Thursday , April 25 2024

Ucraina suplimentează numărul de trupe la granița cu România, invocând “acțiunile contrabandiștilor”

Contrabanda cu țigări la granița cu România se transformă în Ucraina într-o luptă violentă  între contrabandiști și autorități. Dacă noi ne mai amuzăm cu câte o mătușă prinsă cu țigările dosite prin borcane cu bulion, “vizavi”, la doar câțiva kilometri distanță, contrabanda ucide efectiv. Acum o săptămână, un grănicer a fost omorât cu o mașina de contrabandiști. Un primar din Rahiv (Rahău), la granița cu România, a fost prins mituind cu 500 de dolari indivizi implicați în uciderea militarului respectiv. Din Ucraina intră în România țigări și cu “aviația ultra-ușoară”, adică niște planoare pe care le folosesc ucrainenii pentru a arunca pachetele pe teritoriul nostru. Tot planoare ar fi folosite și pentru transportarea imigranților care vor să ajungă în Ungaria. Polițiștii și grănicerii ucraineni veniți să facă percheziții în satul Seletin (vizavi de Ulma) au fost băgați în spital de contrabandiștii de acolo. Tot în acea zonă, mașinile grănicerilor sunt blocate în timpul urmăririlor de mașinile localnicilor. S-a ajuns până acolo încât între Ucraina și România se face și contrabandă cu internet, fiind folosite chiar frecvențele radio ale detașamentului de frontieră de la Cernăuți. Pe de altă parte, cetățenii ucraineni din satele de la graniță acuză autoritățile de folosire excesivă a forței, numeroase abuzuri și complicitatea multor oficiali cu contrabandiștii.  Pare un film în care joacă doar niște actori străini, dar toată această luptă e bazată pe faptul că marfa de contrabandă poate intra și își găsește clienți la noi, în România

Serviciul Frontierei de Stat din Ucraina a trimis trupe suplimentare de rezervă la granița cu România din cauza acțiunilor “îndrăznețe” ale contrabandiștilor. Potrivit “InterRegioNews”, care citează un comunicat de presă al Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, este necesară sporirea securității în afara punctelor de control, de trecere a frontierei din cauza “situației tensionate cu contrabandiștii”.

„Din cauza activizării infracțiunilor și acțiunilor îndrăznețe, conducerea Serviciului Frontierei de stat a Ucrainei în regiunile Transcarpatia și Bucovina a decis trimiterea trupelor suplimentare de rezervă ale departamentului”, se accentuează în Comunicatul Serviciului de Presă al instituției. Tronsonul acesta de frontieră este “cel mai problematic în ceea ce privește traficul ilegal cu articole de tutungerie”.

Pentru un control permanent al liniei de frontieră au fost trimise subunitățile detașamentului mobil DOZOR (trupe militare de recunoaștere – n.r.), au fost implicate mai multe birouri de comandă și chinologi (instructor în dresaj canin) cu câini-grăniceri. „În afara punctelor de control și trecere a frontierei, afaceriștii organizează adevărate caravane, așa numitele „cămile”, care  pe râurile de frontieră  sunt deghizate în  hidrocostume  și utilizează  aviația ultra-ușoară”, se spune în comunicatul departamentului.

Cel puțin pretextul unei astfel de măsuri, dacă nu chiar motivul ca atare, a fost cu o săptămână în urmă când grănicerul ucrainean Vadim Berezensky a fost lovit crunt de mașina unui contrabandist în apropiere de frontiera ucraineano-română (decesul survenind la spital), iar între timp situația a căpătat o continuare neașteptată. Astfel, primarul localității unde s-a petrecut evenimentul, situate în preajma frontierei din raionul Rahiv (Rahău) din Regiunea Transcarpatia, a fost identificat ca  fiind complice la toată întâmplarea nefastă. Potrivit serviciului de presă al Serviciului de Stat de Frontieră, citat de InterRegioNews, primarul a fost prins în flagrant delict la transmiterea unei mite de 500 de dolari, iar polițiștii au stabilit că primarul a contactat un grup de persoane ale căror acțiuni ar fi condus la moartea grănicerului.

În legătură cu așa numita „aviație ultra-ușoară”, este de menționat că în presa cernăuțeană de limbă ucraineană au fost publicate articole detaliate despre acțiunile de contrabandă din zona de vest a Ucrainei, cu ajutorul deltaplanelor care sunt folosite nu doar pentru contrabanda cu țigări, ci în unele cazuri chiar și pentru transportul migranților care vor să ajungă către Ungaria. Conform unui articol de la început de noiembrie, anul acesta, pe regiunea de vest a Ucrainei au fost monitorizate circa 140 de zboruri ilegale cu deltaplanul, efectuate de contrabandiști, iar circa 40% erau în zona de nord a Bucovinei.

Mai de dată recentă, presa cernăuțeană nota că ofițerii de securitate au efectuat căutări în casele locuitorilor din Bucovina, desigur că tot în legătură cu presupuse acte de contrabandă. Este vorba despre 22 de locuințe din raionul Storojineț. Perchezițiile au fost efectuate de angajați ai unităților operațiunile de căutare și securitatea internă a Serviciului Grăniceri Departamentul Regional de Vest de stat, angajați ai Procuraturii Militare Regiunii Vest, Poliția Națională, Serviciul de Securitate al Ucrainei. Presa cernăuțeană mai notează că măsurile au fost efectuate în cadrul procedurilor penale în mai multe articole ale CCU și în conformitate cu hotărârea judecătorească.

