Saturday , February 4 2023

Uitați de Monumentul Centenarului!

Bustul lui Iancu Flondor în 2018 și Turnul Unirii, pentru care se pregătește inaugurarea în preajma a 100 de ani de la Trianon, rămân singurele monumente din municipiul Suceava care vor aminti, peste ani, de modul în care autoritățile au cinstit marele act al Unirii de la 1918. De ce Suceava serbează Trianonul cu patru zile mai devreme?!

Monumentul Centenarului nu va mai fi realizat „cel târziu în anul 2019”, cum s-a anunțat la finele anului trecut. Întrebat în conferința de presă de miercuri, 27 noiembrie, cu privire la realizarea monumentului Centenarului Marii Uniri, primarul Ion Lungu a declarat că acest monument nu va mai fi făcut. „Monumentul Centenarului?! … de anul trecut s-a terminat de mult proiectul. Monumentul Centenarului până la urmă a fost statuia lui Iancu Flondor. Acel monument (Monumentul Centenarului – n.r.) sigur că nu s-a mai făcut. Facem acest turn al Unirii care tot are legătură cu Centenarul, se împlinește 100 de ani de la Tratatul de la Trianon anul viitor, exact pe data de 31 mai”, a declarat primarul Ion Lungu. Întrebat, ulterior, de ce pe 31 mai va fi inaugurat Turnul Unirii și nu pe data de 4 iunie când se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon (care a consfințit pe plan internațional actul de la 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia și care a stabilit frontierele româno-maghiare care sunt și astăzi), primarul Ion Lungu a explicat că Turnul Unirii, fiind o clopotniță a bisericii de lângă Palatul de Justiție, ar urma să fie sfințit într-o zi de duminică și fiindcă data de 4 iunie 2020 cade într-o zi de joi, s-a optat pentru a fi inaugurat (implicit slujba de sfințire) în duminica de dinaintea datei de 4 iunie, nu în cea de după această dată.

Un juriu ales pe spranceana a considerat ca asa ar fi trebuit sa arate Monumentul Centenarului de la Suceava

Precizăm că, anul trecut, conducerea Primăriei Suceava anunța că va investi aproximativ 300.000 de euro pentru a ridica un monument în cinstea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Din cauză că procedura de licitație (concurs de soluții) a durat foarte mult, anunțul de atribuire fiind făcut abia pe data de 26 septembrie, a fost imposibil ca să mai fie realizat respectivul monument până la data de 1 Decembrie 2018. Cu toate acestea, conducerea Primărie a dat asigurări că va fi realizat ­mo­numentul de către Mircea Dăneasă – ocupantul primului loc la concursul de soluții res­pectiv – în cursul anului 2019. (D.P.)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …