Sunday , September 25 2022

Universitatea ”Ștefan cel Mare” ocupă ultimul loc în Clasamentul Universităților din România 2020, întocmit de Ad Astra

Primele în top sunt Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnică București, ambele ocupând locul 2, și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, care, față de anul trecut, a făcut un salt mare de pe poziția 6 pe locul 3. ”Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, precizează autorii clasamentului realizat de Ad Astra. USV este inclusă într-un singur ranking, alături de alte 9 universități. Fără nicio vizibilitate academică sunt multe altele din cele 54 de universități publice și 43 private din România.

USV universitate Suceava Obiectiv

Clasamentul Universităților din România 2020, publicat luni de Asociația Ad Astra a cercetătorilor români din țară și străinătate, aduce o noutate în ceea ce privește ocupantele primelor trei poziții, care au fost aceleași în ultimii ani.

secretarasite Astfel, topul universităților din România în anul 2020, potrivit clasamentului Ad Astra, este ocupat de Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, ambele ocupând locul 2, și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, care, față de anul trecut, a făcut un salt mare de pe poziția 6 pe locul 3.
secretarasiteUniversitatea de Vest din Timișoara își menține poziția a 4-a, pe următorul loc s-a clasat Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași, iar locul 6 este împărțit de universitățile de medicină și farmacie ”Carol Davila” București și ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca. Universitatea Transilvania din Brașov urcă 2 poziții până pe locul 7, devansând Academia de Studii Economice București, ocupanta locului 8.

Pe locul 9 sunt trei universități, și anume Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică Cluja Napoca, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași.

Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați urcă de pe poziția 12 pe 10, loc pe care îl împarte cu alte două universități – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca. Următoarele în clasament, ocupantele poziției 11, sunt Universitatea Craiova și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit autorilor, pe ultimul loc se clasează 10 universități din țară: Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea Oradea, Universitatea Pitești, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea ”Ovidius” Constanța, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Universitatea Petrol-Gaze Ploiești și Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă București.

”Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, precizează autorii clasamentului realizat de Ad Astra. Clasamentul are la bază rankingurile internaționale ale universităților la data de 1 noiembrie 2020.

Metarankingul Universitar 2020 a fost realizat de:

Silviu Matu – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB

Dorel Banabic – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Carmen Buzea – Universitatea Transilvania din Brașov

Daniel David – UBB

Bogdan Florian – Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA

Adrian Miroiu – SNSPA

Anca Prisăcariu – African Leadership University

Lazăr Vlăsceanu – Universitatea din București.

În România, există în 2020 97 de universități (din care 7 în lichidare): 54 de universități publice (incluzându-le pe cele militare) și 43 de universități private (din care 9 autorizate provizoriu). (Oana NUȚU)

Vezi si

Amplă acțiune a Poliției în zona școlilor din municipiul Suceava. Au fost verificate 20 de baruri și 22 de magazine, fiind  legitimate 574 de persoane

În perioada 20 – 22.09.2022, zilnic, între orele 09.30 – 21.00, la nivelul Poliției Municipiului …

No comments

  1. Titlul este tendetios, in conditiile in care aproape 100 de universitati din Romania (54 publice si 43 private) nu au niciun fel de vizibilitate si nu conteaza. In loc sa evidentieze faptul ca USV este clasata in acest clasament, titlul suna a critica, ca si cum am fi in coada cozii!
    Inca o data se arata clar servilismul si incorectidunea presei.