Monday , September 26 2022

Tribunalul a dizolvat Consiliul Local Rădăuţi

Cererea a fost făcută de Prefectură ca urmare a neîntrunirii deliberativului, două şedinţe consecutive, dar hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării. Dacă decizia Tribunalului rămâne valabilă, nu va mai fi cine să conducă Primăria Rădăuţi, pentru că primarul este suspendat şi trimis în judecată, iar viceprimarul ales din rândurile consilierilor locali îşi va pierde mandatul

primaria radauti [800x600]


Tribunalul Suceava a admis, ieri, solicitarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Suceava privind dizolvarea Consiliului Local Rădăuţi ca urmare a neîntrunirii consecutivă a plenului deliberativului local rădăuţean. Potrivit prefectului Florin Sinescu, Tribunalul Suceava a admis dizolvarea de drept a CL Rădăuţi care nu a reuşit să se întrunească două şedinţe consecutive, deşi a fost convocat conform legilor în vigoare. „Mai este cale lungă. Soluţia instanţei s-a postat doar pe portal. Trebuie comunicată oficial. Trebuie văzută motivarea instanţei pentru că poate fi atacată cu recurs această hotărâre”, a declarat prefectul Florin Sinescu. Decizia Tribunalului Suceava poate fi atacată în maxim 15 zile de la comunicare şi abia după soluţionarea recursului sau, dacă hotărârea nu va fi atacată cu recurs, Florin Sinescu va putea transmite către MAI o înştiinţare oficială, iar în termen de 90 de zile Guvernul va stabili data organizării alegerilor. Acestea vor fi doar pentru CL Rădăuţi, nu şi pentru funcţia de primar, iar mandatul acestui deliberativ va fi doar pentru perioada de timp rămasă până la alegerile locale din 2016, care cel mai probabil vor avea loc în luna mai sau iunie.
Facem precizarea că situaţia de la nivelul administraţiei locale a municipiului Rădăuţi este fără precedent cu primar în funcţie suspendat şi trimis în judecată, în stare de arest preventiv iar atribuţiile legate de funcţia de primar sunt asigurate de viceprimarul PSD, Tiberiu Maerean. Dacă hotărârea Curţii de Apel va fi cea de a menţine decizia Tribunalului Suceava, atunci şi Tiberiu Maerean îşi va pierde funcţia de consilier local, neputând să mai fie viceprimar – potrivit legii aceştia fiind aleşi doar din rândul consilierilor locali şi doar cu votul acestora. Cu alte cuvinte, în perioada de la dizolvarea CL Rădăuţi până la validarea alegerilor şi desemnarea unui viceprimar din rândurile consilierilor locali, Primăria nu va avea în frunte nicio persoană care să exercite atribuţiile de primar.
Asta în cazul, puţin probabil altminteri, în care primarul Aurel Olărean nu va mai fi ţinut în arest preventiv şi va putea reveni, ridicându-i-se totodată suspendarea, în funcţia pe care a câştigat-o la alegerile locale din 2012. Reamintim că primarul de Rădăuţi a fost trimis în judecată alături de judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru fapte de corupţie, în cazul unor decizii privind atribuirea unui teren cu o suprafaţă de peste 40 de hectare. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Încă un pas pentru operaționalizarea transportului metropolitan din jurul Sucevei

18 autobuze electrice și 32 de microbuze electrice vor fi achiziționate pentru municipiul Suceava, orașul …

One comment

  1. punel frate pe andronache ca tot l-o turnat pe primar !