Thursday , April 25 2024

Uimire la Campulung Moldovenesc, dupa ce Spitalul de Psihiatrie a ajuns pe lista neagra a Directiei de Sanatate Publica

Directorul Spitalului de Psihiatrie Campulung Moldovenesc, Alexandru Paziuc

N directorul spitalului, Alexandru Paziuc, consider\ c\ “cei care au propus desfiin]area unit\]ii spitalice[ti [i fuzionarea cu Spitalul Or\[enesc nu au fost bine informa]i ori este o decizie luat\ cu rea-voin]\” n destinat pacien]ilor cu tulbur\ri psihice, spitalul nu are gratii la u[i [i geamuri [i nici paznici n `n ultimul an, num\rul persoanelor cu probleme psihice a crescut îngrijor\tor, lunar fiind interna]i 160-170 de pacien]i, iar num\rul consulta]iilor s-a dublat n

Conducerea Spitalului de Psihiatrie C=mpulung Moldovenesc se declar\ nemul]umit\ de solu]ia propus\ de DSP, f\r\ consultarea Consiliului Local, a managerului [i a liderului de sindicat local, de desfiin]are a Spitalului de Psihiatrie, prin transformarea acestuia `n sec]ie a spitalului municipal. ~n opinia directorului spitalului, Alexandru Paziuc, aceast\ schimbare nu  va permite [i nu `ncurajeaz\ reforma `nceput\ `n s\n\tate mintal\. Medicul Paziuc a spus c\ odat\ cu punerea `n practic\ a acestei hot\r=ri a Direc]iei de S\n\tate Public\, dup\ ce aceasta va primi, cel mai probabil, avizul deliberativului local pe plan politic, “serviciile oferite vor fi diminuate [i vor pierde din calitate [i adresabilitate,  pentru c\ nu vor mai fi specifice nevoilor individuale ale persoanelor cu probleme de s\n\tate mintal\ [i pentru c\ parteneriatele la nivel na]ional [i interna]ional `n domeniul profesional se realizeaz\ numai `ntre unit\]i de acela[i profil”. Conducerea unit\]ii spitalice[ti crede c\, cel mai probabil,  se urm\re[te `nl\turarea sa din func]ie, dup\ ce a renun]at la mandatul de consilier jude]ean PDL, iar decizia DSP a avut “fie un caracter politic, fie persoanele care au luat aceast\ hot\r=re nu au fost suficient de informate asupra  spitalelor din jude]”.
Spitalul  de Psihiatrie din C=mpulung Moldovenesc func]ioneaz\ ca spital de monospecialitate din ordinul Ministerului S\n\t\]ii Publice, `nc\ din 1999, `n contract cu Casa Na]ional\ a Asigur\rilor de S\n\tate. Mai exact, salariile personalului medical sunt asigurate de CJAS, prin Centrul Na]ional de S\n\tate Mintal\, iar utilit\]ile, energia eletric\, asigurarea alimentelor ar trebui s\ fie asigurate de Prim\ria local\. Numai c\ `n toat\ aceast\ perioad\  unitatea spitaliceasc\ nu a primit niciun leu de la administra]ia c=mpulungean\. “~n toat\ aceast\ perioad\, `ns\, rezultatele ob]inute au fost realizate prin eforturi proprii financiare [i resurse umane proprii, f\r\ solicit\ri de implicare financiar\ a autorit\]ii publice locale, care ar trebui s\ fie ordonator de credite ierarhic superior `n acest moment. ~n acest sens, nu exist\ o pl=ngere din partea Consiliului Local sau a Prim\riei c\ nu ar putea sus]ine financiar cele dou\ spitale din localitate”, a spus directorul Alexandru Paziuc.
~n opinia conducerii unit\]ii, transformarea sec]iei de psihiatrie `n spital, `n 1999, a permis crearea [i aplicarea unei politici proprii de s\n\tate mintal\, precum [i crearea de parteneriate [i organizarea de ac]iuni `n domeniul psihiatriei cu organiza]ii de acela[i profil, at=t din ]ar\, c=t [i din str\in\tate. Astfel, `ncep=nd din anul 2003, unitatea spitaliceasc\ a fost implicat\ prin personalul s\u `n programul “C\i c\tre politici”, finan]at de Community Fund (loteria Na]ional\ a Regatului Unit) [i s-a desf\[urat `n Bosnia, Estonia, India, Kyrguzstan [i Rom=nia, pe baz\ de parteneriat `ntre Hamlet Trust [i organiza]ii de s\n\tate mintal\ din aceste ]\ri.
Atelierele de ergoterapie [i terapie ocupa]ional\, folosite pentru recuperarea capacit\]ii de munc\
~n perioada 2007-2008, spitalul a beneficiat de o finan]are de la bugetul de stat de aproximativ dou\ milioane de lei, care, `mpreun\ cu veniturile proprii, a permis aducerea spitalului la standarde europene, respectiv supraveghere video, aer condi]ionat, aparatur\ audio /video [i aparatur\ medical\.  Chiar dac\ imobilul nu are gratii la u[i [i ferestre, pacien]ii nu sunt l\sa]i de capul lor, ci sunt monitoriza]i pe holuri [i `n saloane prin intermediul camerelor video. Totodat\, unitatea spitaliceasc\ este dotat\ cu electrocardiograf portabil, electroencefalograf [i o trus\ de interven]ie `n urgen]\.  Unul din obiectivele spitalului, dincolo de tratamentul medicamentos, este reabilitarea psihiatric\  prin recupearea capacit\]ii de munc\. ~n acest sens, au fost organizate training-uri `n atelierele de ergoterapie [i terapie ocupa]ional\ de ceramic\, ]es\torie, pictur\, iconografie, artizanat, gastronomie, croitorie, sp\l\torie, informatic\ [i calculatoare.
Nu trebuie omis faptul c\  boala nu alege, iar printre cei care cad victime sunt profesori, doctori, ingineri, studen]i, ofi]eri, dar [i oameni simpli. Pentru to]i cei care ajung `n acest spital, au fost c\utate solu]ii de recuperare a lor [i reintegrarea lor `n familie [i societate. Aici sunt internate persoane cu c\deri psihice, inclusiv din alte ora[e, cum ar fi Boto[ani, Neam] [i Bucure[ti. “Pacien]ii se plimb\ liber, nu `i ]inem lega]i de paturi, noi `ncerc\m s\ mergem, pe l=ng\ tratamentul medicamentos, [i pe [edin]e de consiliere, psihoterapie [i psiho-educa]ie. Acestora le al\tur\m atelierele de ergoterapie, foarte importante `n reinser]ia social\, reintegrarea  în comunitate, `n familie, prin crea]ie. Mai nou, vom `nfiin]a o <<`ntreprindere>> social\ . Am preluat `n concesionare serele ora[ului care erau `n faliment  [i vrem s\ producem flori [i legume. Cei care vor lucra aici vor fi pacien]ii, `i vom angaja [i astfel vor c=[tiga un ban `n plus. Vor fi doi-trei angaja]i pe un post, pentru c\, av=nd probleme psihice, nu vor putea lucra mai mult de dou\ ore pe zi, `ns\ vor lucra colectiv, `n comunitate. Este un proiect pe care `l derul\m cu regiunea italian\ Trieste”,  ne-a mai spus directorul Alexandru Paziuc.
Proiectul atelierelor de ergoterapie, `nfiin]ate `n mansarda spitalului,  a demarat în 2002-2003, iar conceptul, preluat de la  Spitalul Socola din Ia[i, a fost  îmbun\t\]it cu idei de la spitale din Germania. “Aceste ateliere au fost `nfiin]ate la sugestia pacien]ilor, am c\utat s\ le umplem timpul cu ceva util, ceva practic [i care s\ `i atrag\. Avem pacien]i care picteaz\ inclusiv icoane care au fost v=ndute. Avem ]es\turi [i obiecte de `mbr\c\minte `mpletite. Avem ateliere me[te[ug\re[ti [i omul se simte util. Pacien]ii interna]i desf\[oar\ zilnic activit\]i specifice acestui mod prin atelierele de consiliere/relaxare, pictur\, artizanat, sport sau diferite jocuri. Prin toate aceste activit\]i desf\[urate urm\rim  îmbun\t\]irea calit\]ii vie]ii persoanelor internate aici”, a mai spus Paziuc. Tot `n cadrul spitalului func]ioneaz\ grupul alcoolicilor anonimi, preluat dup\ model occidental, la care particip\ [i c=mpulungeni c\zu]i `n patima alcoolului. “Discut\m despre efectele alcoolului, consumul exagerat al acestuia, dar [i alte teme de consiliere familial\”, ne-a spus Alina Cinpercovici, asistent\ `n cadrul spitalului.


Echipe mobile `n cadrul Centrului de S\n\tate Mintal\
Un alt proiect al Spitalului de Psihiatrie, realizat `n parteneriat cu Funda]ia ,,Orizonturi”, finan]at din fonduri europene  [i realizat `n anul 2009, a fost dezvoltarea unor alternative de asisten]\ psihiatric\, respectiv constituirea unei echipe mobile. Proiectul a folosit resursele umane din spital [i baza de date referitoare la pacien]ii care ar putea beneficia de sprijin medico-social, pentru prevenirea reintern\rilor cauzate de lipsa serviciilor [i nu de gravitate bolii. Activit\]ile sunt continuate `n prezent cu sprijinul Funda]iei [i cu aport propriu, iar munca prestat\ este voluntariatul. Trebuie amintit c\ minim 100 de persoane primesc `ngrijiri la domiciliu `n baza unui plan individualizat. Conducerea unit\]ii spitalice[ti, al\turi de personalul angajat, a c\utat s\ implementeze un model de `ngrijire psihiatric\ `n spital [i `n comunitate aliniat standardelor europene, `n care profesioni[tii, beneficiarii serviciilor de psihiatrie, familiile acesora [i voluntarii lucreaz\ `mpreun\ pentru a dep\[i obstacolele [i a g\si solu]iile necesare reformei.


Bisericu]a din interiorul spitalului
~n spital a fost  `nfiin]at\,  `n urm\ cu mai mul]i ani, o bisericu]\. De atunci, mii de bolnavi, dar [i localnici [i-au t\m\duit mintea cu ajutorul credin]ei. De c=nd a “ap\rut” bisericu]a, peste spital a cobor=t mult mai mult\ lini[te. P\rintele  Gabriel Grosu este, din 1997, preot misionar de caritate. “Desf\[ur\m activit\]i religioase ca la orice l\ca[ de cult, nu avem restric]ii [i suntem deschi[i dialogului cu pacien]ii. Ne implic\m `n solu]ionarea problemelor [i vrem s\ `[i g\seasc\ c=t mai repede vindecarea”, a spus preotul Gabriel Grosu.
Personalul medical, instruit `n Germania
O parte din personalul medical a fost inclus `n proiectul “Leonardo da Vinci” al Consiliului Jude]ean Suceava, `n perioada 2005-2006, av=nd ca scop instruirea [i `mbun\t\]irea serviciilor de s\n\tate mintal\. Prin acest proiect, psihologi, asisten]i sociali, asisten]i medicali, ergoterapeu]i au participat la un stagiu de instruire de dou\ luni la Kaufben, `n Germania. Spitalul de Psihiatrie continu\ [i `n prezent acest proiect de parteneriat cu Institutul Bucovina, anual realiz=ndu-se schimburi de experien]\ pentru doi profesioni[ti din spital. Deoarece prevalen]a bolilor somatice [i rata de deces `n r`ndul persoanelor cu dizabilit\]i psihice a crescut alarmant, fa]\ de popula]ia general\, Spitalul de Psihiatrie a acceptat parteneriatul, `n cadrul programului european HELPS, al\turi de alte 15 ]\ri, cu scopul elabor\rii unui ghid de lucru pentru preven]ia, diagnosticul precoce [i tratamentul acestor afec]iuni. Programul a `nceput `n anul 2008 [i este `n curs de desf\[urare. ~n ultimul an, num\rul  persoanelor cu probleme psihice a crescut îngrijor\tor, lunar fiind interna]i 160-170 de pacien]i  iar num\rul consulta]iilor s-a dublat. “Avem c=te 60-70 de persoane zilnic la consulta]ie, ceea ce este alarmant”, ne-a mai spus directorul spitalului. Av=nd `n vedere rezultatele ob]inute [i disponibilitatea pentru procesul de reform\ `n psihiatrie, Ministerul S\n\t\]ii, prin Centrul Na]ional de S\n\tate Mintal\, a selectat spitalul ca model de bun\ practic\, implic=ndu-l `n mai multe activit\]i de reform\. (Cristina SCOR}ARIU)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

No comments

  1. cei care conduc tara asta si judetul acesta sunt mai bolnavi decit pacientii domnului Paziuc.din pacate nu vor ajunge la spital ci la puscarie pentru ca au …………………..discernamint

  2. D-le Paziuc! Nu este totul sa fii super profesionist,trebuie sa ai si caracter,sa fii OM.
    A-ti uitat cand in 2006 la hramul bisericii din incinta spitalului-,,Izvorul Tamaduirii”,au fost invitati de dvs toata ,,floarea municipiului” incepand cu sefii aliantei DA,procurori,judecatori,politai,etc si cu mintea diabolica planificati inchideri de sectii de spital,plangeri penale, judecati,alungari de pe posturi incepand cu Suceava… si fel de fel de marsavii…uitand de fapt ca lucrati intr-un spital de…familie.
    Dupa vant…culegi acum FURTUNA…

    • Pe langa faptul ca stati rau la capitolul gramatica va bagati sa faceti tot felul de afirmatii nejustificate si neadevarate. Cand o sa puneti si dv impreuna cu “familia” pe picioare atatia oameni carora nu li se mai da nici o sansa si nici o speranta atunci sa deschideti gura. Rusine sa va fie!!!

  3. Paziuc este un super profesionist si un om foarte bun..asta e clar lovitura de la partidu albastru !

  4. D-le Paziuc! ceea ce vrei sa faci altora se va intoarce totdeauna impotriva, mai devreme sau mai tarziu. Ati uitat cand depuneati un efort sustinut pentru desfiintarea sectiei de pshiatrie dela Suceava(Burdujeni). Cand semeni vant vei culege furtuna! Aceleasi argumente le avea si sectia de psihiatrie pe care le aveti acu
    Eu va doresc succes!

  5. tot ceea ce este bun si nu mai este…pdl-list trebuie distrus!!! profesionisti desavirsiti si omenosi cu pacientii, sotii Paziucau reusit sa faca la campulung cel mai bun spital de boli psihiatrice din tara(cred eu). le adresez multumiri, lor si intregului personalin numele tuturor pacientilor care au plecat sanatosi din spitalul de la campulung. sa le dea Dumnezeu sanatate si putere! poate vor avea nevoie de consultari psihiatrice si cei care vor desfiintarea spitalului si atunci poate vor avea ganduri mai bune.