Wednesday , June 7 2023

Trei liceeni din județul Suceava s-au calificat la etapa internațională a Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă, din Varșovia

În weekendul 16-18 martie a.c., Suceava a găzduit etapa națională a olimpiadei de limba polonă maternă, la care au participat 44 de elevi de la clasele V-XII. Liceenii cu cele mai bune rezultate au fost invitați să participe la probele internaționale ale celei de-a LIII-a ediții a Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă din Varșovia, care va avea loc în luna aprilie. Este vorba despre Caterina Beleș și Maria Monica Hofman, de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, și David Coman, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava.  

Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava a fost gazda ediției din acest an a olimpiadei naționale de limba polonă maternă, care a avut loc în weekendul 16-18 martie a.c., la care au participat 44 de elevi de la clasele V-XII.  Organizatorul olimpiadei naționale este Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu participarea Comitetului Central al Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă din Varșovia, precum și a Uniunii Polonezilor din România. Ca de obicei, organizarea olimpiadei a fost sprijinită de Ambasada RP la București.

La olimpiada națională de anul acesta au participat elevi ai claselor V-VIII de la Școala Gimnazială ”Henryk Sienkiewcz” Solonețu Nou, Școala Gimnazială ”Krystyna Bochenek” Poiana Micului și de la Școala Gimnazială Cacica, pregătiți de profesoarele Maria Ostrovschi-Chahula, Edviga Molner, Terezia Solcan și Teresa Biała, precum și liceeni de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului și de la câteva licee din Suceava, care au fost pregătiți de Hanna Gałęcka și Teresa Biała.

Dintre elevii clasei a V-a cea mai bună s-a dovedit a fi Ewa Emilia Marculeac din Solonețu Nou, elevă la Școala Gimnazială din Pârteștii de Sus. Locul al II-lea a fost ocupat de Claudia Chachula de la Școala Gimnazială ”Henryk Sienkiewicz” Solonețu Nou, iar locul al III-lea de Claudia Catargiu de la Școala Gimnazială ”Krystyna Bochenek” Poiana Micului. Mențiune a obținut Nicoleta Gabriela Drosceac de la Școala Gimnazială ”Henryk Sienkiewicz” Solonețu Nou.

Locul I la clasa a VI-a a fost ocupat de Janinka Anastazia Andronic, locul II – Yasmina Daria Longher, locul III – Marian Daniel Dorosceac, iar mențiune au obținut Ricardo Drosceac și Mario Lucian Bălănică. Cu toții sunt elevi ai Școlii Gimnaziale ”Henryk Sienkiewicz” Solonețu Nou.

La clasa a VII-a, premiul I a fost acordat elevei Tereza Gabriela Hofman. Locul II a fost ocupat de David Catargiu, locul III – Rafael Lehoțchi, iar mențiune a obținut Alexandra Pamparău. Toți sunt elevi ai Școlii Gimnaziale ”Krystyna Bochenek” Poiana Micului.

Cei mai buni dintre elevii clasei a VIII-a s-au dovedit a fi Eliza Maria Iedenac și Albert Cohut, elevi ai Școlii Gimnaziale ”Henryk Sienkiewicz” Solonețu Nou, care au ocupat la egalitate locul I. Locul II a fost obținut de Gabriela Claudia Buganiuc de la Școala Gimnazială ”Krystyna Bochenek” Poiana Micului. Mențiune au obținut Daiana Amada Bieleș și Lucica Malițchi de la Școala Gimnazială ”Henryk Sienkiewicz” Solonețu Nou.

La clasa a IX-a mențiune a obținut Letisia Rafaela Rujițchi. La clasa a X-a locul I a fost ocupat de Bianca Polacec, locul II – David Revai, locul III – Carolina Coman, cu toții elevi ai Colegiului ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului. Dintre elevii clasei a XI-a, cea mai bună s-a dovedit a fi Maria Monica Hofman de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, locul II a fost ocupat de Rafael Marculeac, locul III – Karolina Longher, ambii de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, iar mențiune a obținut David Balac de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului. La clasa a XII-a cel mai bun rezultat l-a obținut Caterina Beleș de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului, locul II a fost ocupat de David Coman de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, iar locul III – Gabriela Stroca de la Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

Liceenii cu cele mai bune rezultate au fost invitați să participe la probele internaționale ale celei de-a LIII-a ediții a Olimpiadei de Literatură și Limbă Polonă din Varșovia, care va avea loc în luna aprilie. Este vorba despre Caterina Beleș, David Coman și Maria Monica Hofman. (O. N.)

Vezi si

Peste 1.000 de amenzi, în valoare de 552.000 de lei, aplicate de polițiștii suceveni în minivacanța de 1 Iunie și Rusalii

Având în vedere evenimentele organizate în contextul Zilei de 1 Iunie dar și cu prilejul …