Tuesday , March 5 2024

Un studiu realizat pe un grup de elevi din Suceava arată că profesorii care se îmbracă ”business” sunt mai apreciați la clasă

Marius Marici și Alexandra Haisan de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Remus Runcan de la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, și Iasmina Iosim de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara au efectuat cercetarea pe un eșantion de 173 de elevi, cu vârste de 9-14 ani. ”Cea mai atrăgătoare îmbrăcăminte pentru femei nu este sexy sau care îți atrage privirea, ci de tip business, alb-negru. Această îmbrăcăminte transmite cel mai bine ideea de profesionalism”, potrivit studiului. Elevii chestionați au considerat că cea mai neatrăgătoare ținută a fost cea formată din cămașă neagră, haină de piele portocalie și tocuri foarte înalte. Ținutele prezentate drept neatrăgătoare erau formate preponderent din blugi și încălțăminte sport, hanorac imprimat sau rochie lucioasă.

Image by stockking on Freepik

Un studiu realizat de un grup de patru cercetători, dintre care doi de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, care a fost publicat în luna ianuarie a acestui an în revista ”Frontiers in Psychology”, arată că profesorii care se îmbracă ”business” sunt mai apreciați la clasă.

Marius Marici și Alexandra Haisan de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Remus Runcan de la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad, și Iasmina Iosim de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara au efectuat cercetarea pe un eșantion de 173 de elevi, cu vârste de 9-14 ani, din orașul Suceava și din câteva sate din jur. Efectele pe care le au înfățișarea și vestimentația profesorilor și a elevilor au fost subiectul mai multor studii internaționale de-a lungul ultimilor decenii, începând din 1979, însă științele educației au abordat prea puțin tema impactului pe care hainele profesorilor îl au asupra elevilor, după cum afirmă cei patru cercetători.

Cercetarea, semnalată de „Romanian Science Digest”, are la bază răspunsurile date de elevii din Suceava într-un chestionar. Ei au fost împărțiți în două grupuri, apoi au ascultat o poveste citită de către o profesoară. Elevii dintr-un grup au primit o imagine cu un cadru didactic ”atrăgător”, iar celălalt grup cu un cadru didactic ”neatrăgător” și li s-a spus că persoana din imagine este cea care citește povestea.

Pentru profesori au fost folosite mai multe tipuri de îmbrăcăminte, și anume business, business-casual și comodă, iar ”cea mai atrăgătoare îmbrăcăminte pentru femei nu este sexy sau care îți atrage privirea, ci de tip business, alb-negru. Această îmbrăcăminte transmite cel mai bine ideea de profesionalism”, potrivit studiului. Pentru compararea efectelor pe care le au vestimentația ”atrăgătoare” și cea ”neatrăgătoare”, au fost folosite haine precum rochie roșie peste genunchi, o rochie galbenă lungă și largă, fustă gri cu bluză neagră fără mâneci și pantofi cu toc înalt, fustă neagră cu sacou și pantofi cu toc înalt, costum gri și cămașă neagră. Elevii chestionați au considerat că cea mai neatrăgătoare ținută a fost cea formată din cămașă neagră, haină de piele portocalie și tocuri foarte înalte. Ținutele prezentate drept neatrăgătoare erau formate preponderent din blugi și încălțăminte sport, hanorac imprimat sau rochie lucioasă.

Concluziile cercetării sunt clare: un cadru didactic îmbrăcat într-o ținută ”business” este considerat mai atrăgător, este perceput ca fiind mai tânăr, iar elevii tind să îl aprecieze mai mult, să aibă o deschidere mai mare pentru activitățile școlare și se așteaptă la o notă mai mare din partea acestuia. (O. NUȚU)

 

 

Vezi si

Constantin Pintilie, fost angajat al Prefecturii Suceava, decedat în urma accidentului de pe trecerea de pietoni din zona Torino, cartierul Burdujeni

Luni dimineață, la prima oră, sirenele au alertat locuitorii cartierului Burdujeni că s-a petrecut o …

3 comments

  1. Satul arde și baba se perie….asta era important acum….

  2. Satul arde și baba se perie…

  3. Sa ni se dea bani de tinute! La salariile noastre…e greu cu stilul business, nu credeti? Cum la politisti, militari, cadre medicale se dau bani de haine, sa se dea si in învățământ unde salariile sunt nesimtit de mici…