Wednesday , December 7 2022

Ucraineanul Mykhailo Labutin află săptămâna viitoare dacă va fi extrădat

Pe 12 ianuarie 2018, la Curtea de Apel Suceava va avea un nou termen în ceea ce priveşte extrădarea în Ucraina a lui Mykhailo Labutin. Acesta a fost director al Intreprinderii de stat a alcoolului şi a industriei băuturilor alcoolice „Ukspirt”,  fiind acuzat că a păgubit statul ucrainean cu suma de 6,5 milioane de dolari  

labutin mykhailo1

Ieri, la Curtea de Apel Suceava a avut loc un nou termen în ceea ce priveşte extrădarea în Ucraina a lui Mykhailo Labutin (foto). Instanţa de judecată nu a luat încă nicio decizie, urmând ca săptămâna viitoare, la 12 ianuarie 2018, să se stabilească dacă ucraineanul va fi trimis sau nu înapoi în ţara natală.

Amintim că la mijlocul lunii decembrie 2017, poliţiştii suceveni au reuşit să pună mâna pe Mykhailo Labutin, un ucrainean de 41 de ani, din regiunea Cernăuţi, unul dintre cei mai căutaţi infractori din statul vecin. La data de 15 decembrie 2017, acesta a fost arestat provizoriu, în vederea extrădării, de către Curtea de Apel Suceava, în baza mandatului de arestare emis la data de 17 decembrie 2014 de Tribunalul Districtului Shevehenkivskyi din Kiev, Ucraina, în vederea cercetării penale pentru comiterea, în luna martie – aprilie, respectiv decembrie 2014, a infracţiunilor de delapidare, deturnare de fonduri sau conversie prin delapidare, evaziune de impozite, taxe sau alte plăţi obligatorii, ameninţări sau violenţă împotriva unui ofiţer al legii, fals în funcţie. Acesta a fost introdus în Arestul IPJ Suceava.

Mykhailo Labutin, fostul director al Intreprinderii de stat a alcoolului şi a industriei băuturilor alcoolice „Ukspirt”, a fost suspendat din funcţie la sfârşitul anului 2014, fiind acuzat că a păgubit statul ucrainean cu suma de 6,5 milioane de dolari.

„Din cauza comiterii unor infracţiuni legate de evitarea plăţilor fiscale şi de delapidare a fondurilor de stat de către funcţionari ai întreprinderii de stat Ukrspyrt, în decembrie 2014 directorul ge­neral al Ukrspyrt, Mykhailo Labutin şi contabilul şef Serhiy Bezrodny au fost trecuţi pe lista Most Wanted a Poliţiei ucrainene”, arătau la sfârşitul ­a­nului 2014 jurnaliştii ucraineni.

Imediat după ce a aflat că este căutat, Mykhailo Labutin s-a internat în spital din Kiev, de unde a fost răpit de către mai mulţi bărbaţi înarmaţi.

„Mai mulţi bărbaţi necunoscuţi, înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj l-au răpit pe Labutin din spital şi l-au dus într-un loc necunoscut. O investigaţie este în curs de desfăşurare în acest caz”, declara la data de 19 decembrie 2017, prim – vicepreşedintele Serviciului Fiscal de Stat din Ucraina, Volodymyr Khomenko.

Ulterior, s-a stabilit că soldaţii din Batalionul Aidar l-au luat pe Mykhailo Labutin din spitalul de Kiev unde era tratat şi l-au dus într-un locaţie necunoscută, sub pretextul că doresc să-l protejeze de cei ce vor să-l asasineze. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru răpire.

„Din motive de securitate, nu voi spune unde mă aflu încă. In curând, toţi vor înţelege cum stă defapt situaţia şi totul se va schimba. Când voi avea încredere că voi fi în siguranţă îmi voi clarifica situaţia. Când se va lămuri că acuzaţiile care îmi sunt aduse sunt false, nimeni nu îşi va mai dori să mă bage la închisoare. Sunt gata să vină şi să mărturisesc eu. Nu pot spune unde sunt, dar în acest moment pot confirma că mă aflu pe teritoriul Ucrainei”, a declarat la data de 10 februarie 2015, Mykhailo Labutin.

Urmaşul lui Labutin la conducerea Ukspirt a fost asasinat

La sfârşitul lunii mai a acestui an, directorul Ukspirt, Viktor Pankov a fost asasinat în capitala Ucrainei, Kiev. In dimineaţa zilei de 30 mai 2017, Pankov, directorul interimar al întreprinderii de stat Ukspirt, a fost ucis cu sânge rece în cartierul Damytsya din Kiev. Crima a avut loc în apropierea centrului comercial Alladin. El se îndrepta spre maşina sa când a fost împuşcat în spate de cinci ori. Criminalul a scăpat fără să fie prins, deşi poliţiştii au fost alertaţi de urgenţă.

Viktor Pakov a devenit director interimar al Ukspirt în decembrie 2014, când Ministerul Politicii Agrare l-a suspendat din funcţie pe Mykhailo Labutin.

Anton Gerashchenko, consilierul ministrului afacerilor interne din Ucraina, a susţinut că Pankov a fost implicat în vânzarea de alcool, fără documente. In anul 2015, procurorii ucraineni au deschis zeci de dosare penale cu privire la vânzarea ilegală a alcoolului produs de către Ukspirt. Anchetatorii nu exclud ca Viktor Pankov să fi avut cunoştinţă de cele întâmplate în cadrul întreprinderii şi de aceea ar fi fost eliminat. (Dănuţ ZUZEAC)

Vezi si

LUNGU: A fost finalizat proiectul de aducțiune a gazului metan la 30 de străzi din oraș

Miercuri, începând cu ora 11:00, au fost alimentate cu gaz metan străzile din cartierul Tineretului. …