Friday , April 19 2024

Trei cereri ale președintelui CJ Suceava pentru ministrul Turcan: acord pentru forța de muncă din Ucraina, lege nouă pentru achiziții de servicii sociale și modificări privind centrele sociale

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a aflat în vizită în județul Suceava în cursul zilei de joi, 4 martie. Cu această ocazie a avut vizite la toate instituțiile deconcentrate care țin de ministerul pe care îl conduce, dar a fost și la Palatul Administrativ, unde a purtat discuții cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

În conferința de presă care a urmat și a fost ținută în Sala „Ştefan cel Mare” al Palatului Administrativ, Gheorghe Flutur a anunțat că au fost trei solicitări pe care i le-a adresat Ralucăi Turcan și care sunt importante îndeosebi pentru județul nostru, parte din acestea venind în urma unui feedback de la mediul de afaceri.

Este vorba îndeosebi de găsirea unor soluții în vederea încheierii unui acord cu Ucraina pentru a duce forță de muncă în România. „Mă refer aici la investitori care doresc să investească în România, în județul Suceava și care ne-au cerut în mod expres atunci când nu găsesc meseriași aici sau forța de muncă e prea puțină poată aduce din Ucraina. Personal cred că prioritate trebuie să aibă cei de aici dar să existe și această posibilitate un acord pe care Polonia îl are demult cu Ucraina”, a spus Gheorghe Flutur.

Un alt aspect pe care l-a menționat șeful administrației județene sucevene este legate de faptul că este necesară o modificare a legislației achizițiilor publice pe partea de servicii sociale. șeful administrației județene sucevene a specificat că sunt aspecte problematice sesizate în acest sens și că se impun alte proceduri, motiv pentru care o lege separată ar fi de bun augur.

De asemenea, a treia solicitare a șefului administrației județene este legată de prorogarea unor termene legate de centrele sociale, așa cum specifică Ordonanța 69/2018 în sensul că nu se poate respecta termenul de reorganizare până în decembrie 2021. Potrivit celor afirmate de Gheorghe Flutur, cel puțin în cazul Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Sasca nu poate fi respectat acest termen de reorganizare. În acest sens, el a solicitat și fonduri pentru construirea de noi centre rezidențiale. „Există ordonanța 69/2018 care cere un program de reorganizare a centrelor cu peste 50 de beneficiari. Noi avem patru centre în această situație. Cel mai mare din țară este Sasca, apoi Costâna, Pojorâta și Zvoriștea. Pentru Pojorâta și Zvoriștea deja suntem conformați și am ajuns la acest prag mutând o parte, am construit acele căsuțe protejate la Cacica. La Costâna avem un program guvernamental și din cei 160, parte din beneficiari o să-i mutăm la locuințele noi construite la Cacica, dar facem trei pavilioane distincte cu trei centre. Problema este la Sasca, unde din 390 de locuri acum sunt 334 de beneficiari. Pregătim să mai mutăm la Solca acolo unde am avut o locație pentru copii și acum e liberă. Suntem în discuții avansate cu ONG-urile pentru că dacă doresc externalizăm așa cum am făcut cu fundația Bisericii – la Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, în 2011. Am cerut Ministerului Muncii să găsim soluții, fie pe programul Național de Redresare și Reziliență, fonduri pentru a construi patru pavilioane, centre rezidențiale pentru că Sasca vine din urmă cu acest număr mare de locuri care nu mai poate fi acceptat. Am făcut și un memoriu scris în acest sens. Două centre sunt în regulă. La Costâna anul acesta până la final cred că intrăm în normalitate, dar cerem prorogarea termenului pentru Sasca pentru că e la sfârșitul acestui an și din lipsă de fonduri nu o să putem rezolva pro­-blema”, a explicat Gheorghe Flutur. (D.P.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …