Thursday , March 28 2024

Unde ne putem adăposti în caz de urgență

In municipiul Suceava sunt reținute pentru astfel de situații subsolurile a 38 de scări de bloc din Burdujeni, Zamca și George Enescu. In tot județul sunt în total gestionate 53 de asemenea “adăposturi antiaeriene”

adaposturi tabel 1

Primăriile din județul Suceava, inclusiv Primăria Suceava, au vagi idei privind locurile în care s-ar putea adăposti cetățenii în diferite situații, așa cum au fost descrise în cursul alarmărilor generale de excercițiu din aceste zile, ce vor continua în zilele următoare și în alte județe ale țării.

Am solicitat mai întâi de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență o listă pe care am considerat-o de interes public  a locațiilor în care sucevenii se pot adăposti în caz de atac aerian sau de un dezastru de altă natură. Ni s-a transmis că în municipiul Suceava responsabi­litatea este în sarcina Primăriei. Seful serviciului Situații de Urgență de la Primăria Suceava, Gheorghe Cuseac, ne-a transmis o listă denumită “Situația adăposturilor publice de protecție civilă aflate în administrarea Consiliului Local Suceava”. Este vorba, precum veți vedea, despre  o listă detaliată cu  numele de stradă,  numere de blocuri, scări. Ceea ce intrigă este însă faptul că în municipiul Suceava nu sunt înre­gistrate la Serviciul de Protecție Civilă și Si­tuații de Urgență decât 15 adrese din Cartierul Bur­dujeni, pe străzile Baladei, Celulozei, Mir­cea Damaschin, Rarău, Tieretului și Calea Burdujeni, precum și 6 adrese de pe strada Putna, la blocurile ANL. Alte 5 adăposturi publice aflate în evidența Primăriei municipiului Suceava sunt în carierul Zamca, în blocuri de pe străzile Stejarului, Vișinilor, Grigore Ureche și Zamca. Pentru sucevenii care caută să supraviețuiască în caz de cataclism, atac aerian ori alte alte dezastre naturale mai sunt la dispoziție, potrivit evidenței Primăriei Suceava, încă 12 subsoluri de bloc în cartierul George Enescu – 6 pe strada Lazăr Vicol, 3 pe Aleea Lalelelor, 2 pe Aleea Venus și unul chiar pe Bulevardul George Enescu, la șosea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, Alin Găleată, a explicat cum funcționează sistemul de protecție civilă în județul nostru. Tehnic vorbind, sunt înregistrate în total, în toate localitățile din județul Suceava, 53 de adăposturi publice, cele mai multe – 38 – în munici­piul reședință de județ. Mai sunt și 7 posturi de comandă în caz de urgență. Cât privește adăposturile publice, Alin Găleată a arătat că  “sunt adăposturi administrate direct de către primării, pe care administrațiile publice locale au obligația să le întrețină, să verifice permanent dacă este asigurată alimentarea cu energie electrică, dacă există o sursă de apă, precum și una de a oferi în mod ritmic hrană celor din interior”.

Pentru cei care nu ar putea să se adăpostească în foarte scurt timp în locațiile indicate, rămân la dispoziție subsolurile blocurilor, vilelor, ale altor clădiri private care oferă garanții echivalente de supra­viețuire, dar fără garanții oficiale. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …