Saturday , November 26 2022

Un tânăr care a vrut să ajute un bătrân orb şi fără un picior s-a trezit cu Poliţia la uşă

Eduard Troperter, din Câmpulung Moldovenesc, a deschis o campanie pe Facebook pentru a ajuta un bătrân de 67 de ani care este nevăzător, are un picior amputat şi trăieşte într-o casă fără încălzire, curent, apă şi toaletă. Chiar dacă intenţiile acestuia erau nobile, atât bătrânul cât şi rudele acestuia au spus la Primărie că nu vor ca să se mediatizeze acest caz şi că nici nu au nevoie de ajutoare. Primăria a anunţat la rândul ei Poliţia, care l-a invitat pe Eduard la secţie pentru a da o declaraţie, în vederea stabilirii intenţiilor sale. Poliţiştii au decis că tânărul a vrut, de fapt, să-l ajute pe bătrân, însă demersul său pare să nu fi fost apreciat chiar de principalul beneficiar

 mos campulung2 [800x600]


O situaţie mai puţin întâlnită a avut loc în municipiul Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr care a vrut să ajute, prin intermediul unei reţele de socializare, un bătrân cu deficienţe de vedere şi care are şi un picior amputat s-a trezit cu poliţia la uşă pentru că ar fi încercat să obţină un ajutor material, chiar bani, în afara cadrului legal sau prin acţiuni filantropice.
In data de 8 februarie 2015, Eduard Troperter, un tânăr din municipiul Câmpulung Moldovenesc, a postat pe Facebook un mesaj prin care apela la spiritul civic al oamenilor, cu intenţia de a ajuta un bătrân cu deficienţe de vedere şi care are şi un picior amputate.
“Oameni hai sa fim oameni si sa mai aratam inca o data ca…ne pasa. Eu nu ma bazez pe guvern pe primarie sau cine stie ce institutie eu ma bazez pe tine gospodarul care cand vine in oras pune in dacie un brat de lemne si il lasa la usa..Ma bazez pe tipa care iese de la dragos si inainte sa fuga in pub trece pe la nea toader cu un covrig cald… Caci da este un nea Toader care are nevoie de noi.
mos campulung [800x600]
Două dintre fotografiile cu Teodor A. postate de Eduard Troperter pe facebook în încercarea de a convinge şi alţi oameni că bătrânul infirm are nevoie de ajutor

Uitat de lume in mijlocul orasului in spatele hotelului zimbru. Nea Toader este orb. are amputat un picior si nu stim cat il mai poate pastra pe al doilea in frigul in care sta. traieste in doua camere reci fara curent electric (I l-a taiat) apa sau toaleta…da este un OM care ii cara punga cu <<nevoi>>… Nu te-ai gandi vreodata ca si asta poate fi un ajutor…nu?”, a precizat Eduard Troperter pe pagina sa de Facebook. In plus, la finalul mesajului, el a lăsat un număr de contact pentru cei cu suflet mare care ar vrea să-l ajute pe bătrân.

Gestul său binevoitor pare să nu fie acceptat de autorităţi. La începutul acestei luni, acasă la tânăr au mers poliţiştii care aveau o reclamaţie din partea Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, prin care Eduard era acuzat că a postat pe Facebook un articol în vederea obţinerii unui ajutor material, chiar bani, în afara cadrului legal, sau prin acţiuni filantropice. El trebuia să meargă ieri la poliţie să dea o declaraţie, în caz contrar el riscând să fie sancţionat contraveneţional cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Primăria Câmpulung Moldovenesc l-a reclamat la poliţie pe Eduard
Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a explicat ieri că bărbatul orb şi fără un picior, a refuzat să fie ajutat sau să fie internat într-un centru social. Atât bătrânul cât şi rudele acestuia nu au vrut ca povestea sa să fie mediatizată şi nu au fost de acord cu stângerea unor fonduri pentru ajutarea sa.
“Domnul A. Teodor locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, dar are domiciliul în comuna Fundu Moldovei. Compartimentul de asistenţă socială din cadrul primăriei monitorizează acest caz de mai multe luni de zile. A. Teodor este nevăzător, cu gradul I de handicap, beneficiind de o indemnizaţie de însoţitor de 965 de lei pe lună. Cum starea sa de sănătate nu este tocmai bună, noi i-am propus acestuia să fie internat într-un cămin de bătrâni, însă a refuzat categoric. Despre banii care se strâng pentru domnul A. Teodor nu pot spune prea multe, doar că atât el cât şi rudele sale nu sunt de acord cu acest lucru, astfel că am anunţat poliţia pentru a lămuri acest aspect”, a declarat ieri primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură. Primarul a mai precizat că în urma unei anchete desfăşurate de asistenţii sociali de la primărie, în locuinţa lui Teodor A. au fost găsite mai multe persoane care sunt cunoscute ca şi consumatoare de băuturi alcoolice. Acesta se pare că ar fi un alt motiv pentru care Primăria Câmpulung Moldovenesc a anunţat Poliţia ca nu cumva cineva să profite de acest caz social şi să obţină bani sau alte bunuri pe seama bătrânului nevăzător.
“Conducerea Primăriei nu a fost, nu este şi nu va fi împotriva unor demersuri de acest gen. Dimpotrivă, le considerăm necesare, creştineşti şi bine venite, cu condiţia să respecte prevederile legale”, a mai declarat telefonic primarul Mihăiţă Negură.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a deschis o anchetă în acest caz după ce a fost anunţat de Primăria din Câmpulung Moldovenesc despre faptul că mai multe persoane strâng bani pentru Teodor A., fără ca acesta să dorească acest lucur.
“Până în momentul de faţă, Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, prin Compartimentul de Proximitate, a stabilit că nu există elemente care să ducă la suspiciunea că ar fi comisă o faptă penală. Verificările vor fi continuate, iar în cazul în care se va decide că a fost săvârşită vreo infracţiune, se va întocmi un dosar penal, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, subcomisarul Ionuţ Epureanu. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …