Thursday , April 25 2024

Unitățile spitalicești din județ au scos 10 posturi vacante pentru concursul de rezidențiat din acest an

secretarasite


Examenul de rezidențiat va avea loc pe data de 15 noiembrie în Centrul Universitar Iași uînscrierile se vor desfășura la sediul DSP Suceava.  In unitățile spitalicești din județ sunt peste 150 de posturi libere, dar managerii de spitale preferă să angajeze medici specialiști. Spitalul Municipal Fălticeni vrea să angajeze doi medici rezidenți pentru Compartimentul de Primire Urgențe și un medic neonatolog

Conducerea Direcției de Sănătate Publică așteaptă aprobarea Ministerului Sănătății pentru zece posturi vacante, scoase la concurs, pentru medicii rezidenți, pentru a putea începe înscrierile. ”Posturile pentru rezidențiat pe post sunt solicitate de către unitățile sanitare din județ, iar Ministerul Sănătății este cel care aprobă scoaterea acestora la concurs. Pentru sesiunea noiembrie 2020, DSP Suceava a trimis spre aprobare, zece posturi de medic rezident”, a declarat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava. Spitalul Municipal Fălticeni vrea să angajeze doi medici rezidenți pentru Compartimentul de Primire Urgențe și un medic neonatolog, iar DSP caută doi medici epidemiologi și un medic rezident pentru Medicină de laborator. La Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc este un post vacant pentru un medic rezident neurolog, iar la Spitalul Municipal Vatra Dornei se încearcă angajarea unui rezident pentru secția de Obstetrică-Ginecologie. Serviciul Județean de Ambulanță a scos pentru concursul de rezidențiat două posturi pentru medici de familie, unul pentru substația din Vatra Dornei și celălalt pentru substația din Câmpulung Moldovenesc.

Deși în toate unitățile spitalicești din județ este criză acută de medici specialiști, managerii spitalelor refuză să scoată posturile vacante în vederea ocupării lor prin examen de rezidențiat, pentru că postul respectiv se blochează pentru o perioadă lungă de timp, așa se face că unitățile spitalicești din județ scot de la an la an, tot mai puține posturi la concursul de rezidențiat.

Înscrierile pentru acest concurs vor începe săptămâna viitoare, la sediul Direcției de Sănătate Pu-blică Suceava, și se vor derula până la sfârșitul lunii octombrie, examenul de rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății urmând să se desfășoare în Centrul Universitar Iași, iar taxa de înscriere este de 360 de lei. Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se vor afișa până pe data de 2 noiembrie 2020. Concursul va fi susținut în Centrul Universitar Iași pentru posturile publicate în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea. Concursul se va desfășura sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri: 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns corect posibil din cinci, se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu patru puncte, iar 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu două-patru răspunsuri corecte. Departajarea candidaților care au obținut punctajul maxim posibil se face prin susținerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica și bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susținerea probei, într-un sediu securizat.
În prezent sunt peste 90 de medici rezidenți de diferite specialități care au încheiat contracte cu spitalele sucevene. Astfel, la Direcția de Sănătate Publică sunt șase medici rezidenți care urmează să se întoarcă în instituție după finalizarea cursurilor de rezidențiat, în timp ce la Spitalul Județean Suceava sunt încheiate 23 de astfel de contracte. Spitalul din Rădăuți așteaptă 12 medici rezidenți să vină să-și ia posturile în primire. Spitalul Municipal Fălticeni are opt medici rezidenți, iar Spitalul din Vatra Dornei are încheiate 16 contracte cu medici rezidenți. Pentru Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc au optat 18 medici rezidenți, iar pentru cel din Gura Humorului sunt șase medici rezidenți. Spitalul de Boli Cronice din Siret așteaptă un singur medic rezident, iar Spitalul de Psihiatrie Siret are cinci medici rezidenți care ar urma să revină în unitatea spitalicească să profeseze după finalizarea cursurilor de rezidențiat. (Cristina RUŞTI)

 secretarasite

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …