Saturday , December 9 2023

Un rus căruia polițiștii de frontieră de la Siret nu i-au permis intrarea în România s-a ales pe pașaport cu urarea “Navă de război rusească, du-te dracului!”

Cetățeanul rus Igor Zabotin, un tânăr născut la Moscova, dar care locuiește în Kiev din 2015 și are un permis de rezidență permanentă în Ucraina, susține că luni, 15 august, i-a fost refuzată pe nedrept intrarea în România pe la punctul de trecere a frontierei de la Siret. Mai mult, el spune că polițiștii de frontieră români ar fi imprimat cu o ștampilă specială pe pașaportul său celebrul mesaj “Navă de război rusească, du-te dracului!”

Marți 16 august, Zabotin a postat Facebook și mai multe fotografii cu pașaportul său în care apare ștampilată ”urarea” binecunoscută în toată lumea. “M-au trimis înapoi, sunt refuzat în România. Polițiștii de frontieră au pus ștampila. Revin la Kiev; nu știu dacă să fiu fericit sau trist. Ambele rezultate îmi displac. Mi-e greu să rămân în continuare și nici n-am vrut să plec”, a scris rusul.

Entuziasmată de așa comportament al românilor, o parte din presa ucraineană a preluat mesajele lui Zabotin.

Un portal de știri ucrainean a redactat următoarea postare pe Twitter, postare preluată apoi pe mai multe canale media.

(“1. Un rus încearcă să intre în România. 2. Se alege cu pașaportul ștampilat cu mesajul „Navă de război rusească, du-te dracu’!” de către polițiștii de frontieră. 3. I se interzice intrarea și este urcat într-un avion înapoi acasă. România nu se joacă”.)

Evenimentele petrecute la Vama Porubne – Siret s-au derulat însă ”puțin” diferit de cum le prezintă Igor Zabotin. Acesta, posesor al unui pașaport rusesc, a fost lăsat de grănicerii ucraineni de la Porubnea să treacă granița (cu mașina personală, nu cu avionul, mașină cu care, de altfel, Zabotin s-a și întors la Kiev). Ajuns la punctul de frontieră Siret, polițiștii de frontieră români l-au trimis înapoi pe rus, acesta neavând viza de intrare pe care cetățenii Federației Ruse trebuie să o prezinte la intrarea în România.

Întors în vama Porubne, Zabotin a înmânat din nou pașaportul polițiștilor ucraineni, care i-au urat toate cele bune, aplicându-i ștampila cu mesajul „Navă de război rusească, du-te dracu’!” și i-au spus să se întoarcă la Kiev.

„Navă de război rusească, du-te dracului!” este răspunsul transmis de polițiștii de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor, în prima zi a invaziei rusești, când nava de război rusă ”Moskva” le-a cerut să se predea.  Mesajul a devenit un apel la rezistență, cu toată vulgaritatea lui, fiind pus pe panouri publicitare în Ucraina, pe căni, tricouri etc. și este scandat la protestele împotriva războiului. Serviciul poștal al Ucrainei a lansat chiar și un timbru, înfățișând un operator al forțelor speciale ale marinei ucrainene cu degetul mijlociu ridicat în sus spre nava de război. În aprilie, crucişătorul „Moskva”, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, a fost scufundat după un atac cu rachete al ucrainenilor. (O.S.)

Vezi si

„Fii bun, nu doar de Crăciun”, iar Iulius Mall te premiază!

La Iulius Mall Suceava ai parte de o întreagă experiență senzorială, în special în această …