Un sucevean a reclamat la DSP că nu i s-a permis să doneze sânge deoarece nu își amintește câte domnișoare i-au trecut prin așternuturi

reportersite
23 octombrie 2019, 6:00

Atât reprezentanții Centrului Județean de Transfuzii cât și cei ai Direcției de Sănătate Publică Suceava au explicat că aceasta este procedura standard 

A. C. din municipiul Suceava a reclamat la Direcția de Sănătate Publică faptul că a fost refuzat la Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava și nu i s-a permis să doneze sânge. Motivul este unul foarte simplu, bărbatul nu a reușit să completeze chestionarul și s-a oprit la întrebarea “Câte parterene sexuale a avut de-a lungul vieții”. Se pare că tânărul voia să doneze pentru un prieten, aflat în stare critică și internat în secția de Terapie Intensivă a spitalului sucevean, dar nu a reușit să convingă medicul de la Centrul de Transfuzii că ar fi un potențial donator. “Am vrut să donez pentru un prieten. Nu voiam nici măcar bonurile de masă. I-am spus doamnei doctor că nu înțeleg întrebarea și nici nu îmi amintesc exact dar nu mi s-a permis să donez. Au refuzat să-mi facă analize pentru a constata dacă sunt sau nu sănătos. M-a tratat fără respect și nu înțeleg de ce. Mi-a spus că nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru donare”, a povestit tânărul refuzat să doneze sânge.

De partea cealaltă, medicul Liliana Grădinariu, director general în cadrul DSP Suceava, a explicat că aceasta este procedura standard iar dacă donatorul nu reușește să convingă la proba interviului, nu se trece la următoarea etapă.

“Procedura de donare presupune o discuție, înainte, iar în funcție de rezultatul acesteia, medicul decide dacă se trece la etapa următoare. Aceasta este procedura standardizată, stabilită de Ministerul Sănătății”, a  declarat directorul DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu. (Cristina RUŞTI)