Saturday , October 1 2022

Un urs s-a plimbat o noapte întreagă pe străzile Sucevei

Animalul a fost văzut prima dată chiar în faţa Poliţiei municipiului Suceava, însă, speriat de o maşină, a fugit înspre Scoala de Arte. Un tânăr a reuşit să-l pozeze pe strada Oituz, înainte ca ursul să fugă, lătrat de câinii vagabonzi. Sălbăticiunea şi-a continuat promenada urbană prin George Enescu, fiind zărit de taximetriştii din zona “Mobilă”, iar un apel la 112 anunţa că ursul e pe lângă magazinul Lidl . Spre dimineaţă, Moş Martin a fost văzut şi prin Scheia. Deocamdată, nimeni nu poate da vreo explicaţie de unde a venit animalul

 ursul prin suceava [800x600]


In noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 04.00, sucevenii care nu aveau somn sau care se întorceau de prin cluburi au dat peste o apariţie mai rar întâlnită pe străzile municipiului reşedinţă de judeţ. Un urs a colindat întreg oraşul fiind văzut de mai multe persoane care au ţinut să împărtăşească acest lucru pe site-ul de socializare Facebook. Un tânăr a reuşit chiar să şi pozeze animalul care se plimba pe strada Oituz, în apropiere de Scoala de Arte. Ursul şi-a făcut apariţia şi pe strada Universităţii unde a fost văzut de tinerii care au petrecut în cluburi şi se pregăteau să plece spre casă. Probabil aceştia şi-au pus întrebarea dacă nu au băut prea mult, odată ce un urs se plimba nestingherit prin faţa lor.
Animalul şi-a continuat promenada spre cartierul George Enescu, taximetriştii din zona Mobilă făcând şi ei cunoştinţă cu ursul plimbăreţ.
Un apel prin 112 anunţa faptul că în apropiere de Lidl se află un urs, iar înainte de a dispărea, animalul a mai fost văzut şi pe raza comunei Scheia.
Tânărul care a postat pe Facebook imaginea cu ursul din Suceava, a povestit reporterilor Obiectiv de Suceava cum s-a derulat întâlnirea cu animalul.
„Mă întorceam de la Zvoriştea de la discoteca în care am pus muzică şi, fiind cu un prieten, am zis să mai fac o tură de oraş pentru a vedea dacă mai este ceva pe la Padrino. La semaforul din faţa Poliţiei municipale am văzut că traversează strada un animal. La început am crezut că este un câine lup, dar după aceea mi-am dat seama că este un pui de urs. Când a observat maşina noastră s-a speriat şi a fugit spre Scoala de Artă. Eu am sunat la 112 să anunţ că este un urs, ce tocmai ieşise pe aleea ce duce în Piaţa Mică şi am plecat în urmărirea lui. In apropiere de Liceul Economic ne-am mai întâlnit cu un grup de tineri, pe care i-am întrebat dacă nu cumva au văzut ursul. Aceştia au început să râdă, crezând probabil că este vorba despre o glumă. Ne-am mai plimbat prin zonă şi iar am dat de tinerii respectivi, care de această dată fugeau pentru că şi ei au dat nas în nas cu ursul”, a povestit Ciprian Sîrghie.
Acesta a mai arătat că animalul a cutreierat aleile din zona Liceului Economic timp de aproape o oră pentru că puiul de urs fugea de câinii care îl lătrau.  Seful Poliţiei Locale Suceava, Viorel Horodenciuc, a precizat ieri că pe camerele de vedere ale primăriei se vede o umbră dar care ar putea fi „o mâţă, un câine sau un elefant”, după cum s-a exprimat acesta. Totuşi se pare că până la urmă poliţiştii locali au ajuns la un consens şi au hotărât că era vorba despre un urs.
La sfârşitul lui 2011, o vulpe rătăcită a ajuns până în zona parcului “Trei Bărboşi”
La sfârşitul anului 2011, două cartiere ale municipiului Suceava au fost bulversate de apariţia unei vulpi care a cutreierat prin curţile instituţiilor, printre blocuri, a traversat străzile fără să fie lovită de nicio maşină şi s-a aciuat în cele din urmă într-o scară de bloc, unde a fost dibuită şi prinsă de lucrătorii de la ecarisaj.
Prima dată, vulpea a fost văzută chiar în curtea Direcţiei Silvice, înspre corpul nou al Universităţii “Stefan cel Mare”. Silvicultorii au admirat-o şi au considerat că animalul, venit probabil de pe câmpurile din jurul Sucevei, s-a dezorientat şi a intrat în oraş. De la Direcţia Silvică, vulpea a luat-o de-a curmezişul printre clădirile Universităţii “Stefan cel Mare”, a traversat pe rând străzile “Universităţii”, Anastasie Crimca, a trecut prin parcul “Trei Bărboşi”, ajungând pe pervazul unei grădiniţe din faţa sediului Baroului de Avocaţi Suceava, de pe Aleea Trandafirilor. Fugărită de aici, vulpea s-a întors pe acelaşi traseu, ajungând iarăşi în zona Areni. A traversat strada Universităţii dinspre plăcintăria “Test Prima” către Observator, a luat-o din nou de-a curmezişul, prin Piaţa Mică în căutarea unui refugiu. Pe urmele sale erau deja hingherii – lucrătorii de la serviciul de ecarisaj al Primăriei. In disperare de cauză, animalul a intrat în scara unui bloc de pe strada Scurtă, la câţiva zeci de metri de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, instituţie responsabilă în ceea ce priveşte controlul îmbolnăvirilor de turbare în rândul populaţiei de canide şi nu numai. Aici a fost prinsă de hingheri şi ulterior transportată la adăpostul de animale din Lunca Sucevei. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …

4 comments

  1. Imi pare rau,dar traseul ursului a fost invers….din scheia spre oras…la ora 00.15 era incheia,spre ora 4 era la primarie 🙂

  2. “Seful Poliţiei Locale Suceava, Viorel Horodenciuc, a precizat ieri că pe camerele de vedere ale primăriei se vede o umbră dar care ar putea fi „o mâţă, un câine sau un elefant”, după cum s-a exprimat acesta. Totuşi se pare că până la urmă poliţiştii locali au ajuns la un consens şi au hotărât că era vorba despre un urs”…..
    ….. problema a fost rezolvata profesionist de politia locala.Implicarea lor in a clarifica specia si sexul animalului a fost un succes, avand in vedere ca primele 3 optiuni identificate au fost pe rand combatute si argumentate…camerele de luat vederi ar trebui si ele schimbate (uzate moral), avand in vedere ca toate au identificat o trompa…Dar intotdeauna seful face diferenta !

  3. Tot prin 2011 a fost o vacă lăsată liberă lângă Primărie. Trageți voi concluziile …

  4. maine poimaine o sa vedem si girafe sau rinoceri…. halal municipiu…