Tuesday , May 24 2022

Un salon de cosmetică din Suceava a fost amendat de DSP cu 10.000 de lei pentru că nu steriliza instrumentarul

În cursul lunii trecute, inspectorii sanitari au efectuat 444 de controale. Pentru neregulile constatate au dat 12 amenzi, în valoare totală de 34.800 de lei

Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava au amendat un salon de cosmetică din municipiul Suceava cu suma de 10.000 de lei, pentru că nu se sterilizau ustensilele și acestea erau utilizate pentru mai mulți clienți. ”S-a constatat neefectuarea sterilizării și păstrării sterilității instrumentarului, dispozitivelor și materialelor sanitare la organizarea activității propriu-zise de sterilizare”, a menționat Gabriela Băncilă, purtătoare de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Pe tot parcursul lunii octombrie, reprezentanții DSP au făcut 444 de acțiuni de control, iar în urma neconformităților contatate s-au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, constând în amenzi în valoare totală de 34.800 lei. Dintre aceste verificări, 359 au vizat activități din categoria non-aliment, unde s-au dat patru amenzi, în valoare totală de 19.500 de lei.

”În obiectivele din categoria aliment inspectorii din cadrul S.C.S.P. au efectuat un număr total de 85 de controale. Pentru deficienţele constatate în unităţile alimentare controlate au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale constând în amenzi, în valoare totală de 15.300 lei. Controalele efectuate în obiectivele din categoria aliment au cuprins trei controale la producători și ambalatori, 61 de controale la retaileri, 19 controale în unităţi din sectorul servicii și două controale la producători primari care vând direct consumatorului final”, a completat Gabriela Băncilă.

Printre neregulile constatate s-a găsit neasigurarea de către angajatori din orice domeniu de activitate a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii, utilizarea broduselor biocide cu termenul de valabilitate expirat, neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție și neasigurarea controlului și înregistrării temperaturii în spațiile frigorifice utilizate; desfășurarea activității fără certificatul de instruire profesională privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție, asigurarea în cantități insuficiente a produselor biocide și de curățenie, nerespectarea măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor.

Inspectorii sanitari au soluționat 30 de sesizări venite din partea sucevenilor și au retras, luna trecută, de la comercializare 387 de bucăți de suplimente alimentare, ca urmare a unor notificări de alertă europeană privind suplimente alimentare ce au în compoziție carbonat de calciu în care s-a depistat oxid de etilenă peste limita maximă admisă. (Cristina RUȘTI)


Vezi si

Niculai Barbă: Pregătim pentru județul Suceava un calendar de vară deosebit, plin cu evenimente culturale de top și oferte turistice „de poveste”

Seria evenimentelor va începe pe 2 iunie cu Festivalul Internațional „Ciprian Porumbescu”, care va fi …