Friday , May 24 2024

Un bust al lui Carol al II-lea, găsit într-un subsol din Cernăuți

În timpul ce făceau curățenie în niște subsoluri dintr-o curte din centrul orașului Cernăuţi, voluntarii au găsit bustul regelui României din perioada interbelică Carol al II-lea. Despre aceasta a postat o informare preşedinta Organizaţiei publice „Mişcarea de voluntari din Bucovina”, Kateryna Ponomariova, preluată de media cernăuțeană de limbă română precum “Libertatea cuvântului” și BucPress.

„Atunci când răscolești prin gunoi — fii pregătit să descoperi multe lucruri interesante. Coteț pentru câine, sticle de diverse forme și dimensiuni, tablă veche reprezentând o reclama la bere… Și bustul Regelui Carol al II-lea al României”, a scris Katerina Ponomariova, citată de BucPress, publicând totodată fotografii cu obiectele descoperite.

De altfel, pe contul de Facebook nu au întârziat să apară fel de fel de comentarii, printre acestea se propune ca bustul lui Carol al II-lea să fie predat muzeului sau vândut anticarilor.

Carol al II-lea a fost regele României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940. A abdicat în rezultatul cedării teritoriale de către România în vara anului 1940, inclusiv raptul Basarabiei și al nordului Bucovinei, acesta din urmă fiind inclus în actuala regiune Cernăuți din Ucraina. (D.P.)

Vezi si

Șapte medalii de aur pentru doctoranzi și cadre didactice ale USV, la Salonul Internațional de Inventică și Antreprenoriat Inovativ

Institutul de Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic al Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din …