Friday , April 26 2024

"Trenul spre eternitate”, în afacerea Niță – Cimitir

Primăria cere rezilierea contractului de concesiune semnat acum nouă ani cu Nil Construct, firmă intrată în insolvență . Cu zero angajați, firma vicepreședintelui liberal de Consiliu Județean Ilie Niță a reușit să construiască totuși, în linie dreaptă 14 cavouri livrate la cheie lângă capela ridicată în cimitir, la prețuri negociabile. Conform contractului de parteneriat public privat semnat în 2005 între Consiliul Județean și Nil Construct, această înțelegere se reziliază atunci când investitorul intră în lichidare, insolvență ori faliment. Nil Construct a intrat în insolvență încă din primăvara anului trecut, Primăria a cerut în instanță reziliere contractului, proces mutat către toamna acestui an

cavouri pag 1 (Copy)


In toamna anului 2005 a fost semnat contractul de parteneriat public – privat privind extinderea cimitirului Pacea între municipiul Suceava și SC Nil Construct SRL Suceava, reprezentat prin Ilie Niță, în calitate de administrator unic. Scopul contractului, unic fiind a fost acela de proiectare, finanțare, construcție, exploatare și întreținere a “extinderii cimitirului Pacea”. Conform acelui contract obiectivul de parteneriat public – privat la constituit realizarea lucrărilor de investiții înscrise în studiul de fezabilitate precum și întreținerea aleilor, clădirilor, instalațiilor, împrejmuirilor, concesionării locului de înhumare, efectuării prestațiilor necesare înhumării sau incinerării, executării de construcții funerare, asigurarea pazei și ordinii în perimetrul cimitirului, menținerea apei freatice la adâncimi mai mari de doi metri. Potrivit actului semnat durata contractului de parteneriat public privat este de 50 de ani de la semnarea acestuia, cum mențiunea că pe durata stabilită se interzice investitorului subcontractarea serviciului public. In același document asumat de Consiliul Local Suceava și firma Nil Construct condusă atunci de Ilie Niță, acum vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, se arată că investitorului i se permite să perceapă, cu respectarea prevederilor legale și cu acordul autorității publice, tarife corespunzătoare pentru utilizarea bunului public pentru ca firma parteneră să poată să recupereze investiția și să finanțeze întreținerea cimitirului, asigurându-și totodată un profit rezonabil. De menționat că în contractul semnat în toamna anului 2005, aceste niveluri de tarifare vor fi stabilite de către Consiliul Local al municipiului Suceava.cimitir 3 (Copy)
S-au scurs mai bine de nouă ani din momentul în care a fost semnat contractul de parteneriat între primăria Suceava și SC Nil Construct SRL. A trecut aproape un an și jumătate de când SC Nil Construct SRL a intrat în procedura insolvenței și tot mai bine de un an de când primăria municipiului Suceava a depus la instanță o cerere de reziliere a contractului semnat în 2005, acțiune în instanță aflată într-o fază de suspendare, de la începutul anului 2014. De menționat că în conformitate cu contractul de parteneriat public – privat între municipiul Suceava și SC Nil Construct SRL Suceava, drepturile investitorului, acordate în baza acestuia vor lua sfârșit la expirarea perioadei contractului, cu excepția cazurilor de prelungire sau terminare înainte de termen a acelei perioade, ca urmare a termenilor contractului semnat. Autoritatea publică poate, atâta timp cât neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către investitor (Nil Construct SRL) continuă să existe și în conformitate cu prevederile cuprinse în contractul semnat poate să rezilieze imediat contractul, notificând în scris, în acest sens, investitorul. Astfel de situații de neîndeplinire a obligațiilor contractuale de către investitor include, la primul punct, faptul că acesta intră în lichidare, devinde insolvabil sau intră în faliment.
SC Nil Construct SRL a intrat în insolvență încă din primăvara anului 2013, iar firma lichidatoare se chinuie să ducă un proces greu cu primăria Suceava, în condițiile în care Nil Construct, conform ultimelor declarații depuse la FISC nu mai are angajați, a înregistrat doar pierderi pe parcursul anilor 2011, 2012 și implicit 2013. In mod paradoxal administratorul cimitirului Pacea nou, Oliver Dan, a explicat că lucrează în continuare pentru firma Nil Construct și este chiar dispus să scoată la licitație cele cam 14 cavouri construite lângă biserica recent ridicată în incinta cimitirului, declarându-se ca fiind reprezentant al firmei Nil Construct.
Precum se vede din fotografii, aceste cavouri înșirate de-a curmezișul cimitirului își așteaptă cu nerăbdare oaspeții, la unul dintre acestea capacul fiind pus alături. Oliver Dan a arătat că oricine dorește să se înscrie pe lista de așteptare pentru un loc de veci în trenul către eternitate pe care administratorul cimitirului l-au gândit ar putea să ia legătura ori cu el ori cu patronul Ilie Niță, ori în ultimă instanță cu lichidatorul firmei Nil Construct. Supărările muritorilor de rând din municipiul Suceava, în ceea ce privește modul cum sunt gestionate locurile de veci la cimitirul Pacea Nou, vin și din aceea că prețurile pentru săparea unui mormânt sunt de cam patru ori mai mari decât în cimitirul vechi al Sucevei, adică patru milioane de lei vechi în loc de un milion, iar ridicarea și punerea capacului pentru un cavou a ajuns să coste în cimitirul lui Ilie Niță – două milioane și jumătate de lei vechi.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că a dispus încă de anul trecut inițierea unui proces de reziliere a contractului de concesiune aprobat în anul 2004 de către Consiliul Local privind aprobarea delegării gestiunii serviciului public de administrare a extinderii cimitirului Pacea și așteaptă o hotărâre definitivă din partea instanței de judecată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …