Saturday , April 20 2024

Uniunea Polonezilor din România a organizat la Solonețu Nou a XVI-a ediție a “Sărbătorii Roadelor”

Sărbătoarea Roadelor este o sărbătoare populară tradițională a polonezilor, de mulțumire legată de încheierea secerișului și a lucrului în câmp. Un element inseparabil al acestei sărbători îl constituie Sfintele Liturghii în timpul cărora se sfințesc pâinile și cununile, precum și prezentarea darurilor sub formă de roade

Sâmbătă, 4 septembrie a.c., s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediție a „Sărbătorii Roadelor” organizată în mod tradițional de Uniunea Polonezilor din România și parohia „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu Nou.

Manifestarea a început la ora 16:00 cu Sf. Liturghie la biserica „Coborârea Duhului Sfânt” din localitate prezidată de Excelența Sa Episcopul Wieslaw Lechowicz – delegat al Conferinței Episcopale Polone pentru Pastorala Emigranților polonezi împreună cu Excelența Sa Iosif Păuleț – Episcop de Iași, pr. Ciprian Antalucă – decan de Bucovina, pr. Leszek Kryza – directorului ansamblului de ajutorare a bisericii din Est din cadrul Se­cretariatului Conferinței Episcopatului Poloniei, pr. subloc. Krzysztof Kulinski – Capelan al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova, pr. dr. Stanislav Cucharec – paroh la Solonețu Nou, precum și preoți din decanatul de Bucovina. În timpul liturghiei s-au sfințit pâinile, cununile și s-au oferit daruri (roade) la altarul bisericii de către comunitățiile participante.

La ediția Sărbătorii Roadelor din acest an au participat și: consulul Republici Polone la București – Jaroslaw Szkirpan, directorul adjunct al Institului Polonez la București – Wojciech Mrozowski, consulul onorific al Republicii Polone la Brașov – Janusz Szalinski, delegația militarilor celui de-al IX-lea schimb al Contingentului Militar Polonez ce staționează la Craiova, în frunte cu comandantul, maiorul Robert Andrzejak, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, reprezentanți ai autorităților locale și județene, prefectul județului Suceava – Iulian Cimpoeșu, reprezentanții comunei Mucharz – Polonia înfrățit cu Mănăstirea Humorului, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, primarul comunei Cacica – Petru Todosi, reprezentanții asociațiilor „Dom Polski” din: Solonețu Nou, Poiana Micului, Pleșa, Păltinoasa, Cacica, Gura Humorului, Suceava, Moara, Rădăuți, Siret, Vicșani, București, reprezentanții comunității ucrainene din Cacica și Maidan, precum și vecinii români.

După Sf. Liturghie cu toții s-au îndreptat spre Casa Polonă unde au vizionat programele artistice susți­nute de Ansamblul „Solonczanka” din Solonețu Nou, Ansamblul „Mala Pojana” din Poiana Micului, Grupul popular de copii „Kozinianie” din comuna Mucharz, Polonia înfrățit cu Mănăs­tirea Humorului.

Sărbătoarea Roadelor este o sărbătoare populară de mulțumire legată de încheierea secerișului și a lucrului în câmp. Sărbătorile Roadelor contemporane sunt sărbători ale agricultorilor care mulțumesc pentru roadele adunate în timpul anului. Un element inseparabil al acestora îl constituie Sfintele Liturghii în timpul cărora se sfințesc pâinile și cununile, precum și prezentarea darurilor sub formă de roade. Din anul 2006 în cadrul Sărbătorii Roadelor fiecare localitate din România în care trăiesc polonezi prezenta un stand cu roade specifice, cu produse, preparate proprii, copturi sau feluri de mâncare care erau degustate de cei prezenți. De asemenea, aveau loc concerte și un picnic.

La fel ca anul trecut și anul acesta ediția a XVI-a a Sărbătorii Roadelor,  ținând seama de împrejurările limitate, s-a putut desfășura în mod simbolic.

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …