Monday , May 20 2024

Un bărbat din Mitocu Dragomirnei a primit a doua viață de la mama sa

Femeia i-a donat fiului său un rinichi n pacientul, de 42 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu 18 ani cu un sindrom polichistic renal. De doi ani lucrurile scăpaseră de sub control, iar Petru B. nu a mai putut să ducă o viață normală. Intervenția chirurgicală a avut loc zilele trecute la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași și a durat aproape opt ore. Rinichiul bolnav al bărbatului avea peste 6 kg și 30 de centimetri, în condițiile în care un rinichi sănătos cântăreșre 200-300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri 

Petru B. în vârstă de 42 de ani, din comuna suceveană Mitocu Dragomirnei, poate spune că s-a născut a doua oară și asta datorită mamei sale care i-a donat un rinichi și i-a dat astfel a doua oară, șansa la o viață normală.

Bărbatul a fost diagnosticat în urmă cu aproximativ 18 ani, cu un sindrom polichistic renal dar cu tratament a reușit să țină boala sub control, până acum doi ani, când lucrurile au devenit greu de suportat. Medicii au estimat că un rinichi are peste șase kilograme iar singura șansă este reprezentată de un transplant de rinichi. Mama sa a fost cea care a decis să-i doneze un rinichi, după ce toate testele au arătat că există compatibilitate între cei doi.

În timpul intervenției chirurgicale, medicii ieșeni de la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” au extirpat rinichiul de peste 6 kilograme și 30 de centimentri, care nu mai funcționa. Organul bolnav a fost înlocuit cu un rinichi sănătos, primit de la mama pacientului. Cadrele medicale au explicat că intervenția chirurgicală a fost una deosebit de complexă și a durat dublu față de un transplant obișnuit, în condițiileîn care un rinichi sănătos cântăreșre 200-300 de grame și măsoară aproximativ 12 centimetri.

Din cauza afecțiunii, în ultimii doi ani bărbatul nu a mai avut o viață normală, Petru B. nemaiputând munci. Bărbatul este căsătorit și are doi copii. Se pare că boala sa este ereditară, 10 rude din partea tatălui suferind de boală polichistică renală. Fără acest transplant, pacientul trebuia să facă câte trei ședințe de dializă pe săptămână. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Patru medalii de aur pt USV, la International Innovation Summit E-NNOVATE, în Polonia

În perioada 16-18 mai a.c., Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a participat la cea …