UPDATE: Circulația trenurilor pe relația Suceava – Putna se va relua începând cu data de 1 iunie 2020

reportersite
26/05/20 ora:11:47pm

UPDATE: O veste îmbucurătoare, potrivit celor de la echipa “Calea Ferată Dorneşti – Putna” este că trenurile de călători dintre Suceava și Putna vor circula cu începere de luni, 1 iunie, nu de miercuri, 3 iunie. Un update în acest sens a apărut miercuri, 27 mai, pe contul de facebook Calea.ferata.Dornesti.Putna/ după ce pe aceeași sursă a fost postat în ziua precedentă o informare cum că trenurile de la Suceava la Putna vor circula de la 3 iunie. Vor circula în timpul săptămânii: R5623 Suceava 08:22 – Putna 10:25; R5624 Putna 10:33 – Suceava 12:35; R5625 Suceava 13:45 – Putna 15:48; R5628 Putna 16:41 – Suceava 18:44. De asemenea, începând cu 6 iunie 2020, în weekenduri vor circula: R5621 Suceava 07:12 – Putna 09:14 și R5626 Putna 13:09 – Suceava 15:12. Rămân în continuare suspendate R5620, R5622 și R5627.

 

Reluarea curselor Suceava – Putna va avea loc începând cu data de 3 iunie 2020. Conform surselor de informare citate de cei care administrează contul de facebook Calea.ferata.Dornesti.Putna „în care avem deplină încredere” vor circula 2 perechi de trenuri pe zi, cel mai probabil R5623, R5624, R5625, R5628. Situația a fost ambiguă de mai multă vreme și a stârnit comentarii din cele mai acide până acum deoarece este lesne de înțeles că era o doză mare de frustrare printre călătorii care vedeau cum gara Rădăuți este bine întreținută, dar nici măcar după carantină nu s-a reluat circulația feroviară de la Suceava spre Dornești și de acolo pe linia feroviară 515 spre Putna. Astfel, deși traficul de călători era suspendat de la 1 aprilie, la data de 15 mai liniile din zona peroanelor erau curate, la fel și toaletele. Despre peroane, bănci și restul incintelor același lucru, curățenie și ordine. Asta în condițiile în care alte stații CFR ajung pline de mizerie și boscheți dacă nu sunt folosite. Deși traficul feroviar de călători era suspendat, mentenanța căii ferate este asigurată de CFR Infrastructură. și cu toate acestea, nici înainte de 15 mai și nici după aceasta nu a fost transmis vreun semnal clar despre reluarea traficului feroviar de călători de la Suceava spre Putna. Chiar dacă începând din 14 mai a fost reluată vânzarea de bilete spre/dinspre stațiile Suceava Nord, Suceava, Suceava Vest, Văratec, Verești, Dărmănești.

Pe de altă parte, Regionala CFR Călători Iași trece printr-o perioadă extrem de dificilă din cauza crizei COVID-19. Astfel, în perioada Stării de Urgență un număr de 365 de angajați dintr-un total de circa 1.300 au fost în șomaj tehnic. „A fost nevoie să luăm unele măsuri având în vedere noile condiții economice. A fost reluat traficul feroviar pentru călători, dar am fost nevoiți să trecem la un program redus de lucru. De la 5 zile pe săptămână vom lucra fiecare câte 4 zile. Măsura mă privește inclusiv pe mine”, a declarat pentru Dezvaluirea.ro, Constantin Axinia, directorul Regionalei CFR Călători Iași. Se pare că programul a fost reluat cu excepția Suceava – Putna iar faptul a stârnit vii nemulțumiri.

Practic, trenurile Suceava – Putna s-au aflat în tot acest interval la categoria “restul trenurilor suspendate” și se vor introduce, după cum fuseseră transmise semnale de către CFR Călători, în circulație după 1 iunie. Felul în care arată calea ferată între gara Rădăuți și halta de la Horodnic de Jos este deplorabil, iarba crește ca pe imaș. „Unii ar spune că e abandonată, noi le dăm dreptate: chiar este. Nimeni NU scoate o vorbă despre reluarea circulației! Carantina a trecut, motivul pentru care au fost suspendate trenurile”, precizează cei care administrează contul de facebook Calea.ferata.Dornesti.Putna/. Desigur, în decursul acestui interval de timp în care nu au fost comunicate aspecte legate de respectiva cale ferată, au fost lansate acuzații și supoziții în spațiul public legate de motivul pentru care încă nu au fost reintroduse trenurile deși pe alte secții cum ar fi Suceava-Cacica au fost anunțate 4 perechi/zi. Linia este deschisă, semnalizarea este asigurată, personalul la muncă, doar că nu trec trenurile. „Nu sunt anulate, linia nu este închisă, este o situație ambiguă. Așteptăm o lămurire în care să aflăm motivul amânării”, precizau cu câteva zile în urmă cei care administrează contul de facebook Calea.ferata.Dornesti.Putna/. (D.P.)