Wednesday , April 17 2024

Troița de la Aeroportul Sucevei a fost sfințită. Flutur: „Ne rugăm pentru pasageri să călătorească în pace, în liniște, fără evenimente neplăcute”

Troița de la Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava care reprezintă scena Învierii Domnului a fost sfințită de ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, chiriarhul fiind în fruntea unui sobor de preoți între care se aflau Minu Mititelu, protopop de Suceava 2, și arhimandritul Melchisedec Velnic, stareț al Mănăstirii Putna și exarh al plaiurilor. La evenimentul de marți, 27 aprilie, au fost prezenți  președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, alături de directorul Aeroportului, Ioan Măriuța.

Ridicarea Troiței s-a făcut la inițiativa lui Gheorghe Flutur – după cum el a afirmat – și cu binecuvântarea fostului arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen. „E o mare bucurie în această săptămână a patimilor să particip la această slujbă de sfințire a acestei Troițe cu simbolul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Trebuie să-i mulțumesc Bunului Dumnezeu și iertată-mi fie lipsa de modestie mi-a aparținut această inițiativă să ridicăm această Troiță și am cerut binecuvântarea ÎPS Pimen. Am socotit că trebuie să aducem o rugăciune, aici, unde pentru prima dată în 2009 împreună cu părintele stareț de la Putna, părintele Melchisedec, veneam cu o delegație de la Ierusalim și, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a Înaltpreasfințitului Pimen, aduceam Sfânta Lumină care ne-a călăuzit, ne călăuzește, ne binecuvântează, ne luminează calea de fiecare dată. În fiecare an – mai puțin anul trecut din cauza pandemiei – s-a adus Sfânta Lumină aici, la Suceava și am socotit că e bine să ne aducem aminte, să ne rugăm Bunului Dumnezeu și aici pe Aeroportul care este de fapt fereastra către cer, către văzduh”, a spus Gheorghe Flutur.

Tot la troița care este făcută din mozaic și sticlă topită și este pictată manual, lucrarea ca atare fiind realizată de o firmă din Iași, Gheorghe Flutur a evocat unele amintiri cu privire la aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim la Suceava și împărțirea acesteia preoților și apoi credincioșilor nu doar din Suceava. „Îmi aduc aminte cu drag cum devenea aeroportul un dispecerat pentru preacucernicii părinți care veneau de la Cernăuți și aici primeau lumânările și plecau însoțiți de coloane de mașini de Poliție să ajungă la timp. Sau în Basarabia, sau în Ardeal de aici au plecat în 2009 cel puțin. Sau avionul mic care a venit de la Constanța și a luat Lumina Sfântă de aici. Deci a fost un început în toate și eu sunt foarte bucuros că sunt contemporan cu aceste vremuri. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat patru ani la rând să putem merge la Ierusalim să aducem Sfânta Lumină”, a amintit Gheorghe Flutur.

Pe de altă parte, șeful administrației județene a spus că se cuvine ca pentru realizările din ultimii ani de la Aeroport să fie adusă mulțumire Celui de Sus. „Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să modernizăm acest aeroport. Acum avem un turn de control modern. Toate sunt cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu și trebuie să aducem o smerită mulțumire pentru tot ceea ce ni se întâmplă”, a spus Gheorghe Flutur.

El a adus în discuție faptul că dacă în urmă cu câțiva ani circulau între 30.000 și 40.000 de pasageri pe an, cu toate că au fost și ani în care abia dacă se depășea pragul de 10.000, în patru ani de la modernizarea aeroportului numărul pasagerilor procesați a crescut de 10 ori numărul. „Și ne rugăm și pentru ei să călătorească în pace, în liniște, fără evenimente neplăcute. Ce mai mare bucurie și miracol decât că și Bucovina se leagă cu Țara și cu lumea și uitați-vă că numai în ultima lună am anunțat trei noi destinații internaționale, capitala Europei, cu Marea Britanie alte curse, avem acum speranțe și spre Spania, avem speranțe spre Tel Aviv și ne rugăm Bunului Dumnezeu ca pelerinii care merg în Țara Sfântă să aibă curse”, a mai spus, printre altele, Gheorghe Flutur. (D.P.)

 

Vezi si

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024

Toți cei care iubesc Cetatea de Scaun a Sucevei și evenimentele care se organizează aici …