Wednesday , November 30 2022

Trei programe de prevenire a criminalităţii, iniţiate de IPJ Suceava

conferinta ipj

IPJ Suceava, împreună cu partenerii săi, au iniţiat trei programe de prevenire a criminalităţii, programe ce vor fi implementate în toate posturile de poliţie din judeţ. Această iniţiativă a IPJ Suceava vine în scopul contracarării ascensiunii furturilor din locuinţe, genţi sau buzunare. Inşelăciunile au şi ele un trend ascendent în primele trei luni ale acestui an, 238 de fapte, faţă de 193 în primele trei luni ale anului 2012

Ieri, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au fost iniţiate trei programe de prevenire a criminalităţii, respectiv Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, Programul de prevenire a infracţiunilor de furt şi Programul de prevenire a infracţiunilor cu violenţă în mediul rural. Cele trei programe au fost implementate la nivelul tuturor poliţiilor municipale orăşeneşti şi a posturilor de poliţie. Importanţa actului preventiv a atras atenţia unui partener din mediul privat SC Security Management Srl Suceava cu sprijinul căruia au fost realizate peste 80.000 de materiale cu caracter informativ.
Materialele vor fi utilizate în cadrul activităţilor preventive iniţiate în cele trei programe dar şi în cadrul campaniei „Sărbători în Siguranţă” ce se va desfăşura în perioada aprilie – mai 2013. Mesajele preventive vizează mai multe tipuri de infracţiuni ce înregistrează un trend ascendent în anul 2013. Astfel, în primele trei luni ale anului au fost sesizate 1.136 infracţiuni de furt, faţă de 996 în primele trei luni ale anului 2012. Au fost sesizate 322 furturi din locuinţă, doar 284 în 2012. S-au înregistrat 52 de furturi din genţi şi buzunare, faţă de 37 în primele trei luni din 2012. Un trend descendent îl prezintă infracţiunile de tâlhărie – 21, faţă de 29 în 2012. Înşelăciunile judiciare înregistrează o creştere de la 193 la 238 fapte în 2013. Probabilitatea săvârşirii unui delict depinde de întâlnirea în timp şi spaţiu a unui delincvent potenţial şi a unei ţinte care să-l intereseze, în absenţa unei persoane capabile să împiedice producerea faptei. Delincventul potenţial poate fi orice individ suficient de motivat pentru a comite o tâlhărie, un furt din autoturism sau din casa cuiva. }inta poate fi lănţişorul din aur, celularul performant, casetofonul auto, portmoneul bine garnisit sau orice bun vizibil şi accesibil. Persoanele capabile să intervină sunt, în accepţiunea autohtonă, oamenii legii. În varianta europeană, poliţiştii şi cetăţenii sesizează deopotrivă, fiecare cu mijloacele şi competenţele sale pericolul în care se află o altă persoană, intervin direct sau indirect şi desfăşoară activităţi preventive comune. Autoprotecţia şi responsabilitatea faţă de viaţa comunităţii, reprezintă principalele activităţi ale cetăţeanului în calitate de victimă potenţială şi sunt parte integrantă a vieţii cotidiene. Societatea în care trăim merită să se bucure de mai multă siguranţă şi de aceea este necesară conjugarea eforturilor tuturor factorilor activi, autorităţi, parteneri privaţi, cetăţeni pentru realizarea controlului social asupra fenomenului criminalităţii. (C.Z.)
 
 

Vezi si

Mănăstirea Teodoreni se va extinde începând cu anul viitor

Un nou corp de chilii va fi construit, cel mai probabil de anul viitor sau …