Thursday , March 28 2024

Turismul sucevean, in coada topului national

N `n luna august indicele de utilizare net\ a capacit\]ilor de cazare turistic\ a fost la nivel na]ional de 35%, pe c=nd `n Suceava acesta abia a atins 24,6% n acest indice a sc\zut de altfel semnificativ `n jude], fa]\ de de luna corespunz\toare a anului trecut, c=nd a fost de 32,3% n oficiialii din turism spun c\ operatorii lucreaz\ la negru, ace[tia spun c\ particularii f\r\ licen]\ le fur\ clien]ii de la u[a autocarului, turi[tii spun c\ pre]urile cerute sunt prea mai pentru serviciile oferite de unit\]ile de turism din jude]

~n ciuda tuturor programelor turistice `ndelung promovate, pe scar\ na]ional\ [i interna]ional\, cu eforturi financiare costisitoare, jude]ul Suceava continu\ s\ fie coda[ `n ceea ce prive[te atragerea turi[tilor. De[i se vorbe[te intens despre „tradi]ionala” ospitalitate bucovinean\, despre produsele at=t de valoroase, marca „produs `n Bucovina”, statistica nu ofer\ nici pe departe rezultate at=t de `ncurajatoare precum ar trebui s\ rezulte `n urma prom\v\rilor f\cute.
Astfel, conform datelor prezentate `n Buletinul Statistic Lunar realizat de Direc]ia Jude]ean\ de Statistic\ `n luna august 2010, în jude]ul Suceava, indicele de utilizare net\ a capacit\]ii de cazare turistic\ în func]iune a fost de 24,6% pe total structuri de primire turistic\, fa]\ de 19,4% în luna iulie 2010 [i 32,3% în luna august 2009.
Pe zone turistice, cel mai înalt nivel al indicelui de utilizare net\ a locurilor de cazare, s-a înregistrat în structurile de primire  turistic\ din sta]iunea balnear\ Vatra Dornei  – 29,9%.
Comparativ cu indicele de utilizare net\ a locurilor de cazare la nivel na]ional situa]ia se prezint\ net `n defavoarea jude]ului Suceava. Astfel, dac\ pe total ]ar\ `n iulie 2010 acest indice era de 29,3%, `n jude]ul Suceava a fost de numai 19,4%. ~n luna august indicele a fost la nivel na]ional de 35% iar `n Suceava de 24,6%. Aceea[i situa]ie [i anul trecut c=nd pe total [ar\ indicele de utilizare a locurilor de cazare a fost pe total ]ar\, `n august de 42,4% iar `n jude]ul Suceava a fost de 32, 3%.
N Din 220.999 locuri – zile, `n august, lun\ de v=rf a turismului jude]ului Suceava, au fost `nregistrate doar 54.413 de `nnopt\ri
Capacitatea de cazare turistic\ în func]iune a structurilor de primire ce au func]ionat în jude]ul Suceava în luna august 2010 a fost de 220.999 locuri – zile, cu 2,0% mai mare decât în luna iulie 2010. Hotelurile de]in 45,1% din total capacitate de cazare în func]iune, urmate de pensiuni agroturistice 17,8%, pensiuni turistice 17,4%, vile turistice 7,1% [i 12,6% celelalte tipuri de structuri de primire turistic\ (hosteluri, moteluri, cabane turistice, campinguri, popasuri turistice, bungalouri).
În structurile de primire turistic\ care au func]ionat în jude]ul Suceava în luna august 2010 au fost caza]i 25.005 turi[ti, cu 32,6% mai mul]i fa]\ de luna iulie 2010 [i cu 8,0% mai pu]ini fa]\ de luna august 2009.
În  luna august 2010 num\rul de sosiri ale turi[tilor români a fost de 20.688 persoane, cu 38,6% mai mul]i fa]\ de luna iulie 2010.  La turi[tii str\ini num\rul sosirilor a fost de 4.317 persoane, cu 9,8% mai mul]i fa]\ de luna iulie 2010.
Pe zone turistice, dup\ num\rul total de sosiri, cei mai mul]i turi[ti s-au cazat în zona ”alte localit\]i [i trasee turistice” cu 34,5%, urmat\ de zona municipiului Suceava cu 28,1%,  zona sta]iunii balneare Vatra Dornei cu 20,0% [i sta]iunile din zona montan\ cu 17,4%.
Din totalul sosirilor în structurile de primire turistic\ 82,7% reprezint\ sosiri turi[ti români [i 17,3% sosiri turi[ti str\ini.
Cei mai mul]i turi[ti str\ini provin din Europa respectiv 90,1%,  din Asia 6,6% [i din America 2,9%.
În luna august 2010, la nivelul jude]ului Suceava, în structurile de primire turistic\ cu func]iuni de cazare turistic\ au fost înregistrate 54.413 înnopt\ri, num\rul înnopt\rilor fiind cu 29,6% mai mare  fa]\ de luna iulie 2010 [i cu 19,6% mai mic fa]\ de luna august 2009.
~n ceea ce prive[te cauzele care au condus la aceast\ situa]ie dramatic\, p\rerile sunt `mp\r]ite. Oficialii din domemeniul turismului spun c\ proprietarii de pensiuni, hoteluri sau alte capacit\]i de cazare lucreaz\ la negru, ne`nregistr=nd turi[tii caza]i, pentru a nu fi obliga]i s\ pl\teasc\ impozite. Proprietarii structurilor de cazare se pl=ng de concuren]a pe care o fac, `n zonele cu dever turistic – `n preajma m\n\stirilor sau `n sta]iuni, particularii care aga]\ de pe strad\ pe turi[ti, cum coboar\ din autocare. Turi[tii se pl=ng de pre]urile exagerat de mari `n compara]ie cu serviciile oferite de operatorii `n domeniu din jude]ul nostru. Dac\ mai ad\ug\m [i criza economic\, ingredientul principal, rezult\ c\ `n ciuda programelor intense de promovare, oferta `n domeniu a jude]ului Suceava este departe de a fi luat\ `n seam\ de turi[ti. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

No comments

  1. in luna august toate pensiunile au avut un grad de oupare de peste 70 %, si la preturi mai mari decat de obicei plus ca au organizat si ft mulyte evenimente (nunti, botezuri) doar ca nu sau dat chitante si facturi, si mie mi sa intamplat ca atunci cand am sunat la o pensiune sa imi ceara 70 de lei pe camera, iar cand am ajuns acolo si am cerut chitanta vroiau sa imi adauge tva 25% plus impozitul 16%, PLUS 20 % PROFITUL PENSIUNI, deci de asta in acte nu sunt turisti

  2. Nimic nu se va schimba pana cand drumurile nu vor fi terminate, nu se va reglementa disciplina in trafic si nu in ultimul rand nu se va transforma AEROPORTUL DE LA SALCEA. In zilele noastre turistii straini, dar nu numai ei, calatoresc preponderent cu avionul. Turismul civilizat se face cu mijloace de transport rapide, comode si ieftine. Lipsa unui aeroport international la Suceava priveaza judetul Suceava de un numar important de vizitatori. Acest aeroport este cheia turismului Sucevean. Toti investitorii straini cu care am discutat au pus pe primul loc accesul in zona (AEROPORTUL) punctand pe durata mare de timp petrecuta pentru a ajunge in Bucovina. In 6 ore (cat faci de la Bucuresti la Suceava cu trenul sau masina) ajungi pe alte continente cu avionul. Cei care sunt responsabili ar trebui sa vada acest lucru si sa gaseasca solutii in acest sens.
    Sa auzim numai de bine.