Tuesday , May 28 2024

Un artist ucrainean vrea să facă un memorial al victimelor de la Fântâna Albă la granița româno-ucraineană

Anatolii Gaidamak, un remarcabil artist plastic și sculptor ucrainean, vrea să proiecteze un spațiu memorial, la hotarul dintre Ucraina și România, dedicat victimelor sângerosul masacru de la Fântâna Albă.

„În Ucraina există o mulțime de probleme, dar nu există o politică de stat. Putem amenaja nu numai muzee, ci și complexe memoriale care ar trebui incluse în proprietatea publică a statului. În această privință, foarte multe subiecte nu au fost încă dezvăluite… Un exemplu ar fi anul 1940, când trupele sovietice au ocupat Bucovina. A început – ocupația, teroarea declanșată de encavediști, distrugerea bisericilor, colectivizarea. Oamenii de acolo s-au obișnuit să trăiască într-un mod complet diferit. Erau oameni evlavioși care mergeau la biserică. Intervenția sovietică a provocat nemulțumirea maselor. Prin urmare, sovieticii l-au spus: „Deci, cui nu-i place puterea sovietic, să plece în România”. A fost deschis un „coridor verde”, iar când oamenii au încercat să plece, au fost masacrați cu focuri de mitraliere. Această tragedie a avut loc pe 1 aprilie, cu 80 de ani în urmă”, spune Anatolii Gaidamak, potrivit agenției media cernăuțene BucPress, care citează, la rândul ei, dintr-un interviu pentru publicația „Rubrîka”.

 

„M-am dus acolo, am mers pe acel drum. Masacrul a avut loc la granița dintre România și Ucraina, în regiunea Cernăuți. Însoțit de un grănicer am parcurs vreo 3 kilometri, atât pe segmentul de graniță din Ucraina, cât și pe cel din România. Atunci mi-a apărut ideea de a dezvolta un proiect grandios, anume amenajarea complexului memorial „Stolul de cocori care nu a reușit să ajungă în Europa”.

 

Acesta presupune montarea a zeci de aripi de cocori de culoare albă care au căzut din zbor și ridicarea a două clopotnițe, una în Ucraina și cealaltă în România, ce vor răsuna în același timp. Colegii mei români au apreciat ideea”, a adăugat artistul. (D.P.)

Vezi si

Timp de așteptare de 2 luni pentru susținerea probei practice pentru permisul auto

Măsuri dispuse de prefectul Alexandru Moldovan pentru grăbirea examinărilor. Serviciul de Înmatriculări  va avea program …