Saturday , December 10 2022

Unde greşesc cel mai mult angajatorii în privinţa relaţiilor de muncă

 

ITMtn

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a întocmit o situaţie cu privire la principalele deficienţe întâlnite de inspectorii de muncă la controalele din luna decembrie a anului trecut.

Astfel, deficienţe frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă sunt: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

De asemenea, principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, constatate în luna decembrie de către inspectorii de muncă suceveni sunt: neorganizarea activităţii de prevenire şi protecţie; lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă; neverificarea rezistenţei de dispersie a prizei de pământ; lipsa ori nepăstrarea fişei individuale de instruire de conducătorul locului de muncă; fişa individuală de instruire nu e însoţită de copia ultimei fişe de aptitudini completată de către medicul de medicina muncii.

Potrivit unui comunicat al ITM Suceava, în decembrie 2017, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 274 controale, din care 188 în domeniul relaţiilor de muncă şi 86 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 86 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 83.500 lei.

De altfel, în perioada mai sus menţionată, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava a avut ca obiectiv principal realizarea „Programului de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă pe anul 2017”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii 108/1999 republicată, a Legii 53/2003 republicată şi a Legii 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

În urma controalelor efectuate pe linie de relaţii de muncă s-au aplicat un număr de 38 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 75.500 lei. Astfel, în decembrie au fost depistate un număr de 15 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care nouă persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal iar şase persoane depistate fără forme legale de angajare care îşi desfăşurau activitatea la cinci angajatori, valoarea amenzilor aplicate fiind de 40.000 lei.

În urma controalelor efectuate  în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, s-au aplicat un număr de 48 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 8.000 lei.

Ca urmare a interogării registrului general de evidenţă a salariaţilor s-a constatat faptul că la data de 01.01.2018 figurează ca fiind înregistrate un număr de 123.386 contracte individuale de muncă active din care: 117.123 pe durată nedeterminată; 6.263 pe durată determinată. (D.P.)

Vezi si

Tânăr din Bosanci, prins la Marginea cu 444 de petarde și artificii

 Joi, 8 decembrie, polițiștii au desfășurat activități specifice pe linia identificării persoanelor care comercializează produse …