Saturday , April 20 2024

Tribunalul Suceava sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene în legatura cu taxa de poluare

N întrucât Curtea de Justi]ie a Uniunii Europene nu s-a pronun]at înc\ în opt cauze asupra compatibilit\]ii/necompatibilit\]ii taxei de poluare instituit\ prin OUG 50/2008 cu dreptul comunitar, se apreciaz\ ca oportun\ sesizarea Cur]ii de c\tre to]i pl\titorii taxei de poluare, în perioadele 1 iulie-15 decembrie 2008, respectiv 1 ianuarie 2010 pân\ în prezent

Tribunalul Suceava a sesizat Curtea de Justi]ie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg în leg\tur\ cu taxa de poluare, instituit\ de OUG 50/2008, care ar înc\lca dispozi]iile Tratatului Comunit\]ii Europene.
Avocatul R\zvan Viorescu, citat de www.juridice.ro, sus]ine c\, întrucât Curtea de Justi]ie a Uniunii Europene nu s-a pronun]at înc\ în opt cauze (C-402/09 – Tatu, C-136/10 – Obreja, C-263/10 – Nisipeanu, C-335/10 – Vijulan, C-336/10 – Ijac, C-377/10 – Baila, C-441/10 – Anghel, C-438/10 – Drutu) asupra compatibilit\]ii/necompatibilit\]ii taxei de poluare instituit\ prin OUG 50/2008 cu dreptul comunitar (articolul 110 TFUE), în condi]iile în care legisla]ia na]ional\ în domeniu, in vigoare, “având un caracter fiscal, [i nu de mediu, este totalmente discriminatorie, prelevarea taxei nef\cându-se asupra tuturor autoturismelor aflate în circula]ie în România, în contradic]ie cu principiul comunitar «poluatorul pl\te[te», aprecieaz\ ca oportun\ sesizarea Cur]ii de c\tre to]i pl\titorii taxei de poluare, în perioadele 1 iulie-15 decembrie 2008, respectiv 1 ianuarie 2010 pân\ în prezent, perioade în care majoritatea instan]elor judec\tore[ti na]ionale resping cererile de restituire pe considerente legale contradictorii cu reglement\rile [i jurispruden]a comunitare”.
Tribunalul Suceava a admis, în 8 noiembrie 2010, sesizarea Cur]ii UE, pentru a se pronun]a asupra compatibilit\]ii/necompatibilit\]ii taxei de poluare prev\zut\ de OUG 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule. Astfel, în dou\ dosare, instan]a a dispus suspendarea judec\rii lor pân\ la pronun]area hot\rârii preliminarii de c\tre Curtea de la Luxemburg.
Diferen]ierea la care sunt supuse autovehiculele rulate importate fa]\ de cele deja înmatriculate rezult\ din obligativitatea de plat\ a acestei taxe odat\ cu prima înmatriculare în România, de[i din preambulul OUG 50/2008 rezult\ c\ s-a urm\rit asigurarea protec]iei mediului, prin realizarea unor programe [i proiecte pentru îmbun\t\]irea calit\]ii aerului.
Ministerul Mediului [i Gospod\ririi Apelor a ini]iat, în februarie 2006, o serie de ac]iuni pentru introducerea unei taxe ecologice, un mecanism economico-financiar bazat pe principiul “poluatorul pl\te[te”. Aceasta urma s\ fie aplicat\ cu ocazia primei înmatricul\ri în România a tuturor vehiculelor cu motor, atât în cazul celor noi, cât [i în cazul celor rulate, achizi]ionate din afara ]\rii, dar [i a celor produse în ]ar\.
Invocând promovarea unei politici de armonizare cu legisla]ia [i directivele Uniunii Europene în materie de protec]ie a mediului, Guvernul României a sus]inut un act normativ care reglementa introducerea unei taxe speciale pentru ma[ini începând cu data de 1 ianuarie 2007.
Parlamentul, la propunerea Guvernului, a decis instituirea unei taxe speciale pentru autovehicule, care, în conformitate cu prevederile articolelor 2141 -2143 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, era pl\tit\ de orice persoan\ fizic\ sau juridic\ care înmatricula o ma[in\ pentru prima dat\ în România.
Fa]\ de sistemul de calcul al taxei speciale pentru autoturisme [i autovehicule reglementat la Titlul VII din Codul fiscal, Comisia European\, prin avizul motivat din data de 28 noiembrie 2007, a considerat c\ se încalc\ principiile Tratatului de instituire a Comunit\]ii Europene, în sensul c\ se aplic\ un regim discriminatoriu pentru autovehiculele second-hand achizi]ionate din alte state membre, invitând România s\ adopte m\surile necesare pentru a se conforma avizului men]ionat, în termen de dou\ luni de la primirea acestuia.
Pentru respectarea principiilor comunitare de impozitare [i pentru stoparea continu\rii procedurii de constatare a neîndeplinirii obliga]iilor de stat membru, s-a propus abrogarea articolelor din Codul fiscal care reglementau regimul de taxare a autovehiculelor, Executivul de la Bucure[ti men]inându-[i pozi]ia c\ trebuie eviden]iat\ diferen]a dintre ma[inile high [i low poluatoare a propus un proiect de ordonan]\ de urgen]\ a Guvernului.
Administra]ia Fondului pentru Mediu sus]ine c\ atâta vreme cât Comisia European\ a recunoscut c\ taxa de poluare instituit\ prin OUG 50/2008 corespunde normelor comunitare, nu pot fi re]inute sus]inerile reclamantei potrivit c\rora “se constituie o discriminare a regimului fiscal [i c\ aceast\ tax\ contravine dispozi]iilor art. 90 din Tratatul Comunit\]ii Europene”.
Procedura demarat\ de Comisia European\ împotriva României a fost ridicat\ în 29 ianuarie 2009, urmare a faptului c\ noua reglementare era compatibil\ cu articolul 90 din Tratatul Comunit\]ii Europene.
De la 1 ianuarie 2010, proprietarii ma[inilor care au motoriz\ri conforme cu normele de poluare Euro 4 pl\tesc [i ei taxa de prim\ înmatriculare, nivelul acesteia fiind stabilit în func]ie de capacitatea cilindric\ [i emisiile CO2 ale modelului. Guvernul a cerut Comisiei Europene s\ accepte prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei auto pentru ma[inile noi cu [ase luni, pân\ la sfâr[itul lunii iunie 2010, dar solicitarea a fost respins\, astfel c\ excep]ia a fost ridicat\ din 1 ianuarie 2010.
Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculat\ în func]ie de datele tehnice ale fiec\rei ma[ini în parte, pe baza capacit\]ii cilindrice [i emisiilor de dioxid de carbon. Pe fondul cre[terii num\rului de ma[ini second-hand importate, Guvernul a decis, în urm\ cu un an, ca taxa auto perceput\ la achizi]ia ma[inilor noi s\ fie suspendat\ începând cu 15 decembrie 2008 [i pân\ la sfâr[itul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motoriz\ri de pân\ la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dat\ în România [i în Uniunea European\. (O.S.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …