Friday , March 29 2024

”Unii, când îi întrebăm de ce nu s-au vaccinat, încep să plângă”

Povestește medicul urgentist Dan Teodorovici despre pacienții COVID care ajung în stare gravă în UPU. În fiecare zi, paturile din Unitatea de Primire Urgențe sunt ocupate de pacienți care așteaptă un loc la ATI Covid. Unii sunt mai puțin norocoși și pierd lupta încă din UPU. Medicii recomandă în continuare populației să se vaccineze

Cadrele medicale sucevene se simt din ce în ce mai copleșite de dramele cu care se confruntă zi de zi în Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava și caută tot felul de metode să încurajeze pacienții să lupte, să nu se lase doborâți.

”Este înfiorător să te lupți pentru o gură de aer. O colegă le-a ținut un discurs de încurajare, ceva de genul – haideți luptați, mișcați-vă în pat, de pe o parte pe alta, mâncați, ajutați plămânii să recupereze, nu abandonați – , pentru că mulți dintre ei abandonează și este înfiorător de greu de recuperat plămânul în aceste situații. Trebuie o perioadă lungă pe ventilație non invazivă. Este groaznic să stai cu masca strânsă pe față sau cu coiful în care se pompează oxigen cu presiune, pentru zile sau săptămâni. Unii, când îi întrebăm de ce nu s-au vaccinat, încep să plângă”, a povestit medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava.

Medicul urgentist Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava

Medicii sfătuiesc în continuare populația să se vaccineze, aceasta fiind cea mai sigură cale dacă vor să stea departe de UPU sau, mai grav, de ATI.

”Le recomand tuturor să se vaccineze, dar să nu uite un lucru foarte important: vaccinul protejează împotriva formelor grave de boală. Eficacitatea împotriva infectării cu SarsCov 2 este mai redusă. Acest lucru s-a spus de la început, dar se pare că mulți au rămas numai cu ideea că dacă se vaccinează nu se vor îmbolnăvi deloc. De aceea auzim deseori fraza “Dacă tot e posibil să mă îmbolnăvesc, de ce să mă mai vaccinez” sau  “Degeaba m-am vaccinat, că tot m-am îmbolnăvit” . Nimic mai fals. Vaccinul protejează împotriva principalelor cauze de mortalitate în cazul pacienților cu covid – leziunile plămânilor și cheagurile de sânge care pot apărea peste tot în organism și determină infarcte, blocarea circulației pulmonare, accidente vasculare cerebrale. Mai simplu explicat, organele afectate sau o parte din ele nu mai funcționeaza. Oamenii trebuie să înțeleagă că această afecțiune nu are tratament specific. Niciunul dintre medicamentele antivirale existente la acest moment nu este specific pentru acest virus. Administrarea lor se bazează pe studii care spun că au o anumită eficiență sau combinate  cu alte medicamente au o anumită eficiență. Este o loterie. Nu există nicio garanție că dacă primești un medicament sau altul, boala nu se va agrava. Și al doilea mare avantaj al vaccinului este că scade transmisibilitatea virusului. Practic, o persoană vaccinată infectată va transmite virusul mult mai puțin, prin tuse sau strănut, să zicem, decât o persoană nevaccinată infectată. Pentru că, de fapt, virusul așa supraviețuiește și se multiplică. Virusul trăiește puțin în afara organismului și dacă nu ajunge într-o altă gazdă unde să se înmulțească, moare. De aceea este foarte important să se respecte măsurile de protecție – masca, spălat pe mâini, evitarea aglomerațiilor și izolare pe cât posibil”, a completat medicul Dan Teodorovici.

În fiecare zi, paturile din Unitatea de Primire Urgențe sunt ocupate de pacienți care așteaptă un loc la ATI Covid, dar unii sunt mai puțin norocoși și pierd lupta încă din UPU. Sunt mulți pacienți cărora li se deteriorează starea de sănătate rapid iar medicii nu mai pot face nimic să-I salveze.

”Toată această cascadă de afecțiuni din Covid, este dată, pe de o parte, de virus și pe de altă parte, de un răspuns exagerat al organismului. Sistemul imun distruge și celulele infectate și celulele normale, la un moment dat. Afectarea pulmonară severă este un răspuns exagerat din partea mecanismelor de apărare ale organismului. De aceea, răspunsul față de boală diferă de la individ la individ. Vaccinul învață sistemul imun care sunt agresorii, astfel încât, în momentul în care virusul pătrunde în organism, este distrus înainte să ajungă în celulă și să se multiplice, astfel că sistemul imun distruge doar virusul, nu și celulele organismului”, a încheiat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Teste de aderență a asfaltului de pe Calea Unirii, în zona Grupului Școlar. Primăria va monta benzi rezonatoare și un parapet lângă trotuare

Vineri, pe Calea Unirii din Suceava, în zona situată între centrul orașului și vechiul Grup …