Friday , March 29 2024

Un copil de cinci ani, subiectul unei drame româno-greceşti, în cel mai pur stil balcanic

tandureanu [800x600]

Un bărbat de 42 de ani, din comuna Slatina, îşi reclamă nevasta, grecoaică, pentru că i-a furat copilul. Supărarea nu este atât pe ea, cât pe părinţii şi naşii acesteia. Dar nervii cei mai mari îi are pe autorităţile româneşti şi elene care au falsificat acte ori nu au luat în considerare cereri legitime, care l-au lăsat acum fără băieţelul său, care creşte în familia din Grecia a soţiei sale, deşi are toate documentele care să ateste că cel mic este fiul său oficial  

O poveste de familie dramatică, ne-a prezentat-o Gheorghe Tăndureanu (foto), un bărbat de 42 de ani, din comuna Slatina, judeţul Suceava. De mai mulţi ani rezident în Grecia, unde îşi înfiinţase, acum mai bine de un deceniu o mică afacere, Gheorghe Tăndureanu şi-a găsit aleasa inimii în persoana unei grecoaice, pe numele Ecaterina (Aikaterini, prin traducere din elenă, n.r.), Dracontaidi. Dragostea dintre cei doi, a condus  în anul 2005, la  decizia luată în comun să se căsătorească şi asta nu oricum. Pentru că frumoasa grecoaică ţinea la pretedentul ei de dincoace de Istru, a acceptat să facă nunta în ţara lui de baştină, concret, în comuna Slatina din România, judeţul Suceava. A avut loc aici o ceremonie, iar în urma declaraţiilor din Codul Familiei, Gheorghe şi Ecaterina şi-au unit în faţa legilor civile, destinele pe veci în faţa ofiţerilor de stare civilă din localitatea de domiciliu a lui Gheorghe Tăndureanu, naş de cununie fiind un grec care s-a dovedit ulterior că nu-l prea avea la suflet pe finul din Slatina. Cu specificaţia că Gheorghe din Slatina, a acceptat să ia în faţa autorităţilor care i-au cununat civil numele de familie a soţiei sale. Au urmat pentru acesta ani de muncă pentru prosperitatea familiei, în Grecia, fără incidente şi cu spor în familia extinsă.
Un băieţel frumos pe care îl doresc toţi
Cinci ani mai târziu, în data de 5 august a anului 2010 era înregistrat în Atena – Grecia un certificat de naştere grecesc pe numele nou născutului Aris Gherasimos, dar cu numele de familie al mamei – Dracontaidi.
Acest act de naştere a fost ulterior înregistrat la aceeaşi primărie Slatina din judeţul Suceava care a emis un certificat de naştere românesc în care sunt precizaţi cei doi părinţi – Gheorghe Tăndureanu şi Ecaterina Dracontaidi. In acest fel a fost emis doi ani mai târziu un nou act de naştere românesc, pentru tânărul Aris Gherasimos.
Acest lucru vine după ce lucrurile s-au complicat rău de tot. Conform lui Gheorghe Tăndureanu, după naşterea fiului său, poliţia elenă a eliberat un paşaport celui mic pentru a călători în România, în martie 2011. Atunci a constatat că numele declarat de el la spital nu coincide cu numele din paşaport. “Am constatat că numele a fost şers cu corectorul şi a fost trecut numele socrului meu, astfel autorităţile elene mi-au interzis orice drept de tată asupra copilului. Pe data de 20.02 am făcut plângere penală pentru fals la secţia din Akropolis Atena iar peste 3 luni am fost să verific derularea dosarului. In luna septembrie 2012, m-am adresat procurorilor greci pentru corectarea numelui copilului, făcându-i acestuia şi cetăţenie română”, explică Gheorghe Tăndureanu.
Tăndureanu, trecut în unele acte greceşti pe numele de naştere al nevestei elene
O situaţie dificilă, care se încurcă şi mai mult pe timp ce trece. Din cauza unor divergenţe, în anul 2012, Gheorghe Tăndureanu obţine în luna iulie a anului 2012 cererea de schimbare pe cale administrativă a numelui de familie dobândit prin căsătorie formulat de acesta, din Dracontaidi în Tăndureanu.
De aici s-a complicat în continuare situaţia. In anul 2012, un tribunal din Atena primeşte o cerere de corectare a numelului de familie a lui Gheorghe, românul din Slatina, din greşitul Dracontaidi în corectul Tăndureanu.  Măcar şi pentru faptul că numele acestuia nu exista în actele de stare civilă emise de autori pentru copilul Aris Gerasimos. O traducere din limba greacă autorizată arăta că băieţelul are ca părinţi pe Tăndureanu Gheorghe, constructor  case din lemn şi Drakontaidi Aikaterini, comerciant. Declaraţia a fost făcută de directorul clinicii ginecologice din Atena unde a avut loc naşterea în anul 2010.
Copilul, răpit de mamă din faţa unui magazin din Fălticeni şi dus în Grecia
Dar punctul culminant al acţiunii s-a petrecut în toamna anului 2013. In a doua parte a lunii septembrie a acelui an, soţii Ekaterina şi Gheorghe veniseră în România împreună cu copilul, probabil cu intenţia unei reconfirmări a relaţiei care a dus la naşterea fiului lor. In ziua de 19 septembrie 2013 s-a petrecut însă punctul culminant al dramei – “Eram veniţi în România de o lună de zile, iar de două zile soţia manifesta un comportament ciudat, motivul fiind a refuza să facă paşaportul copilului. (…) Fiind împreună în Fălticeni m-a rugat să mă duc să cumpăr un pachet de şerveţele umede pentru copil, iar în timp cât eram cu spatele îndreptându-mă spre magazin au dispărut. Ulterior mi-a trimis un mesaj că se îndreaptă cu un taxi spre Suceava cu copilul, cerându-mi să nu o mai urmăresc”, povesteşte Gheorghe Tăndureanu.
Autorităţile româneşti i-au amânat rezolvarea problemei lui Gheorghe Tândureanu la calendele greceşti
Gheorghe Tăndureanu s-a adresat tuturor structurilor pe care le-a ştiut, pentru că doreşte să îşi revadă copilul. Poliţiştii de frontieră, avertizaţi că un băieţel de trei ani va ieşi din ţară fără acceptul părintelui, sunt acuzaţi că nu au luat în considerare sesizarea sa, el fiind trimis de la Ana la Caiafa, iar răspunsul la solicitarea sa în timp util adresată poliţiei de frontieră i-a venit mult mai tărziu, ultimul dintre acestea după jumătate de an, în februarie 2014.
O lună mai târziu, o cerere adresată Avocatului Poporului, a primit un răspuns la fel de lipsit de certitudini: “Instituţia Avocatul Poporului a sesizat Parchetul de pe lângă Inalta Curte de casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de criminalitate organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, cu privire la situaţia prezentată de dumneavoastră. Vom comunica rezultatul demersurilor noastre de îndată ce vom primi răspunsul siolicitat”, se arată în răspunsul oferit de Avocatul Poporului acum un an, cu precizarea că până în prezent nu a veniti nicio veste despre ancheta pe care o aşteaptă Gheorghe Tăndureanu care crede că toate datele prezentate organelor de anchetă din Grecia şi România indică faptul că ar putea conduce către încălcări ale legislaţiei europene măcar pe linia trecerii minorilor dintr-un stat în altul fără acceptul ambilor părinţi, dacă nu, mai mult, să se ajungă la răpire ori sechestrare de persoană. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …