Wednesday , December 7 2022

Un sucevean dat în urmărire internațională după ce a tâlhărit și omorât un bătrân din Botoșani a fost prins în Spania

Polițiștii suceveni în colaborare cu cei spanioli au reușit să-l prindă pe Costel Marian Stan, de 34 de ani, din Pătrăuți. Acesta făcea parte dintr-o grupare de tâlhari ce atacau bătrâni din Suceava și Botoșani. El a fost condamnat în primăvara anului trecut la 14 ani de închisoare, după ce una dintre victime a decedat. Stan a profitat de faptul că magistrații nu i-au prelungit mandatul de arestare, astfel că a fost eliberat înainte de a fi condamnat definitiv, făcându-se nevăzut  marian costel stan

Un sucevean căutat la nivel internațional de autoritățile române, condamnat pentru tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, a fost depistat în urma colaborării dintre Poliția Română și autoritățile spaniole. Au fost demarate procedurile de aducere în țară a individului, pentru ispășirea pedepsei.

Costel Marian Stan, de 34 de ani, din comuna Pătrăuți, a fost depistat la data de 11 ianuarie 2018, în urma investigațiilor desfășurate de polițiștii din cadrul IPJ Suceava, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cooperare cu autoritățile spaniole. Acesta era urmărit internațional, întrucât se sustrăgea executării unei pedepse de 14 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, urmată de moartea victimei.

„În sarcina acestuia, instanța de judecată a reținut faptul că, în noaptea de 20 spre 21 aprilie 2016, împreună cu o altă persoană, a pătruns prin esca­ladarea gardului în curtea unei locuințe, cu intenția de a fura bunuri. Fiind surprins de victimă, pentru a-și asigura scăparea, a lovit-o cu un par în zona capului, fapt ce a condus la decesul acesteia. Schimbul de date și informații cu autoritățile spaniole s-a realizat prin intermediul atașatului de afaceri interne român acreditat la Madrid. O escortă a Poliției Române îl va prelua și aduce în țară din Spania, în cursul acestei luni”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Vara trecută, Costel Marian Stan a reușit să scape de închisoare, deși era închis în Penitenciarul Botoșani. Acesta fusese trimis în judecată în două dosare penale pentru tâlhării. Într-unul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar în cel de-al doilea de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.urmarit

După ce mandatul de arestare preventivă emis de judecătorii suceveni a expirat, magistrații botoșăneni nu au emis unul nou pe numele lui Stan, astfel că acesta a reușit să iasă din închisoare și să se facă nevăzut.

La începutul lunii august 2016, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a inculpatului Marian Costel Stan, cercetat pentru comiterea infracțiunii de „tâlhărie calificată urmată de moartea victimei”. Anchetatorii au stabilit că, în noaptea de 20 spre 21 aprilie 2016, împreună cu inculpatul Costel Tican, a sărit gardul și a pătruns în curtea locuinței lui Aurel Babii, de 66 de ani, din comuna Corni, județul Botoșani, de unde a furat 10 păsări. Cum a fost surprins de bătrân, pentru a scăpa, l-a lovit pe acesta cu un par în cap, lovitură ce a dus la decesul victimei. În același dosar a fost trimis în judecată și inculpatul Costel Tican, în vârstă de 35 de ani, tot din comuna Pătrăuți, pentru săvârșirea infracțiunii de „furt calificat”.

Cu câteva zile înainte, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților Gheor­ghe Zobar Stan și Costel Marian Stan, ambii din Pătrăuți, recidiviști și condamnați de mai multe ori pentru furt și tâlhărie, pentru comiterea a trei infracțiuni de tâlhărie calificată și distrugere.

În baza unei înțelegeri prealabile, în noaptea de 2 iunie 2016, în intervalul orar 01.22 – 01.47, împreună cu inculpatul Costel Tican, au pătruns prin efracție în incinta locuinței persoanei vătămate C.M., în vârstă de 69 de ani, din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Profitând de starea de vădită  vulnerabilitate a acesteia, datorată vârstei, stării de sănătate și infirmității, având un picior amputat, l-au lovit pe bătrân cu pumnii și picioarele, l-au imobilizat și i-au furat de la mână două inele din aur, din portofel suma de 600 de lei, un laptop, precum și trei telefoane mobile.

Aceștia au fost ajutați de inculpatul Tiberiu Ionatan Hariga, care i-a transportat cu autoturismul BMW de la domiciliul acestora din Pătrăuți la locuința bătrânului și înapoi. În urma loviturilor primite, C.M. a suferit mai multe leziuni, fiind internat la Clinica BMF Iași, cu diagnosticul de fractură dublă de mandibulă cu deplasare, numărul zilelor de îngrijiri medicale fiind estimat provizoriu la 50 – 55 de zile.

În noaptea de 7 spre 8 iunie 2016, între orele 01.45 – 02.00, aceiași suspecți au pătruns prin efracție în locuința persoanelor vătămate L.E. și L.V. din comuna Fundu Moldovei, ambele în vârstă de 82 de ani, și prin exercitarea de acte cu violență le-au deposedat de suma de 6.200 de lei și au distrus un telefon mobil, precum și cablul telefonului fix, profitând de vârsta înaintată a acestora și de deficiențele grave de văz și auz ale persoanei vătămate L.V.

Stan și Tican au fost ajutați și în acest caz de inculpatul Tiberiu Ionatan Hariga, care i-a transportat cu autoturismul BMW de la domiciliul acestora din comuna Pătrăuți la locuința persoanelor vătămate și înapoi.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Costel Tican zis Mâncăilă, din comuna Pătrăuți, recidivist, multiplu condamnat pentru infracțiuni de furt și tâlhărie, pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată, precum și Tiberiu Io­na­tan Hariga, zis Tibi, tot din Pătrăuți, care este acuzat de comiterea a trei infracțiuni de complicitate la tâlhărie calificată și una de complicitate la infracțiunea de distrugere. (Dănuț ZUZEAC)

 

Vezi si

Ioan Balan cere miniștrilor Sănătății și Energiei soluții urgente în vederea găsirii unui furnizor de energie  pentru Spitalul Județean Suceava

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a depus o interpelare adresată ministrului Sănătății și ministrului …