Wednesday , February 8 2023

Un medic de familie din mediul rural câştigă şi de patru ori mai mult decât un chirurg de la Spitalul Judeţean

In timp ce un medic de familie din mediul rural încasează şi peste 17.000 de lei pe lună de la CAS, salariul unui medic specialist chirurg nu depăşeşte 4.000 de lei

medic

 Un medic care, anual, operează sute de pacienţi şi are pe umeri o responsabilitate uriaşă, câştigă mult mai puţin decât un medic de familie care de cele mai multe ori se confruntă cu cazuri de febră sau ameţeli. Dacă salariul unui medic specialist chirurg care profesează la Spitalul Judeţean Suceava, nu depăşeşte suma de 4.000 de lei, în mediul rural sunt medici de familie care încasează lunar de la Casa de Asigurări de Sănătate, sume ce depăşesc 17.000 de lei. Legea asistenţei primare prevede numai un număr minim al pacienţilor arondanţi unui medic, dar nu şi unul maxim. Altfel spus, un medic de familie este obligat să aibă minimum 800 de pacienţi, însă nimeni nu-i poate interzice acestuia să-şi arondeze 10.000 de persoane, chiar dacă fizic, îi este imposibil să se ocupe de toţi. Asa se face că în judeţul Suceava s-a ajuns ca mai mulţi medici de familie să aibă şi peste 5.000 de pacienţi pe liste. Pentru fiecare om sănătos de pe listă, medicul primeşte de la Casa de Asigurări de Sănătate aproximativ 3,7 lei pe lună, indiferent dacă persoana îi trece pragul sau nu. Pe lângă asta, medicul de familie mai primeşte o finanţare şi pentru serviciile medicale oferite, adică pentru munca efectivă, unde punctul valorează aproximativ 1,8 lei, doar jumătate din punctul de capitaţie. Filosofia acestei legi pare să încurajeze cantitatea şi nu calitatea. E mai important câţi pacienţi au pe listă, decât ce fac efectiv pentru ei.
De cele mai multe ori, medicii din spitale nu sunt mulţumiţi de colaborarea pe care o au cu medicii de familie, şi aşa cum reiese din declaraţiile acestora, sunt şi medici de familie care îşi fac foarte bine treaba, dar sunt şi cazuri în care aceştia doar scriu reţete compensate şi trimiteri către specialişti. Chiar şi la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, vin pacienţi, de cele mai multe ori din mediul rural, cu trimiteri de la medicii de familie şi aglomerează nejustificat activitatea din Urgenţe, când acestea ar fi cazuri pentru medicii din Ambulatoriul de Specialitate. Deci, chiar dacă ridică de la sediul CAS în fiecare lună, sume colosale, o parte dintre medicii de familie din judeţ, stârnesc multe nemulţumiri printre colegii lor. Astfel, medicii de familie suceveni se împart în două mari categorii. Cei care au avut grijă să-şi adune pe liste cât mai multe persoane, de preferat asiguraţi, şi cei care abia au ajuns să îndeplinească minimum de 800 de persoane înscrise pentru a-şi putea deschide un cabinet. La fel se împart şi sumele pe care lunar le ridică de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Suceava. Sunt medici de familie care primesc 5.000-6.000 de lei pe lună, dar sunt alţii care se pot mândri cu venituri şi de peste 200.000 de lei pe an. Mulţi dintre ei sunt abonaţi şi la deconturile centrelor de permanenţă, astfel că sumele pe care un medic de familie le câstigă anual pot stârni invidia oricui. (Cristina RUSTI)

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …