Tuesday , October 4 2022

Un pacient diagnosticat cu cancer de prostată are șansa la o viață normală, după o intervenție chirurgicală în premieră, la Spitalul Județean

Echipa medicală a fost coordonată de către medicul urolog Filip Alexei. Pacientul în vârstă de 67 de ani, a fost externat după o săptămână de spitalizare.

 Medicii suceveni au salvat un pacient în vârstă de 67 de ani diagnosticat cu cancer de prostată, printr-o intervenție chirurgicală în premieră pentru Spitalul Județean. ”De această intervenție chirurgicală  a beneficiat în luna august pacientul P.I. de 67 ani  din comuna Stroiești, care a fost diagnosticat anterior cu cancer de prostată, stadiul IIB, în urma efectuării unei puncții de prostată și prezentând un nivel seric PSA (antigen specific prostate) crescut. Rezultatele postoperatorii au fost favorabile și pacientul s-a externat cu plagă vindecată la o săptămână, la trei săptămâni, prezentând micțiuni fizologice, fără a mai necesita tratamente suplimentare oncologice sau radiologice, beneficiind de un tratament chirurgical curativ”, a precizat medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean.

Prostatectomia radicală este tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată , care este o afecțiune des întâlnită la bărbați și este a doua cauză de deces , după cancerul de plămâni. Unul din zece bărbați din Europa este afectat de acest tip de cancer. Prostatectomia radicală  reprezinta extirparea în totalitate a prostatei în bloc cu veziculele seminale, țesutul celulo-grasos periprostatic și ganglionii limfatici urmat de anastomoză vezico-uretrală. Este opțiunea fundamentală pentru pacienții aflați în stadiul curativ în tratarea cancerului de prostată, cu speranță lungă de viață și status biologic bun. Prostatectomia radicală a devenit procedura cea mai comodă ca urmare a rezultatelor de succes în tratarea cancerului de prostată, incluzând opţiunile de terapie medicală, radioterapie şi chirurgie. Există mai multe tipuri de prostatectomie radicală, și anume prostatectomia clasică –  este metoda tradițională și  implică realizarea unei incizii în partea de jos a abdomenului prin care se va scoate glanda prostatică. Prostatectomia laparoscopică are loc atunci când chirurgul face mai multe incizii de mici dimensiuni de-a lungul abdomenului, prin care introduce un tub cu o cameră atașată, precum și instrumentele chirurgicale. Prostatectomia asistată robotic este asemănătoare celei laparoscopice și se realizează mici incizii în abdomen, însă intervenția chirurgicală va fi realizată cu ajutorul unui sistem robotizat controlat de medic. Riscurile prostatectomiei radicale clasice sunt: sângerare , infecții, tromboză venoasă profundă și trombembolism pulmonar, lezarea oraganelor de vecinătate , incontinență urinară prin lezarea sfincterului, disfuncție erectilă.

Majoritatea pacienților pot prezenta incontinență urinară. Mulți dintre ei au un control foarte bun imediat după scoaterea cateterului uretro-vezical în schimb alții vor pierde urina timp de câteva săptămâni. Cei mai mulți vor avea un control urinar bun după 6-12 săptămâni postoperator.

În cadrul Spitalului Judetean Suceava, echipa secției de Urologie a realizat, cu succes, în premieră pentru județul Suceava, o intervenție chirurgicală de prostatectomie radicală pe cale clasică. Din echipa medicală au făcut parte medicii Filip Alexei, medic primar urolog , Ilisei Andrei, medic urolog și  asistenta de bloc operator Bumbu Ioana, intervenția menționată fiind efectuată  sub anestezie generală de către medicul Bărbunc Dănuț, medic primar ATI și asistenta Adochiței Aura. ”Ne bucurăm că prin experiența noastră reușim să oferim bolnavilor cu această afecțiune gravă  șansa vindecării totale și rapide. Pacienții beneficiază, datorită dotărilor, confortului și siguranței oferite de Spitalul Județean Suceava, de un act medical complex pentru care, pâna acum, erau îndrumați spre clinicile universitare, fiind cunoscut faptul că suportul familiei și prietenilor sunt factori psihologici importanți în evoluția favorabilă și recuperarea postoperatorie rapidă a pacientului”, a declarat medicul Filip Alexei.

Medicii suceveni beneficiază de suport material pentru desfășurarea unui act medical de calitate, în beneficiul pacienților. ”Conducerea Spitalului Județean Suceava împreună cu Consiliul Județean, a făcut și va face tot ce este necesar pentru îmbunătățirea actului medical atât prin susținerea și formarea continuă a personalului medical cât și prin asigurarea celor mai bune condiții de spitalizare”, a completat medicul Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul spitalului sucevean. (C.R.)

Vezi si

1,4 milioane de euro pentru modernizarea unui kilometru de drum județean în zona de munte

Nu mai puțin de cinci oferte au fost depuse la licitația organizată recent de Direcția …