Tuesday , August 16 2022

Un băiețel perfect sănătos – primul refugiat ucrainean născut în România, la Rădăuți

O tânără de 25 de ani din Ucraina a născut de urgență, sâmbătă seara, la Spitalul Municipal Rădăuți, după ce a reușit să treacă granița. Femeia era însărcinată în opt luni, iar din cauza stresului că soțul a rămas în Ucraina, tânăra a născut prematur. Mai mulți ucraineni au ajuns noaptea trecută la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava.

O tânără în vârstă de 25 de ani din Ucraina, însărcinată în opt luni, a ajuns sâmbătă la Spitalul Municipal Rădăuți, unde a născut prematur, nașterea fiindu-i provocată pe fondul stresului, după cum au explicat cadrele medicale.

Femeia a născut normal un băiețel, perfect sănătos și care cântărea 3 kilograme și 900 de grame. Tânără plângea că soțul ei a rămas în Ucraina pentru a fi înrolat în război, iar cadrele medicale au încercat să-i aline atât rănile fizice, cât și cele sufletești, mobilizându-se toată lumea și ajutând-o cu hăinuțe și scutece pentru cel mic.

”Aseară a ajuns la noi, la spital, o mămică din Ucraina, ea ar fi trebuit să nască peste patru săptămâni, dar fiind săptămâna în care se află, după ce a trecut vama și cu stresul la care a fost supusă, a născut un băiețel de 3 kilograme 900 de grame sănătos”, a povestit o asistentă de la Spitalul Municipal Rădăuți.

Femeia va mai rămâne, împreună cu copilul nou-născut, câteva zile în spitalul rădăuțean, dar la externare va avea nevoie de un loc unde să stea, împreună cu cel mic. ”Atât mama, cât și copilul sunt bine, nașterea a decurs fără probleme. Împreună cu autoritățile locale vom identifica un spațiu de locuit, înainte de externare”, a declarat Dan Vatră, managerul Spitalului Municipal Rădăuți.

Noaptea trecută au ajuns mai mulți cetățeni ucraineni și la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava, printre care și două femei însărcinate. Una dintre ele a fost internată pentru a fi ținută sub observație iar cealaltă, însărcinată în 22 de săptămâni, a plecat după ce a fost examinată, iar cadrele medicale i-au confirmat că atât ea, cât și copilul sunt bine.

”Au fost multe prezentări în timpul nopții și continuă să vină. Au diferite probleme de sănătate, accentuate acum pe fondul stresului. Am avut și victime dintr-un accident rutier. Un cetățean italian și-a luat din vamă soția ucraineană și au intrat cu mașina, în drum spre Aeroport, într-un cap de pod. Au fost și femei însărcinate, deci problemele sunt multiple”, a declarat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Județean Suceava. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Doi tineri de 18 ani care au tras o țeapă de 25 de lei unui taximetrist, prinși de polițiști după o scurtă urmărire prin centrul Sucevei 

În noaptea de duminică spre luni, la ora 01:30, un bărbat de 44 ani, taximetrist, …