Thursday , April 18 2024

Un foc făcut pentru arderea vegetației uscate a cuprins și o gospodărie nelocuită din Călinești Vasilache. Noi avertismente ale pompierilor suceveni

Militarii Detașamentului de Pompieri Suceava, au intervenit joi seara cu două autospeciale de stingere, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Călinești Vasilache, comuna Dărmănești.

Incendiul a fost anunțat la 112 la ora 20.13, iar la sosirea echipajelor ardeau generalizat un adăpost de animale și acoperișul unei case de locuit.

Au ars adăpostul de animale pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați și acoperișul casei de locuit pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. S-au degradat elemente de mobilier și alte bunuri din interiorul locuinței.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost: foc deschis în spatii deschise (folosit pentru igienizarea vegetației uscate).

Din fericire, nu s-au înregistrat victime (gospodăria fiind nelocuită), iar incendiul a fost lichidat la ora 23:03.

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, pompierii suceveni reamintesc principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care cetățenii trebuie să le cunoască și să le respecte.

Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

”Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.

Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol”, atransmis plutonier Radu Gabriel, din cadrul Compartiment ului Informare și Relații Publice al ISU Suceava.

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …