Thursday , March 28 2024

Tunul capturat de Stefan cel Mare în bătălia de la Codrii Cosminului nu poate ajunge la Suceava

Istoricul moldovean Gheorghe Postică a descoperit la Orhei, în Republica Moldova, un tun de pe vremea lui Stefan cel Mare. Acest tun urma să fie expus la Muzeul Bucovinei din Suceava, la Iași, București, precum și la Cetatea din Alba Iulia, însă nu poate fi adus în țară deoarece legislația din România interzice importul de armament din spațiul extracomunitar  

Tunul lui Stefan cel Mare de la Orhei, FOTO www.moldova.org
Tunul capturat de Stefan cel Mare, des­coperit la Orhei. FOTO www.moldova.org

În vara acestui an, autoritățile județene din Suceava au anunțat că în 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la Muzeul de Istorie din Suceava va avea loc o expoziție cu caracter itinerant ce va conține peste 250 de piese originale din timpul lui Stefan cel Ma­re. Această expoziție va ajunge și la Iași și București, urmând să se oprească la data de 1 Decembrie 1918 la Cetatea din Alba Iulia.

„Expoziția va cuprinde circa 250 de piese, din care 100 sunt de la Suceava. Va fi un tun vechi ce va fi adus din Republica Moldova, de la Orhei, capturat de Stefan la lupta de la Codrii Cosminului, steagul liturgic al lui Stefan ce Mare, un fragment din racla inițială cu care s-au adus moaștele Sfântului Ioan cel Nou la Su­ceava, două tetraevangheliare vechi, bijuterii vechi, documente din epoca lui Stefan cel Mare, monede, alte obiecte din perioada respectivă. Va fi cea mai mare expoziție, după 1990, referitoare la Stefan cel Mare”, declara la vremea respectivă președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Tunul de bronz capturat de Stefan cel Mare în bătălia de la Codrii Cosminului nu va mai ajunge însă la Suceava din cauza legislației din țara noas­tră. Concret, legislația spune că România nu poate importa armament din spațiul extracomunitar. Cum Republica Moldova face parte din spațiul extracomunitar, tunul de la Orhei nu va mai putea fi expus în țara noastră.

Tun din bronz capturat de Stefan cel Mare în bătălia de la Codrii Cosminului, descoperit de istoricul Gheorghe Postică

În cursul anului 1999, istoricul moldovean Gheorghe Postică, actualmente viceministru al Culturii în Republica Moldova, a descoperit în interiorul Cetății din Orhei două tunuri din bronz. Aceste tunuri au fost descoperite în partea centrală a cetății, la o adâncime de 1,80 de metri. Ele erau orientate cu gura spre est, în interiorul țevii unui tun fiind descoperită o ghiulea din piatră. Tunul ce urma să fie adus în România era produs de polo­nezi, celălalt fiind o replică realizată de meșterii moldoveni.

„Tunul reprezintă o piesă lucrată din bronz prin turnare. Teava tunului este prevăzută cu o singură gaură, în partea din față. Interiorul țevii reprezintă un canal în formă de prag, spre gură fiind mai larg, pentru punerea ghiulelei, iar spre fund mai îngust, pentru încărcarea prafului de pușcă. Încărcarea cu praf și cu ghiulele se făcea pe la gura tunului. Pe suprafața tunului, meș­terul a imitat corpul tunurilor confecționate din vergi de fier plate și prinse cu inele”, a explicat istoricul Gheorghe Postică.

Dimensiunile tunului: lungimea – 62,8 cm, diametrul gurii tunului la exterior – 13,5 cm, diametrul tunului la mijloc – 10,5 cm, diametrul exterior al țevii la talpă de pușcă — 11,15 cm, calibrul tunului (diametrul gurii) – 8,0 cm, diametrul camerei de ardere a prafului – 4,0 cm. Grosimea pereților: în camera de plasare a ghiulelei – 1,40 – 2,25 cm, iar în camera de ardere – 3,20 cm, grosimea fundului – 3,70 cm. Greutatea tunului este de 26,60 kilograme.

„Piesa de artilerie ar putea fi produsul unui atelier polonez. În privința apariției acestui tun în cetatea Orheiului, admitem că acesta este, probabil, unul din lotul de artilerie capturat de către Stefan cel Mare de la polonezi în anul 1497, în urma bătăliei din Codrii Cosminului”, a mai arătat Gheorghe Postică.

Istoricul moldovean a mai precizat că tunurile descoperite în interiorul ruinelor Cetății Orhei erau folosite pentru apărare, deoarece la sfârșitul domniei sale, Stefan cel Mare a fortificat destul de puternic cetatea de pe valea Răutului, după ce aceasta a obținut statutul de pârcălăbie. (Dănuț ZUZEAC)

 

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

2 comments

  1. Dati-vă demisia!

    Până unde poate duce indiferența?!

  2. Imi place ca tunul respectiv este considerat armament…