Tuesday , September 21 2021

Trofeul EDEN 2017, “Suceava – Destinaţie Europeană de Excelenţă”, i-a fost înmânat lui Gheorghe Flutur

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, a primit joi, 22 martie, la ­Bru­xelles, trofeul EDEN 2017 Winner (locul I), pentru proiectul depus de Consiliul Judeţean Suceava prin structura sa de turism, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică, prin care Suceava a fost desemnată „Destinaţie Europeană de Excelenţă” pentru turismul cultural tangibil.eden flutur 1

Din partea Sucevei au participat, la ceremonie, pe lângă Gheorghe Flutur, managerul de proiect Laura Ursu, de la Centrul Naţional de Promovare Turistică (CNIPT) Suceava, Corina Derla, translator, precum şi de viceprimarul Sucevei, Lucian Harşovschi, acesta din urmă reprezentând municipiul reşedinţă de judeţ.

Titlul a fost obţinut de municipiul Suceava, în toamna anului trecut, în urma concursului EDEN, organizat de Comisia Europeană. Motivul pentru care Su­ce­vei i s-a acordat acest titlu de destinaţie europeană de excelenţă ţine de un proiect al CJ Suceava şi anume reabilitarea Cetăţii de Scaun. Maniera în care a fost realizat proiectul de punere în valoare a Cetăţii de Scaun a fost considerat etalon pentru „turismul cultural tangibil”.

Ceremonia de acordare a premiilor EDEN, a fost organizată în cadrul unei gale, pentru a premia 18 destinaţii de excelenţă din Europa. Evenimentele EDEN sunt organizate de Comisia Europeană prin Direcţia Generală pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri (DG GROW), şi Agenţia de finanţare a Comisiei Europene pentru IMM-uri (EASME).eden flutur 2

Ziua următoare, respectiv vineri, 23 martie, ­Gheorghe Flutur a participat la o întrunire a reţelei EDEN, urmată de o declaraţie comună.

Proiectul EDEN „Destinaţii Europene de Excelenţă” a fost lansat în 2006, de Comisia Europeană, având ca obiective creşterea vizibilităţii destinaţiilor, creşterea conştientizării asupra diversităţii şi calităţii ofertei turistice europene, reducerea sezonalităţii, dezvoltarea turismului durabil precum şi crearea unei reţele între destinaţii (Reţeaua EDEN).

Desemnarea Destinaţiilor Europene de Excelenţă s-a făcut prin concursuri organizate de către autori­tăţile naţionale de turism din fiecare ţară participantă la proiect, conform temei stabilite în cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, întrunit la nivel european, destinaţiile desemnate însemnând winner (locul I) şi runners-up (cele clasate pe locurile 2-5).

Din cele 7 ediţii cu certificare EDEN la care a participat România, Municipiul Suceava (este localitatea pe raza căreia se află obiectivul în urma căruia s-a acordat titlul de „Destinaţie Europeană de Excelenţă”, respectiv Cetatea de Scaun) este prima localitate din judeţ care a obţinut locul 1 ca şi certificare EDEN, însă performanţe bune au mai obţinut Cârlibaba, în 2012, locul III pentru „turismul rural” şi Saru Dornei în 2013, locul IV, pentru „turismul accesibil”. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Şomuz Fălticeni – FC Voluntari, meciul toamnei în fotbalul sucevean

Cele două formații se întâlnesc marți, de la ora 15.00, pe stadionul “Constantin Jamaischi”, în …