Thursday , February 2 2023

Un pacient din Botoșani, transferat de urgență la UPU Suceava, a fost salvat după ce a suferit un accident vascular

Acesta a fost primul pacient transferat de la Botoșani, către Centrul de Radiologie Intervențională Suceava. Anul acesta, medicii suceveni au realizat peste 640 de astfel de intervenții.

Un pacient în vârstă de 72 de ani, din județul Botoșani, a fost transferat în stare gravă, la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, după ce a suferit un accident vascular. După o intervenție complexă, la care a luat parte o echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Județean Suceava, formată din medic de urgență, medic ATI, neurolog, radiolog intervenționist, s-a reușit tratarea cu succes a primului caz de accident vascular cerebral ischemic acut trimis de medicii din Spitalul Județean Botosani. ”Accidentul vascular cerebral apare atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând țesutul cerebral de oxigen și nutrienti, conducând la deterioarea sau moartea celulelor cerebrale după doar cateva minute. Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de blocarea circulației sangvine la nivelul unei artere, accident ischemic, sau ruperea unui vas de sânge, accident hemoragic. Unii pacienți pot prezenta doar o întrerupere temporară a fluxului de sânge, atac ischemic tranzitoriu, care nu provoacă leziuni permanente”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul spitalului sucevean.

Tratamentul în cazul accidentului vascular cerebral ischemic acut constă în tromboliza sistemică, în primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei în absența contraindicațiilor. Totuși, principalele limite ale acestui tratament sunt fereastra terapeutică ingustă și eficiența redusa în cazul ocluziei arterelor de calibru mare precum și faptul că acest tratament este contraindicat la pacienții cu risc crescut de complicații hemoragice. În aceste cazuri intervine radiologul intervenționist prin diverse tehnici care includ tromboliza farmacologică intraarterială și trombectomia mecanică prin intermediul unor dispozitive de extracție a trombului. Fereastra terapeutică pentru realizarea acestor intervenții este cuprinsă între 6 și 12 ore în funcție de teritoriul în care se dezvoltă accidentul vascular. „ Pacientul de 72 de ani s-a prezentat în timp util ( 1 ora și 30 de minute ) la UPU Botoțani, unde medicul neurolog a pus diagnosticul de accident vascular cerebral ischemic acut și a inițiat tratamentul medicamentos (tromboliza) pentru dizolvarea cheagului. Diagnosticul imagistic suplimentar prin angioCT a vaselor cerebrale a arătat însă înfundarea unui vas mare (artera carotidă internă), ce a impus, conform protocolului național de AVC, transferul către o unitate spitalicească ce poate rezolva cazul endovascular prin trombaspirație/trombectomie, cel mai apropiat fiind Spitalul Județean Suceava. Pacientul a fost dus imediat după sosirea în UPU la sala de angiografie a SJU Suceava, unde după 45 de minute, porțiunea din creier care era ischemiată a fost revascularizată, având astfel șanse mari de recuperare a deficitului initial. Eforturile medicilor au fost răsplatite când deja la 24 de ore pacientul era conștient, cooperant și cu minim deficit motor. Timpul a fost factorul esențial pentru ca pacientul să poată beneficia de această procedură (6 ore de la debutul simptomelor) si de a avea șansa ca până de sărbători să fie iarăși în mijlocul familiei.”, a declarat doctorul Mihai Creteanu Jr. medic primar radiologie intervențională.

În ultimul timp a crescut adresabilitatea Centrului de Radiologie Intervențională a SJU Suceava pentru proceduri ca trombaspirație/trombectomie în caz de accident vascular ischemic, angioplastii/trombaspirații în cazul trombozelor acute de fistule arteriovenoase la pacienți dializați, trombaspirație în caz de tromboză venoasă profundă acută, cel mai frecvent fiind solicitați pentru pacienți de la Piatra Neamț, Roman, Brăila, Galați. ”Putem spune că Spitalul Județean Suceava devine tot mai mult un Centru Regional pentru acest tip de intervenții. În cursul acestui an au fost realizate 640 de astfel de intervenții”, a completat purtătorul de cuvânt, medicul Dan Teodorovici. (C.R.)

        

Vezi si

 Activități desfășurate de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței în mediul școlar (FOTO)

În perioada 30 ianuarie –  3  februarie 2023, polițiștii organizează o serie de activități suplimentare …