Un segment din autostrada Suceava-Siret ar putea fi realizat cu finanțare europeană, prin “Pachetul de Mobilitate Militară”
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a depus aplicația de finanțare pentru tronsonul Suceava -Siret al autostrăzii A7, proiect care ar putea primi peste 100 de milioane de euro prin CEF (Connecting Europe Facility) Programul de Mobilitate Militară.
Este vorba despre continuarea Autostrăzii Moldovei A 7 Pașcani-Suceava-Siret la frontiera cu Ucraina. Depunerea Aplicației de Finanțare pentru proiectul intitulat „Proiectare și execuție Autostrada Suceava – Siret (Lot 3)” s-a făcut în data de 20.09.2023 în vederea obținerii unui grant alocat prin CEF-T-202-MILMOB – LUCRĂ RI (CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN–T la utilizarea duală civilă – apărare; Pachetul Mobilitate Militară). CNAIR nu specifică nimic în sensul acesta, dar din câte se pare a fost o muncă „contra cronometru” pentru elaborare și depunere. Iar asta deoarece pe data de 21 septembrie a fost ultima zi în care se mai puteau depune astfel de aplicații de finanțare. Bugetul alocat pentru sesiunea care s-a deschis în mai și s-a încheiat cu câteva zile în urmă era de 790.000.000 de euro.
Proiectul depus vizează obținerea unei finanțări europene de 109.384.136 euro pentru construirea unui tronson de autostrada numit lotul 3 (cel mai probabil lotul final, până-n vama cu Ucraina), parte din Autostrada Suceava – Siret, tronson din TEN Rețeaua -T, prin crearea unei infrastructuri rutiere moderne pentru utilizarea duală a infrastructurii de transport, în vederea îmbunătățirii atât a civililor, cât și a celor militare.
Reamintim că drumul de mare viteză de la Ploiești (intersecția cu autostrada A3) până la Siret a fost prevăzut în master planul general de transport al României ca având rang de drum expres cu indicativul DX 5.
Primele patru sectoare ale acestui drum de mare viteză – Ploiești-Buzău, Buzău-Focșani, Focșani-Bacău, Bacău-Pașcani – au demarat cu cel puțin doi ani mai devreme pe partea de proiectare și de aceea nu mai este de mirare că pe majoritatea loturilor din cele patru tronsoane au demarat lucrările de execuție. Pentru tronsoanele Pașcani-Suceava și Suceava-Siret au demarat licitațiile pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic mult mai târziu, prin urmare s-a pierdut șansa ca eventualele lucrări să fie făcute pe fonduri atrase din PNRR (una din condiții era ca lucrările să fie terminate în trei ani, ceea ce era imposibil în cazul tronsoanelor de la Suceava la Pașcani și mai ales de la Suceava la Siret unde nici acum nu este gata complet studiul de fezabilitate).
După analize multi-criteriale s-a decis ca și întregul tronson de la Pașcani la Suceava să fie realizat la rang de autostradă. Probabil că lucrarea (pe o distanță de circa 60 de kilometri) va fi scoasă la licitație pe două loturi. În ceea ce privește tronsonul de autostradă de la Suceava la Siret, în urma analizelor multi-criteriale s-a decis ca lucrarea să se execute la nivel de autostradă de la Suceava până în zona Iacobești iar dincolo să fie o lucrare realizată pe profil de drum expres, așa cum era prevăzut în master planul general de transport. Comunicatul CNAIR nu menționează mai multe lucruri despre acest Lot 3 – limitele sale – și dacă se încearcă sau nu ca acest lot al treilea să fie cel de la Iacobești la vama Siret unde era prevăzut drum expres ori este vorba de o altă porțiune.
Ceea ce însă pare destul de sigur este că se dorește o altă sursă de finanțare în locul celei prefigurate prin programul operațional de transport și anume accesarea de fonduri europene prin CEF care este un mecanism de finanțare pentru rețelele europene, îndeosebi de transport și prin care România, ca multe altă țări au accesat ori măcar au încercat să acceseze din 2014 încoace bani în scopul modernizării sau realizării unor obiective de infrastructură portuară, feroviară sau rutieră. CEF este un fond al Uniunii Europene înființat în 2014 pentru investiții în infrastructură (în special în rețelele transeuropene în întreaga Uniune în proiecte de: transport, energie, digital și telecomunicații, care vizează o mai mare conectivitate între statele membre ale UE. Ca și celelalte programe operaționale, și CEF este într-o continuă adaptare, dovadă așa numitul „Pachet de Mobilitate Militară” prin care se dorește accesarea de fonduri pentru acel lot de autostradă de la Suceava la Siret.
În ce măsură va reuși demersul celor de la CNAIR rămâne de văzut deoarece sunt foarte multe proiecte depuse de diferite țări europene pentru a obține finanțare CEF iar un răspuns rapid și optimist este în așteptare. (Dan PRICOPE)
Cum se poate asa ceva ,cu un mega baron influent în Bucovina noi sa rămânem de căruță?
Sau tocmai acesta a fost piedica în calea dezvoltării?
De 25 de ani este la cârma județului și nu a fost în stare sa modernizeze porțiunea Castelul de Apa -Siret E85,unde zilnic mor oameni nevinovați!