Tuesday , April 30 2024

Un nou parc fotovoltaic va fi amenajat la fosta groapă de gunoi a Sucevei

Parcurile fotovoltaice devin tot mai atractive la Suceava și pentru Suceava. 12 milioane de euro este valoarea finală a finanțării proiectului pentru parcul fotovoltaic pe care Primăria Municipiului Suceava vrea să îl facă la groapa de zgură de la fostul CET.

Image by Freepik

Despre proiect și diversele valori vehiculate s-a scris de mai mute ori, iar conform celor spuse de primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri, 3 aprilie, se concretizează o valoare a proiectului de 60,3 milioane lei, adică 12,1 milioane de euro, din care aproape 40 de milioane de lei (7,9 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile.

Însă provocarea de-abia acum urmează, cu un alt proiect de acest fel pe care Primăria vrea să îl facă nici mai mult și nici mai puțin decât pe groapa de gunoi de la Călău, depozitul de deșeuri fiind închis cu aproape un deceniu în urmă în baza unui proiect cu fonduri europene. Intenția administrației locale este de a înființa și un al doilea parc voltaic pe o suprafață de 7 hectare ale fostei gropi de gunoi a orașului, acum închisă, a fost comunicată public în conferința de presă de miercuri. „Vreau să valorificăm aceste 7 hectare. Vom face o expertiză, dar din primele informații se pare că se pretează pentru acest proiect, nu există nici o problemă de poluare sau de altă natură”, a afirmat primarul Ion Lungu.

Cât va dura realizarea acestui proiect nu se știe, ceea ce este însă cert este faptul că perioada de implementare a proiectului privind parcul fotovoltaic de la groapa de zgură de la fostul CET va fi de doi ani, calculată de după semnarea contractului de finanțare. În circa două săptămâni ar putea fi semnat Contractul de finanțare, avizul de eligibilitate și tehnic fiind obținut. Parcul fotovoltaic care va fi amenajat la fosta groapă de zgură de la fost SC Termica SA este uriaș, cu aproape 48.000 de panouri care vor capta energia solară, dispuse pe o suprafață de 32,2 hectare.

Puterea parcului fotovoltaic va fi de 6000 MW curent alternativ. Realizarea acestui proiect ar permite municipalității sucevene să își asigure din producția proprie energia electrică necesară consumului pentru iluminatul public din oraș, pentru clădirile municipalității, adică sediul primăriei, creșă, școli și licee, iar parțial și pentru transportul public electric. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …