Monday , May 13 2024

Un ordin de ministru privind reducerea posturilor didactice finanțate de la bugetul de stat, apărut peste noapte, a bulversat sindicaliștii din învățământ

Aceștia au primit semnale din teritoriu despre existența unui ordin al Ministerului Educației care vizează reducerea numărului de posturi din învățământul special de masă și din cadrul centrelor județene de resurse și asistență educațională. IŞJ Suceava confirmă primirea ordinului ce prevede numărul maxim de posturi finanțate de Ministerul Educației și că ar fi probleme cu încadrarea în buget, dar încă se poartă discuții pentru a încheia anul școlar în formula actuală. ”Se poartă niște discuții cu cei de la minister cu privire la numărul posturilor pentru anul școlar în curs, în vederea încadrării în buget. Nu vorbim despre angajați care urmează să își piardă locul de muncă. Trebuie să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem, cu numărul de posturi maxim aprobat pentru județul nostru”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci  

 

În cursul serii de marți, 5 mai, sindicaliștii din învățământ au început să primească numeroase semnale din teritoriu despre existența unui ordin al Ministerului Educației care vizează reducerea numărului de posturi din învățământul special de masă și din cadrul centrelor județene de resurse și asistență educațională, în toate județele țării. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis în aceeași zi o adresă Ministerului Educației prin care cere revocarea măsurii de reducere a posturilor didactice finanțate de la bugetul de stat pentru unitățile de învățământ special și centrele județene de resurse și asistență educațională. ”O asemenea măsură de reducere a numărului de posturi din învățământul special și din CJRAE, în luna mai 2020, nu are nicio justificare în acest moment, întrucât prin OUG nr. 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 nu s-au diminuat fondurile alocate pentru finanțarea cheltuielilor de personal pentru unitățile de învățământ, finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării”, se precizează în adresa înaintată de către FSLI.

Potrivit anexei ordinului cu pricina, numărul maxim de posturi finanțat din bugetul de stat, până la 31 august 2020, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Suceava este de 10.406. Dintre acestea, 751 sunt pentru învățământul special și 72 pentru Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Suceava. ”Am fost luați prin surprindere de acest ordin al Ministerului Educației, apărut peste noapte. Noi, ca sindicate, nu am fost consultați cu privire la reducerea de posturi din învățământ. Am tot solicitat o analiză exactă care să cuprindă necesarul de cadre didactice raportat concret la efectivele de elevi, pe școli, dar nu a fost realizată până acum. Este adevărat că sunt tot felul de anomalii în unele unități de învățământ, unde fie sunt prea multe cadre didactice raportat la numărul de clase sau de elevi, iar în altele clasele sunt prea aglomerate și nu avem suficient personal. Dar toate aceste aspecte trebuie discutate punctual și apoi decisă încadrarea personalului. Nu știm de unde a apărut acest ordin prin care se reduc câteva sute de posturi la nivel național. Așteptăm răspuns la adresa transmisă Ministerului Educației pentru că nu e normal să dăm afară oameni din sistem fără explicații”, a declarat Giani Leonte, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava. Astfel, sindicaliștii suceveni susțin că acest nou ordin al Ministerului Educației ar urma să reducă cu circa 25 numărul posturilor din învățământul special și CJRAE.

Inspectorul școlar general Grigore Bocanci
Inspectorul școlar general Grigore Bocanci

Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava confirmă primirea acestui ordin, subliniind că este vorba despre numărul posturilor pentru anul școlar în curs și că încă se poartă discuții cu cei de la minister pentru a soluționa situația. Se pare că este vorba despre problema neconcordanței dintre numărul de posturi aprobate de Ministerul Educației și numărul cadrelor didactice angajate efectiv la nivelul județului. Această problemă a ieșit la iveală imediat după instalarea Guvernului Orban și a dus la blocarea plății salariilor din învățământul sucevean la începutul lunii decembrie. Se pare că spinoasa problemă, moștenită de la fosta conducere a IșJ Suceava, cu care au jonglat inspectorii școlari în ultimele luni, pune din nou bețe în roate. ”Se poartă niște discuții cu cei de la minister cu privire la numărul posturilor pentru anul școlar în curs, în vederea încadrării în buget. Au fost niște probleme încă din toamnă cu privire la diferența dintre numărul maxim de posturi finanțate de la bugetul de stat și normele aprobate în unitățile de învățământ din județ. Trebuie să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem, cu numărul de posturi maxim aprobat pentru județul nostru și căutăm încă soluții pentru această situație. Nu vorbim despre angajați care urmează să își piardă locul de muncă. Săptămâna viitoare cred că vom avea toate răspunsurile cu privire la această situație”, a explicat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

În ceea ce privește anul școlar viitor, planul de școlarizare propus de IșJ Suceava a fost aprobat, exceptând două clase de învățământ liceal seral. ”Pentru anul școlar viitor ne-a fost aprobată cifra de școlarizare așa cum ne-am propus. Avem doar două clase de la învățământul liceal seral în minus față de ceea ce am solicitat spre aprobare Ministerului Educației”, a explicat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu. (Oana NUȚU)

Vezi si

UPDATE: Incendiu cu mari degajări de fum în Salcea, la o fabrică de termopane (VIDEO)

Duminică în jurul orei 10.30, un incendiu a cuprins o hală a unei firme cu …