Tuesday , October 4 2022

Trei blocuri din Burdujeni rămân fără apă din cauza datoriilor

fara apa rece

Zece asociaţii de proprietari au primit de la ACET o prelungire de câteva zile ca să mai achite debitele, în caz contrar măsuri similare putând fi luate de ACET şi în cursul săptămânii viitoare

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă de azi, 18 iulie, la robinetele locatarilor a trei blocuri de garsoniere de pe strada Jean Bart, din zona Gării Burdujeni. Este vorba despre blocurile de garsoniere Cămin 1, Cămin 2 şi Cămin 3, iar măsura a fost luată de societatea ACET ca urmare a neplăţii la timp a unor restanţe, aşa cum conducerea asociaţiei a acceptat în baza unui grafic de eşalonare. Directorul comercial al ACET SA Suceava, Bogdan Cristache, a declarat că datoriile totale de la asociaţia 75 erau de 45,5 mii de lei, din care 35,7 mii lei a fost debitul restant eşalonat în iarnă, la încheierea graficului iar în iulie datoriile au rămas la 13,5 mii lei. O mare parte din datorii sunt foarte dificil de recuperat întrucât proprietarii garsonierelor sunt plecaţi, în mare măsură, peste hotare. “De la asociaţie mi s-a spus că în august vor veni cei din afară şi vor plăti din datorii, dar şi vara trecută au fost cei din afară, iar încasări cu mult mai mari nu au prea fost”, a spus Bogdan Cristache.
Reamintim că, iniţial, 11 asociaţii de proprietari din municipiul Suceava se aflau pe lista de posibile debranşări ale ACET, din cauza unor datorii totale de 500.000 de lei. Pe fondul ameninţărilor făcute de ACET şi a celor de la unele asociaţii de proprietari, o parte din locatari au început să plătească din debite. Astfel, în data de 17 iulie, de la cele 11 asociaţii de proprietari au mai rămas de încasat 322 de mii de lei din cele 500 de mii. In urma unor discuţii cu conducerea ACET, zece din asociaţiile de proprietari respective au scăpat de ameninţare după ce au achitat o parte eşalonările la plată şi au solicitat câteva zile în plus pentru a mai încasa nişte fonduri.
Bogdan Cristache a precizat că a acceptat să dea curs solicitărilor asociaţiilor de proprietari în cauză pentru că în perioada 15 – 30 a fiecărie luni sunt, de regulă, plăţile cele mai multe făcute de cetăţeni la asociaţie şi de asociaţie la furnizorii de utilităţi. Cea mai mare clemenţă a primit-o asociaţia 33 din Burdujeni unde a fost schimbat atât administratorul, cât şi preşedintele iar noua conducere a identificat unele nereguli, până şi în înţelegerea de eşalonare a debitelor.
Asociaţia respectivă a primit o prelungire a acordului pentru o durată de şase luni. Asociaţia 38 a primit o prelungire de o lună, iar asociaţiile 47, 15 şi 57 ar fi primit o prelungire până în 22 iulie, conform celor de la ACET, iar asociaţia T3 a primit o prelungire a termenului de plată a debitelor până la 23 iulie. Asociaţiile 41 şi 34 au reuşit să negocieze un termen ceva mai lung, adică 26 iulie. Practic, dacă în aceste intervale de timp ACET nu recuperează măcar 90% din cât mai au de dat asociaţiile pentru apa consumată, ACET poate trece din ziua următoare la măsuri similare cu cele pe care le-a anunţat în zona Gării Burdujeni. (D.P.)

Vezi si

Școlile din județul Suceava, apreciate pentru performanța în educația pentru mediu

”Palmaresul obținut de județul Suceava în cadrul programelor de educație pentru mediu este unul de …