Friday , March 29 2024

Un expert aruncă bomba în dosarul de distrugere a fabricii de bere Solca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Actul de vânzare cumpărate dintre SAB şi firma lui Arcadie Plămadă ar putea fi nul. Motivul – acesta nu conţine informaţii despre bunurile de patrimoniu deţinute de fabrica de bere de lângă Mănăstirea Solca, conform legislaţiei în domeniu. Intre timp, activele defunctei fabricii, fie ele de patrimoniu sau nu sunt vândute pe bucăţi de lichidator, fiindcă Bere Company Solca Fondat 1810 a intrat în faliment

Expertiza prezentată instanţei în dosarul de distrugere a fostei fabrici de bere din Solca aflat pe rolul Judecătoriei Suceava în care principalul inculpate este afaceristul rădăuţean Arcadie Plămadă iniţiază o nouă etapă a procesului. Expertiza realizată de expertul Dumitru Aurelian Senculeţ a scos în evidenţă faptul că în contractul de vânzare cumpărare prin care Bere Company Solca Fondat 1810 a devenit proprietara fabricii din orăşelul bucovinean, nu figurează niciun activ ca făcând parte din patrimoniu. Această concluzie poate conduce derularea procesului spre una dintre cele două direcţii posibile – ori se va stabili că utilajele vechi de mai bine de două secole tăiate şi vândute la fier vechi nu au făcut parte din patrimoniul vechii fabrici de bere din Solca, proprietatea mănăstirii din localitate ori, pentru că atunci când s-a realizat vânzarea fabricii nu s-a respectat legislaţia în domeniu şi nu au fost prinse în actele de vânzare cumpărare informaţii care să ateste faptul că unele clădiri ce au făcut obiectul tranzacţiei fac parte din patrimoniul naţional, acest contract de vânzare – cumpărare dintre SAB Rădăuţi şi Bere Company Solca Fondat 1810 este nul. Până pe data de 31 ianuarie, când a fost stabilit următorul ternen de judecată, părţile au timp să analizeze conţinutul expertizei şi să acţionize în consecinţă.
Faptul că parte din bunurile pe care Arcadie Plămadă le-a distrus şi le-a vândut aveau vechimea care să le confere statutul de obiecte de patrimoniu nu poate fi contestat. Dacă în instanţă se va dovedi că nu s-a respectat legislaţia şi vânzarea s-a făcut fără a se ţine cont de acest lucru, aceasta ar putea fi anulată. Numai că în momentul de faţă lucrurile sunt şi mai complicate, fiindcă Bere Company Solca a intrat deja în faliment iar lichidatorul taie şi vinde tot ce găseşte în incintă cu o viteză mai mare decât puterea unui evaluator de a calcula valoarea bunurilor scose la mezat. Situaţia este complicată în plus de faptul că parohia din Solca, care are în administrare fosta mănăstire nu este întabulată pe terenul aferent acesteia, ceea ce înseamnă că nu se poate stabili clar limita proprietăţii între fabrica de bere şi mănăstire. Arcadie PlamadaA
Dosarul penal se mişcă agale, vânzarea activelor fostei fabrici de bere se face cu cea mai mare viteză
Societatea patronată de Arcadie Plămadă, afaceristul rădăuţean judecat pentru distrugerea fabricii de bere de la Solca, vestigiu istoric vechi de peste 200 de ani a intrat în faliment anul trecut. La începutul anului trecut, Primăria oraşului Solca, reprezentată de primarul Valeruţ Tăranu Hofnăr a depus la Secţia civilă a Tribunalului Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva SC “Bere Company Solca Fondat 1810” SRL. Firma avea datorii către Primăria Solca în sumă totală de 1,369 miliarde de lei vechi, rezultate din taxe şi impozite locale neplătite. Instanţa suceveană nu numai că a acceptat solicitarea făcută de Primăria oraşului Solca dar ulterior a decis să se ardă etapa insolvenţei, dispunând intrarea în faliment a societăţii patronate de Arcadie Plămadă.
Alături de Primăria Suceava s-au mai înscris la masa credală Banca Comercială Română, Direcţia Generală a Finanţelor Publice- actuala Administraţie a Finanţelor Publice Suceava şi E.on Energie România SRL care au împreună de recuperat datorii de aproximativ 10 miliarde de lei vechi. A fost numit şi lichidatorul judiciar – ACCER IPURL Suceava, care a trecut imediat la evaluarea şi vinderea activelor firmei falimentare, pentru acoperirea datoriilor către creditori.
Dacă dosarul de faliment al firmei Bere Company Solca înaintează cu paşi repezi, nu acelaşi lucru se poate spune despre celălalt dosar, de natură penală, în care Arcadie Plămadă şi Gheorghiţă Filaret Muscă au fost trimişi în judecată pentru că au distrus şi vândut la fier vechi utilajele vechii fabrici de bere din Solca, în care s-a realizat expertiza pomenită la începutul acestui articol.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus în luna noiembrie a anului 2011 trimiterea în judecată a patronului rădăuţean Arcadie Plămadă, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţie de lucrări în perimetrul unui monument istoric şi pentru efectuarea de săptături neautorizate în zona de protecţie a unui monument istoric. Conform Codului Penal, el ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, după ce a distrus vechea fabrică de bere din Solca, pe care a vândut-o, practic, la fier vechi.
Procurorii au reţinut în rechizitoriul înaintat instanţei faptul că în cursul anului 2010, în calitate de mandatar al lui Arcadie Plămadă, Gheorghiţă Filaret Muscă, administratorul SC “Bere Company Solca Fondat 1810” SRL Solca, fără a deţine autorizaţiile prevăzute de lege, a dispus şi coordonat lucrări de dezansamblare a instalaţiilor din cadrul fabricii de bere Solca, monument istoric din secolul XIX. Tot el a dispus şi coordonat activităţile de dezmembrare a unor fragmente din construcţiile ce constituiau monumentul istoric cât şi de excavare, activităţi prin care a deteriorat şi degradat parţial şi integral componente din zidurile imobilelor fabricii de bere Solca, ale utilajelor acesteia, iar prin efectuarea de intervenţii asupra segmentelor de zidărie ale incintei de fortificare a Mănăstirii Solca, cât şi de săpături neautorizate în zona de protecţie a sitului arheologic a determinat distrugerea ireversibilă a depunerilor cu caracter istoric şi arheologic din acea zonă. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …