Wednesday , February 1 2023

Ucrainenii prinși că fugeau de înrolare au primit de 8 Martie câte o floare. „Fă-o cadou unei femei! Să zici: apărătorul s-a întors!”

Fiul și nepotul unei artiste de origine română au fost prinși pe 7 martie trecând ilegal granița Ucrainei cu Moldova

Grănicerii cernăuțeni au dat fiecărui dintre recruții prinși că se sustrăgeau de la înrolare încercând să treacă granița câte o floare cu instrucțiunea: „Fă-o cadou unei femei! Să zici: apărătorul s-a întors!”. Nu mai puțin de 12 „evazivi” au fost obligați să facă așa ceva, însă este vorba despre cei care au fost reținuți în noaptea de 8 martie la una dintre secțiile de frontieră. Mai puțin norocoși au fost însă alții care, în 7 martie, au fost prinși încercând să treacă fraudulos granița Ucrainei.

12 fugari de înrolare, prinși de grănicerii ucraineni în noaptea de 8 Martie

Trecerea ilegală a frontierei de stat este considerată în Ucraina pentru toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani deoarece în țara vecină, imediat după invazia trupelor Federației Ruse a fost activată Legea marțială care prevede, printre altele, și interdicția părăsirii țarii pentru respectiva categorie. Cu toate acestea, este limpede că posibilitatea trecerii frontierei țării – fie pe la un punct de trecere existent, fie fraudulos – a fost luată în considerre de tot mai muți ucraineni. Sumele de bani vehiculate în primele zile drept mită pentru vameși erau de 6-700 de euro, însă pe măsură ce situația se agrava în Ucraina și invazia rusă era tot mai amplă, sumele vehiculate au ajuns la pragul de 1.500 de euro pentru ca apoi să depășească 2.000 de euro, ba chiar pe unele surse peste 3.000 de euro. Și cel mai grav este atunci când cel care încearcă să mituiască vameșii dă peste cineva care pur și simplu refuză mita. Așa s-a întâmplat și cu un tânăr de 25 de ani dintr-un oraș al regiunii Kiev care a oferit unui grănicer de la Rosoșani 77.500 grivne (aproximativ 2.400 de euro) pentru „asistență în trecerea ilegală a frontierei” – deci nici măcar nu în România, ci în Republica Moldova – dar fiind refuzat a fost denunțat și față de el s-a pornit în curs o anchetă penală. Ghinionul său că nu a încercat pe 8 Martie că poate primea o floare pe care să o dea mamei sau iubitei, în ideea că de acum încolo era netezită bine „candidatura” sa la încorporare.

Ne este singurul caz despre bărbați din Ucraina care încearcă să treacă fraudulos granița în Republica Moldova. Câtă vreme această țară nu este afectată de războiul cu Federația Rusă, este considerată a fi o variantă optimă de mulți tineri care nu se mai chinuie să ajungă mai departe pe la granița cu România sau cu alte țări ale Uniunii Europene și să treacă fraudulos. Cazul care a fost relatat zilele trecute de cotidianul Obiectiv de Suceava despre un grup de opt persoane care a apelat la serviciile unui cernăuțean ca să îi treacă noaptea granița printr-o zonă împădurită din apropiere de Secureni nu este singular. Ba chiar noutatea care vine a revoltat o mare parte din simplii cetățeni ucraineni.

Chiar luni, 7 martie, un grup de 9 persoane a fost reținut la granița ucraineană-moldovenească încercând să treacă ilegal frontiera de stat a Ucrainei  nu terestru, ci peste Nistru, la Moghilev-Podolschi. 8 erau cetățeni ai Ucrainei „de vârstă militară” și un cetățean al Republicii Moldova le servea de „ghid”.  Ei încearcaseră să treacă într-o barcă în țara vecină. Ei bine, abia aici apare noutatea care a revoltat mulți cetățeni din țara vecină: printre cei opt ucraineni care încercaseră să fugă erau fiul și nepotul cunoscutei și îndrăgitei cântărețe Sofia Rotaru: Ruslan Evdokimenko (52 de ani, născut în Cernăuți) și pe Anatoly Evdokimenko (28 de ani, născut la Ialta, Republica Autonomă Crimeea).

Ruslan Evdokimenko și Anatoly Evdokimenko

În țara vecină, sustragerea de la o chemare la mobilizare se pedepsește cu închisoarea de la doi la cinci ani iar trecerea ilegală a granițelor Ucrainei se pedepsește cu închisoare de până la trei ani. Recidiva și comiterea faptei în grup organizat sunt pedepsite cu închisoare de la trei la cinci ani. Poate că dacă ar fi trecut Nistrul pe 8 Martie, grănicerii ucraineni le-ar fi dat fiului și a nepotul Sofiei Rotaru câte o floare ca să îi ofere îndrăgitei artiste la întoarcerea spre Kiev. Nu a fost cazul. În ceea ce o privește pe cunoscuta artistă de origine română, născută într-o localitate cernăuțeană, precizăm că în cea de-a cincea zi de la invazia Ucrainei de către trupele Federației Ruse, scrisese „cu mâinile tremurânde” pe contul ei de Instagram că ea, la Kiev, se roagă pentru pacea în Ucraina. (D.P.)

 

 

Vezi si

Sindicaliști din învățământul sucevean vor protesta azi în fața Guvernului pentru salarii decente

Azi, începând cu ora 12.00, circa 1.000 de sindicaliști din sistemul de învățământ vor picheta …