Grănicerii de la Serviciul Frontierei de stat sunt echipați cu toate mijloacele moderne necesare și dotați cu tehnică specială. În plus, detașamentele de rezervă participă la operațiuni speciale în cadrul investigațiilor și anchetărilor pre-judiciare în dosarele penale. „Serviciul Frontierei de Stat subliniază, că în ciuda presiunii enorme și a amenințărilor din partea formațiunilor criminale, polițiștii de frontieră vor continua să-și îndeplinească cu abnegație și cutezanță îndatoririle. Şi în cazul iscării pericolului sau amenințărilor la adresa efectivului militar, personalului militar, grănicerii vor utiliza arme în cadrul legislației actuale”, se arată în comunicatele citate de InterRegioNews.

Din câte se pare însă, precizarea cu utilizarea armelor vine și pe fondul unui incident din iunie, din regiunea Cernăuți, care reflectă o anumită brutalitate a forțelor de ordine. Incidentul de notorietate din luna iunie a avut loc în localitatea Crasna – situată la câțiva kilometri de orașul Vicovu de Sus din județul Suceava – când un grup de grăniceri a mers să percheziționeze niște imobile, iar când proprietarul și câțiva vecini au cerut explicații și mandate li s-a răspuns trăgându-se asupra lor. Una dintre persoane a fost rănită în picior și spitalizată, însă pentru a-l proteja pe cel care a tras cu arma într-un civil neînarmat, superiori acestuia au mers până acolo încât să-l avanseze în grad ca să nu se desolidarizeze de acesta și să acuze pe cetățeni că au încercat să blocheze calea.

De altfel, situația în regiunea Cernăuți este gravă de ani de zile iar starea de spirit este extrem de tensionată și printre forțele de ordine și în rândul cetățenilor, ajungându-se la acte de violență de ambele părți, cazul de la Crasna nefiind unul izolat.

Săptămânile trecute, în presa cernăuțeană a fost relatat cazul unor grăniceri și polițiști din zona Seletin (o localitate de frontieră dincolo de comuna Ulma din județul Suceava) unde pe fondul unor mai vechi dispute cu contrabandiștii, aceștia din urmă au băgat în spital câțiva „oameni ai legii”. Nici incidentul de la Seletin nu este singular, corupția și complicitatea locuitorilor cu contrabandiștii fiind de notorietate în acea zonă montană izolată din nordul Bucovinei. La începutul anului lucrurile au mers până acolo că o mașină a grănicerilor care se afla în urmărirea unor contrabandiști care transportau țigări spre România – și care au fost, de altfel, reținuți – a fost oprită de trei mașini ale unor localnici, bănuiți a fi complice cu contrabandiștii.

În ceea ce privește exemple de brutalitate a Poliției – nu doar a celei de frontieră – și care reflectă o stare tensionată în relația cu cetățenii, au fost prezentate mai multe cazuri în presa cernăuțeană. Spre exemplu, tot în luna iunie, o situație revoltătoare în care în care victima neînarmată a fost acuzată că ar fi avut un comportament violent, chiar și în condițiile în care avea fața plină de sânge și era încătușată. Este vorba despre un etnic român din localitatea Cupca, raionul Hliboca, care a ocolit într-o intersecție o mașină a Poliției iar „oamenii legii” – pretextând ulterior că nu ar fi răspuns somațiilor și iar fi amenințat – l-ar fi urmărit și lovit chiar în proprietatea sa, de față cu soția sa care era însărcinată și care a fost, de asemenea, lovită cu pumnii iar la acest eveniment ar fi asistat fiica lor, minoră.

În ceea ce privește activitățile care crează probleme grănicerilor ucraineni, merită de reținut un demers jurnalistic din Buknews conform căruia, în luna iunie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat detalii despre detectarea unei rețele de radio din România, care a furnizat ilegal internet locuitorilor din regiunea Cernăuți, raionul Putila. Din modul în care este redactat comunicatul, se poate deduce sau măcar specula faptul că rețelele de contrabandiști din România și Ucraina pot să colaboreze și să folosească până și dotările grănicerilor, fiind la curent cu planurile lor sau chiar încurcându-le. Astfel, SBU ar fi constatat în timpul anchetei – care era încă în desfășurare, potrivit Buknews – că una dintre întreprinderile private ucrainene a oferit acces la internet în satele din Putila, utilizând accesul în bandă largă, iar „ofițerii de securitate din Ucraina au documentat că stația de bază a fost amplasată pe teritoriul României, iar dispozitivele abonaților în satele ucrainene, rețeaua funcționând fără documentele de permisiune prevăzute de legislație și folosind banda de frecvențe radio a militarilor detașamentului de frontieră de la Cernăuți, utilizarea ilegală a resurselor de frecvență radio ducând la întreruperi în prelucrarea informațiilor în sistemele serviciului de frontieră”. (D.P.)

 

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …