Friday , March 29 2024

Un proiect de 120 de milioane de euro riscă să fie suspendat din cauza unor datorii de nici două milioane de euro

ACET Suceava deruleaza in judet un proiect in valoare de 120 milioane de euro

ACET derulează, la nivel de judeţ, un proiect de reparaţii şi extindere de reţele de apă şi canalizare în valoare de 120 de milioane de euro, cea mai mare parte fiind fonduri europene nerambursabile u pentru ca finanţarea să nu fie blocată, ar trebui ca beneficiarul să nu întâmpine probleme financiare, numai că ACET are de recuperat o datorie de nici două milioane de euro de la Termica, iar această lipsă de fonduri crează unele probleme în activitate u preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, crede că varianta cea mai bună ar fi accesarea de către Primărie a unui credit de 12 milioane de lei cu care Termica să fie ajutată să achite datoriile la ACET u primarul Ion Lungu susţine că de la bugetul local se fac eforturi pentru a ajuta la depăşirea acestei situaţii şi, lunar, sunt alocaţi bani ca să fie plătit şi debitul scadent la ACET 

ACET SA Suceava are de recuperat sume de bani foarte mari de la SC Termica SA Suceava, fiind „al doilea creditor” al acestei societăţi. Afirmaţia a fost făcută, ieri, în conferinţă de presă, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, potrivit căruia, totuşi, ACET nu riscă să piardă finanţarea unui amplu proiect pe fonduri europene.
„Dacă vom ajunge în situaţia în care Termica să intre în insolvenţă, ACET va fi favorizat, într-o oarecare măsură, dar nu ne dorim să se întâmple acest lucru”, a declarat Cătălin Nechifor. El a precizat că a purtat o discuţie cu primarul Ion Lungu referitoare la situaţia ACET, acţionarul majoritar al societăţii – operator regional al serviciilor de apă şi canalizare la nivel de judeţ fiind Consiliul Local iar unul din acţionarii minoritari fiind CJ. Intersul acestuia din urmă este legat în mare parte de derularea unui proiect de peste o sută de milioane de euro, la nivel de judeţ, în aglomerările urbane Suceava – Salcea, Vatra Dornei, Rădăuţi, Fălticeni şi Gura Humorului prin care se urmăreşte efectuarea unor lucrări de reabilitare şi de extindere a reţelelor de apă şi de canalizare în loclaităţile respective. Lucrările au primit finanţare europeană nerambursabilă în baza Programului Operaţional Sectorial de Mediu, în urma eforturilor făcute de ACET şi CJ Suceava în mandatul trecut.
Discuţiile cu Ion Lungu s-au purtat cu privire la posibilitatea implicării Primăriei şi Consiliului Local în ce priveşte chestiunea dintre ACET şi Termica, aceasta din urmă având ca acţionar unic municipalitatea suceveană. „ACET nu are, din păcate, o situaţie extraordinară şi nu are un profit uriaş. Au reuşit, totuşi, să ţină sub control situaţia, dar asta nu se poate întâmpla la nesfârşit şi Primăria Sucevei va trebui să se decidă, în final, pe cine încearcă să salveze: pe Termica sau pe ACET, dacă vom fi într-o situaţie limită. ~nsă, din studiile mele atât la nivel de ministere, cât şi de Primărie, sunt convins că Suceava are mari şanse cu acel credit pe care aşteptăm să îl preluăm”, a declarat Cătălin Nechifor.
El a confirmat că se referă la creditul de Trezorerie în valoare de 12 milioane de lei pe care Primăria şi Consiliul Local Suceava s-au angajat să îl obţină, pentru a plăti o mai veche restanţă la Termica şi să poată asigura, în acest fel, lichidităţi la societatea de termoficare cu care aceasta, la rândul ei, să achite din datorii la furnizori.
{eful administraţiei judeţene a declarat, ieri, că un grafic de rambursare a datoriei pe care Termica o avea către ACET a fost făcut spre finele anului trecut, dar nu a fost respectat niciodată. Din punctul de vedere al lui Cătălin Nechifor, cea mai bună metodă prin care debitele societăţii Termica faţă de ACET să se stingă este ca Primăria să reuşească să acceseze creditul de 12 milioane de lei. Preşedintele CJ Suceava a mai spus că este vorba despre plata unor debite şi la furnizorii de cărbune, pe lângă la cel de apă – ACET, dar susţine că ar mai trebui căutate modalităţi pentru a asigura plata unor salarii compensatorii pentru salariaţii de la Termica SA care au primit decizie de disponibilizare. „Vom face tot posibilul să asigurăm fondurile necesare pentru stingerea datoriei de la Termica la ACET pentru că, în alte condiţii, riscăm să blocăm acest proiect important de 120 de milioane de euro”, a declarat primarul Ion Lungu. Datoria scadentă pe care Termica o are la ACET, potrivit celor spuse de Ion Lungu, ar fi de şase milioane de lei. Potrivit primarului Sucevei, de la bugetul local s-a virat, luna trecută, către Termica o sumă de un milion de lei cu care societatea să mai reducă din datoriile la furnizorul de apă şi urmează ca în jumătate de an să fie achitată toată datoria pe care Termica o are către ACET. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a prezentat echipa cu care intră în campania pentru Primăria Suceava

Liderii Organizației Municipale PSD Suceava s-au reunit în cadrul unei întâlniri strategice de planificare a …