Friday , February 3 2023

Trenul de la Suceava spre Cernăuți nu mai este prioritar pentru Ucraina

Ministrului infrastructurii al Ucrainei, Vladimir Omelian, a efectuat în week-endul trecut o vizită în regiunea Cernăuți, iar veștile pe care le-a dat nu sunt îmbucu­rătoare pentru proiectul feroviar comun cu Suceava, după cum speranțele s-au năruit și în privința altor două proiecte vehiculate de mai multă vreme: reluarea circulației feroviare directe din nordul Bucovinei dincolo de Carpați până la Ujgorod (aproape de granița cu Slovacia) și un tren prin Republica Moldova până pe litoralul Mării Negre.

Gara din Cernauti
Gara din Cernauti

După cum notează agenția cer­nău­țeană de presă BucPress – instituție media în limba română – „dezvoltarea unor pro­iecte de infrastructură feroviară în regiunea Cer­năuți nu este prevăzută în viitorul apropiat”. Citându-l pe Vladimir Omelian, BucPress menționează că „noi căi feroviare nu vor fi puse în funcțiune … în special este vorba despre trenurile către Ujgorod (Transcarpatia) și Suceava (România), precum și lansarea unui tren către Odesa prin Republica Moldova”.

„În prezent, pentru a realiza aceste direcții, este necesară o investiție semnificativă de către Compania feroviară „Ukrza­liznyția” care deocamdată nu sunt prevăzute în planul financiar”, a declarat Vladimir Omelian, citat de BucPress. Între timp, ­mi­nisterul acestuia s-a arătat preocupat de electrificarea căii ferate dintre Cer­năuți și Lviv. (D.P.)

 

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …