Friday , April 19 2024

Un ieromonah oprit de la slujire de actualul și de fostul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, riscă să fie caterisit

Ieromonahul Petru (Petru-Claudiu) Geonea a fost chemat într-o ședință care a avut loc la Centrul eparhial Suceava pentru a da răspunsuri față de maniera în care a înțeles să facă anumite comunicări în public sau pe rețelele sociale. Potrivit unei informări din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ieromonahului (care este locuitor în satul Vadu Negrilesei din comuna Stulpicani) i s-au pus în vedere abaterile de la disciplina monahală și de la ordinea canonică „constatate prin dovezi scrise, materiale pe Internet și mărturii orale”.

Între acestea, este aproape incredibilă acuzația de „întrerupere a pomenirii Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, considerat ca <eretic>”. Potrivit aceleiași surse, ieromonahul Petru a dat mai multe răspunsuri acuzând că „ierarhii au trădat Biserica prin ecumenism” iar „lupul cel mai mare în Biserică e [Patriarhul] Daniel [sic!]”. După cum se explică în comunicatul Arhiepiscopiei, a fost confruntat e către cei prezenți la ședință și ar fi recunoscut că a afirmat despre ÎPS Calinic că este „mason și eretic”.

La aceste acuzații, mai sus explicate se adaugă slujirea fără binecuvântare ca preot, deși fusese oprit de la slujire de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic prin decizia 3373/22.07.2021, decizie de care Ieromonahul Petru Geonea avea cunoștință. „A aflat de o decizie din anul 2019 a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen prin care nu era primit în nicio o unitate de cult din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, precum și de decizia din 3373/22.07.2021 a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic prin care nu avea binecuvântare să slujească pe teritoriul eparhiei”, se menționează în informarea postată pe site-ul ASR.

De asemenea, i s-a reproșat ieromonahului sfințirea unei biserici în localitatea Vadu Negrilesei fără binecuvântarea chiriarhului, pe un teren care aparținea unuia din locuitorii satului, nefiind proprietatea Bisericii. „Inițial a invocat că a respectat cele două decizii și nu a mai săvârșit cele sfinte, dar, confruntat de părinții prezenți la ședință care au arătat dovezi că a slujit ca preot la sfințirea unei biserici în Vadu Negrilesei ulterior opririi canonice, a recunoscut că a săvârșit cele sfinte fără binecuvântare”, se arată în informarea Arhiepiscopiei. Întrebat fiind de ce a ridicat și a sfințit biserica de la Vadu Negrilesei fără binecuvântarea Înaltpreasfințitului Calinic, arătându-i-se canoanele și rânduielile Bisericii care opresc acest lucru, a dat răspunsuri sfidătoare și agresive: „nu aveam nevoie de binecuvântarea ierarhului”; „la mine în curte fac ce vreau” deși nu era proprietatea lui și nici nu obținuse terenul în proprietatea Bisericii”, se specifică în comunicatul ASR cu privire la ieromonahul Petru și cazul bisericii de la Vadu Negrilesei.

Conform sursei citate, față de toate abaterile care i s-au adus la cunoștință, ieromonahul Petru (Petru-Claudiu Geonea) a manifestat o atitudine caracterizată într-un comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților ca fiind „sfidătoare și răzvrătită”, monahului reproșându-i-se că a folosit un limbaj „grosolan”. Același monah ar fi spus, conform aceleiași surse, că pe clericii și pe personalul de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților i-a numit „gheboși” pentru că acesta e termenul folosit de părinții din Sfântul Munte Athos pentru a desemna pe satana și a afirmat că are autoritatea să îi judece pe patriarh și pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române în calitate de „mădular al Bisericii”. În general, se mai specifică în comunicatul ASR, că a avut un temperament anarhic și răzvrătit, nu a arătat nicio urmă de căință, de smerenie și de dorință de îndreptare, și a dat vina pentru toate abaterile lui pe Biserica Ortodoxă, despre care consideră că a trădat credința. „Față de toate cele de mai sus, și față de atitudinea sfidătoare și agresivă a ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea, părinții participanți la ședință au considerat că starea lui este irecuperabilă și au propus în unanimitate scoaterea lui din Eparhia Sucevei și Rădăuților prin plecarea de bunăvoie până la 1 noiembrie 2021, punând astfel în aplicare deciziile anterioare ale Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Pimen și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic sau, în cazul refuzului părăsirii eparhiei, deferirea ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea către Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu propunerea de caterisire”, se specifică în comunicat.

Ședința la care s-au decis acestea a avut loc joi, 21 octombrie, în Sala de ședințe nr. 15 a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din municipiul Suceava, și s-a ținut „cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților”, între orele 09:00 și 11:00. Comisia de examinare a situației ieromonahului Petru (Petru-Claudiu) Geonea a fost compusă din arhimandriții Melchisedec Velnic – Exarh, Mihail Balan – Exarh zonal, Vartolomeu Chira – Președintele Consistoriului monahal; protosinghelii Cosma Giosanu – Mănăstirea Sihăstria Neamț și Iustin Taban, Consilier juridic;  preoții Aurel Goraș – Protopop, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, Viorel Ilișoi – Consilier, Sectorul Economic, Ioan Bârsan – Consilier, Sectorul Juridic, Filaret Ruscan – Consilier, Sectorul Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, Laurențiu Nicolae Stamatin – Inspector bisericesc,  Marius Dumitru Drelciuc – paroh Vadu Negrilesei. (D.P.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …