Tuesday , April 16 2024

Un fost director al BRD Vatra Dornei a fost trimis în judecată pentru o înșelăciune de peste 3,2 milioane de lei

Procurorii suceveni i-au trimis în judecată pe Nicolae Moraru, directorul BRD Vatra Dornei, și pe alte trei angajate a agenției bancare dornene, după ce au complotat pentru a fura din conturile clienților băncii diferite sume de bani. Aceștia sunt acuzați că au prejudiciat banca cu 2.659.544 de lei, 124.290 de euro și 220 de dolari

parchet2

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Nicolae Moraru, pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și emitere a unei file CEC fără a avea disponibil de tras, Mirela Maria Vatamanu și Daniela Sipot, ambele pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la infracțiunea de înșelăciune, și Luminița Elena Antohi, pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de înșelăciune și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
La data de 11 iunie 2011, lucrătorii Seviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Suceava s-au sesizat din oficiu despre faptul că inculpatul Nicolae Moraru, director la BRD Vatra Dornei, a furat din conturile clienților băncii diferite sume de bani, pe care le-a împrumutat unor alți clienți ai băncii, care intrau în imposibilitatea de plată. In vederea sprijinirii acelor clienți, persoane juridice, care aveau dificultăți în achitarea ratelor restante sau a debitelor către furnizori, inculpatul Nicolae Moraru a procedat la ridicarea, transferul sau depunerea de sume de bani, din conturile mai multor persoane fizice sau juridice. In primă fază, inculpatul Moraru a avut acordul verbal al persoanelor fizice sau juridice din conturile cărora se ridicau sumele de bani, dar ulterior a procedat la ridicarea sumelor de bani fără știrea acestora. Inculpatul Nicolae Moraru a procedat în acest mod pe de o parte pentru a salva afacerile unor persoane juridice, cunoscuți de-ai săi, iar pe de altă parte, pentru ca aceștia să nu mai apară cu restanțe în evidențele băncii. Sumele de bani ridicate „în mod nelegal” din conturile clienților au fost date altor clienți ai băncii, fără a fi întocmite documente în acest sens.
Inculpatul Nicolae Moraru, în calitate de director Expressgrup în cadrul Agenției Vatra Dornei a BRD, nu avea conform fișei postului nicio atribuție de gestiune sau eliberare a documentelor bancare, în legătură cu operațiunile de depunere/retragere numerar, de către persoane fizice sau juridice. Astfel, acesta le-a cerut inculpatelor Mirela Maria Vatamanu și Daniela Sipot – ambele operatoare ghișeu universal, în perioada 2009-2011 – să întocmească documente bancare contrar normelor interne, motivat de faptul că Nicolae Moraru avea o relație foarte bună cu toți clienții băncii. El discuta cu clienții doar în biroul său, fără să fie de față și inculpatele Mirela Maria Vatamanu și Daniela Sipot, iar ulterior se prezenta la acestea din urmă și le cerea să efectueze anumite operațiuni în contul clienților respectivi. Dacă acești clienți erau plecați sau nu fuseseră în bancă, inculpatul le spunea celor două femei că avea acordul lor, la sfârșitul zilei prezentând documentele semnate.
Prin activitatea infracțională desfășurată în cazul retragerilor neautorizate de numerar, inculpatul Nicolae Moraru a indus în eroare mai multe persoane și a întocmit „în fals” un număr de șase documente bancare, inculpata Mirela Maria Vatamanu a indus în eroare mai multe părți vătămate și a întocmit „în fals” mai multe documente bancare, inculpata Daniela Sipot, de asemenea, l-a ajutat pe inculpatul Nicolae Moraru să inducă în eroare mai multe părți vătămate și a întocmit „în fals” documente bancare.
Referitor la radierea nelegală a ipotecilor, conform politicii de garanții a băncii, pentru angajamentele rambursate integral garanțiile se vor stinge, urmând să se radieze și înscrierile din registrele specifice. Radierea ipotecilor s-a făcut la inițiativa inculpatului Nicolae Moraru, acesta dorind să sprijine societățile comerciale care aveau dificultăți financiare. Toate cele șase adrese de radiere înaintate Biroului de Carte Funciară Vatra Dornei au fost semnate de inculpatul Nicolae Moraru, două dintre ele fiind semnate și de către inculpata Luminița Antohi. Prin întocmirea acestor documente a fost creat băncii un prejudiciu în valoare de 2.659.544 de lei, 124.290 de euro și 220 de dolari. Până la începerea cercetărilor au fost recuperate sumele de 2.339.820 de lei, 47.015 dolari, astfel că a rămas nerecuperată suma de 461.174 de lei, 77.275 de euro și 220 de dolari. In acest caz a fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor inculpatului Nicolae Morar pentru recuperarea prejudiciului rămas nerecuperat. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Vatra Dornei. (D.Z.)

Vezi si

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024

Toți cei care iubesc Cetatea de Scaun a Sucevei și evenimentele care se organizează aici, …