Thursday , April 18 2024

Ucraina le recomandă camionagiilor să meargă prin Republica Moldova dacă vor să ajungă în România, ca să nu mai aglomereze Vama Siret

“Pentru a preveni livrarea cu întârziere a mărfurilor și pentru a accelera formalitățile vamale, pentru a elimina stresul cauzat de acumularea semnificativă de vehicule comerciale pe căile de acces din fața punctului de control Porubnea – Siret vă rugăm dacă este posibil să folosiți și alte puncte de control pentru deplasarea mărfurilor, inclusiv punctele de control Mămăliga și Chelmenți”, le-a recomandat, joi, Vama Cernăuți șoferilor de TIR. Mai exact, aceștia sunt îndemnați să intre pe la punctele Mămăliga și Chelmenți în Republica Moldova, pentru ca mai apoi să intre în România prin punctele de frontieră amenajate de-a lungul Prutului. De zile bune, cozile de camioane se întind la Porubnea pe zeci de kilometri, timpii de așteptare fiind uriași, de ordinul zilelor. Cozi kilometrice sunt și pe partea românească a Vămii Siret, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava,  întrunit ieri în ședință extraordinară, stabilind o suplimentare a efectivelor în PTF Siret, precum și faptul că transporturile umanitare pentru Ucraina vor avea prioritate, prin asigurarea preluării cu antemergător a acestora și facilitarea tranzitului prin punctul de trecere a frontierei.

Din cauza „acumulării semnificative de vehicule utilitare” la granița de vest a Ucrainei, inclusiv la punctul de control vamal „Porubne-Siret”, Vama Cernăuți – structură vamală regională din cadrul Serviciului Vamal de stat al Ucrainei – a recomdat șoferilor de TIR să evite să mai circule pe aici și să opteze pentru trasee de pe teritoriul Basarabiei.

Potrivit unei postări de joi, la orele amiezii, de pe contul de facebook al Vămii Cernăuți, s-au ajuns la acorduri cu autoritățile de reglementare din Republica Moldova privind trecerea vehiculelor aparținând firmelor ucrainene fără un permis de transport internațional în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova. „Vă rugăm să rețineți că în conformitate cu Procedura pentru formalitățile vamale în tranzit, aprobată prin ordinul Ministerului Finanțelor al Ucrainei din 9 octombrie 2012/1066, este posibilă schimbarea destinației vamale a mărfurilor la cererea transportatorului. Pentru a preveni livrarea cu întârziere a mărfurilor și pentru a accelera formalitățile vamale, pentru a elimina stresul cauzat de acumularea semnificativă de vehicule comerciale pe căile de acces din fața punctului de control „Porubnea – Siret” vă rugăm dacă este posibil să folosiți și alte puncte de control pentru deplasarea mărfurilor, inclusiv puncte de control Mămaliga și Chelmenți din vama Cernăuți. Vă rugăm să luați în considerare aceste informații în ceea ce privește planificarea rutei”, se arată într-o postare de pe contul de facebook al Vămii Cernăuți.

Menționăm că atât punctul de control de la Mămăliga, cât și cel de la Chelmenți, situate pe partea de răsărit a regiunii Cernăuți, nu au și puncte vamale pe partea română, ci doar cu Republica Moldova. De altfel, nici nu este fizic cu putință la punctul de control vamal de la Chelmenți. Practic, TIR-urile firmelor ucrainene vor avea posibilitatea să schimbe traseul prin Republica Moldova și apoi să treacă frontiera în țara noastră pe la punctele de trecere amenajate de-a lungul Prutului.

De cealaltă parte, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava s-a întrunit, joi, în ședință extraordinară, principalul punct al ordinii de zi fiind constituit din analiza situației generate de blocajele de trafic înregistrate în zona PTF Siret. Pe parcursul ședinței, participanții au expus situația la zi raportată la resursa umană existentă și la particularitățile funcționale ale PTF Siret. Astfel, chiar dacă instituțiile cu atribuții directe în gestionarea traficului de mărfuri în zonă (Biroul Vamal Siret, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Rutieră Română, Inspectoratul de Carantină Fitosanitară Vamală Siret, structurile MAI) au mobilizat efective importante, de o parte și de alta a punctului de trecere a frontierei s-au format șiruri de camioane cu lungimi de ordinul kilometrilor, fapt ce a condus, pe de o parte, la formarea ambuteiajelor rutiere, și, pe de altă parte, la îngreunarea tranzitului ajutoarelor umanitare către Ucraina. Totodată, au fost evidențiate și capabilitățile diferite, respectiv numărul de procesări pe durata unei ture, ale instituțiilor care își desfășoară activitatea de o parte și de alta a graniței cu Ucraina.

La solicitarea prefectului Alexandru Moldovan vor fi suplimentate efectivele care vor fi mobilizate în zona PTF Siret în perioada imediat următoare. Mai mult, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a hotărât prioritizarea accesului transporturilor de asistență umanitară destinate regiunilor din Ucraina și facilitarea tranzitului acestora prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în vederea asigurării integrității materialelor perisabile și de primă necesitate, cu respectarea procedurilor în vigoare.

Facilitarea accesului transporturilor rutiere umanitare se va realiza prin asigurarea preluării cu antemergător, de la intrarea în orașul Siret și însoțirea acestora către culoarul de trecere special organizat până în PTF, unde se vor derula toate procedurile legale stabilite pentru trecerea frontierei.

CJSU Suceava a mai decis să se înainteze către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență documentele justificative privind cheltuielile generate de asigurarea gestionării corespunzătoare a afluxului de persoane refugiate și cetățeni apatrizi, intrate în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, începând cu data de 24 februarie 2022, suportate din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale Siret, Rădăuți, Suceava, respectiv de către Asociația Parcuri Industriale Bucovina SA pentru organizarea HUB-ului logistic din orașul Salcea, în vederea analizei și decontării acestora, după caz. (D.P.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …