Monday , December 5 2022

Un an de la întronizarea noului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic. “Vremea țepelor în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trecut. 30 de ani au fost de ajuns!”

Pe data de 26 Iulie 2020 a avut loc întronizarea noului arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Calinic. Evenimentul religios a avut loc într-o însorită zi de duminică, după Sfânta Liturghie. Slujba la care au participat ierarhi, oficiali, stareți și monahi, dar și numeroși credincioși a fost prezidată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei la altarul de vară din incinta Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Având în vedere acest eveniment aniversar și faptul că noul chiriarh pare a avea o abordare mai diferită/severă față de predecesorul său, nu au lipsit contestatorii acestuia. Parte din ei au găsit cu cale că ar fi potrivit ca să umbrească această aniversare transmițând, public, mesaje care induc o anumită atitudine denigratoare la adresa ierarhului. Cel puțin două, prezentate prin intermediul rubricii „Răspunsul Ierarhului” (unde primește și criticile la care răspunde, periodic) în zilele de 23 și, respectiv, 25 iulie sunt elocvente în acest caz.

Spre exemplu, față de reproșul (făcut pu­-blic în data de 23 iulie) că „ați spus că nu sunteți Vlad țepeș, totuși ne mai trageți câte o țeapă”, chiriarhul a răspuns „Vremea țepelor în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a trecut. 30 de ani au fost de ajuns! Doamne, ajută!” iar replica nu a întârziat să vină (a fost făcut public pe data de 25 iulie, odată cu răspunsul adecvat) din partea aceluiași enoriaș care, din câte se pare, a avut un limbaj care nu a putut fi reprodus întocmai, din motive lesne de înțeles.

Remarcăm, totuși, că nu este prima dată, ba chiar am putea crede că unii și-au făcut un obicei, ca adresările față de ÎPS Calinic (nu neapărat destinate acestuia, ci poate altor persoane față de care arhiepiscopului îi este cerută părerea) să fie ireverențioase și, cu toate acestea, să aibă pretenții la o conduită elegantă din partea ierarhului. Ca de obicei, replica ÎPS Calinic nu s-a lăsat așteptată, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților făcând din nou dovada că se abține greu de la polemică, dar totuși a anunțat, între altele, ceva îndeajuns de interesant ca să merite atenția unui public larg, indiferent de apartenența religioasă: va prezenta, în scurt timp, un film care să arate starea eparhiei după 30 de ani, când va face și o autoevaluare a activității sale de un an de când a fost întronizat chiriarh al acestei arhiepiscopii. Mai exact, așa s-a exprimat, între altele, chiriarhul cu privire la evaluare și filmul respectiv: „Cât despre ce notă mi-aș da, aceasta o las pe seama celor care se pricep; personal, voi putea să mă autoevaluez puțin mai târziu, dacă acest mai târziu va fi de la Dumnezeu, când voi face cunoscută public starea eparhiei gestionată de dumneavoastră, cei „puțini și deștepți”, în cei 30 de ani. Abia atunci, după vizionarea acelui film, ne vom putea autoevalua. Puțintică răbdare!”. În ce privește alte abordări polemice deduse limpede din întrebările și răspunsurile din 23 și 25 iulie, credem că nu sunt nici pe departe atât de „inedite” precum anunțul chiriarhului cu privire la film și că, în tot cazul, este mai elegant să le acordăm atenție, în funcție de evoluția situației, la o dată care să nu coincidă cu un „ceas aniversar”. (D.P.)

Vezi si

Podul de la Praxia va fi reabilitat anul viitor

Anul viitor vor demara lucrările de reabilitare a podului de la Praxia, situat pe un …