Friday , September 30 2022

Trei afaceriști suceveni au fost trimiși în judecată pentru că au pus la punct un sistem prin care fentau statul în urma unor afaceri cu lemn

Trei oameni de afaceri au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală de aproape 130.000 de lei. Aceștia au înființat practic un sistem prin care înregistrau în contabilitate cheltuieli nereale pentru a nu plăti statului impozitul pe profit și taxa pe valoare adăugată 

camioane lemn

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Silvestru Grosu pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, Mihai-Marius Babici și Constantin Mihai Chirilă, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală.
Cercetările au stabilit că inculpatul Silvestru Grosu, în calitate de administrator a SC Secapital SRL, a ridicat de la Inspectoratul de Regim Silvic și Vânătoare Suceava, la data de 26 septembrie 2008, un acord de ridicare și utilizare a documentelor cu regim special. In baza acestui acord, la data de 1 octombrie 2008, SC Secapital SRL a achiziționat un bloc de avize de însoțire primar pentru transportul de lemn rotund, un bloc de avize secundare pentru transportul de cherestea, precum și un registru de evidență a masei lemnoase. Societatea a deținut și atestat al capacității de exploatare, cu valabilitate de doi ani. La data de 1 octombrie 2008 a intrat în vigoare HG 996/2008, care a instituit obligația efectuării raportării lunare a activității desfășurate, respectiv achiziții, exploatări forestiere, vânzări, avize de însoțire primite și avize de însoțire emise. SC Secapital SRL nu a efectuat nicio raportare în SUMAL și nu și-a reînnoit acordul de ridicare și utilizare a documentelor cu regim special. In cadrul cercetărilor făcute au fost identificate documente emise în numele SC Secapital SRL administrate de inculpatul Silvestru Grosu, la agenți economici de pe raza județului Suceava.
In perioada 2009 – 2010, inculpatul Silvestru Grosu a procurat și a pus la dispoziția unor agenți economici din județul Suceava, „în alb” sau „completate personal”, un număr de 224 de avize de însoțire, dintre care un număr de 181 de avize de însoțire primare pentru o cantitate totală de 8.304,02 metri cubi lemn rotund rășinoase și un număr de 42 de avize de însoțire secundare pentru o cantitate totală de 905,81 metri cubi cherestea rășinoase. In acest scop, au fost utilizate avize de însoțire în care a fost consemnat la emitent SC Secapital SRL, dar care nu aparțineau legal firmei emitente, fiind distribuite de Imprimeria Națională altor agenți economici. Pe aceste avize de însoțire a fost consemnat ca proveniență a masei lemnoase registrul de evidență a materialelor lemnoase deținut de SC Secapital SRL.
In urma verificărilor făcute a rezultat că SC Secapital SRL nu a desfășurat activitate de exploatare forestieră ulterior anului 2008. Societatea a făcut activitatea de exploatare forestieră în cursul anului 2008 finalizată la sfârșitul anului fără stoc rămas de masă lemnoasă. Aferent avizelor de însoțire a lemnului ce apar emise în numele SC Secapital SRL, în contabilitatea agenților economici au fost înregistrate facturi fiscale și chitanțe, plata figurând doar în numerar.
In acest scop, fiecare aviz de însoțire ce ilustra practic o livrare a fost artificial despărțit în mai multe relații comerciale, fiind emise astfel mai multe facturi fiscale și chitanțe cu scopul încadrării sumelor consemnate sub plafonul de 5.000 de lei zilnic permis de lege și al ilustrării astfel a efectuării plăților în numerar. Documentele emise de SC Secapital SRL au fost completate personal de către inculpatul Silvestru Grosu.
Prin consemnarea fictivă de livrări de lemn către societățile comerciale beneficare, precum și înmânarea de avize în alb, formulate de facturi și chitanțe, toate ștampilate în numele SC Secapital SRL, inculpatul Silvestru Grosu a avut cunoștință că acestea urmau a fi folosite în vederea ilustrării în contabilitate de cheltuieli nereale în vederea comiterii infracțiunii de evaziune fiscală.
Săvârșirea acestei fapte de către administratorii firmelor nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi avut la îndemână seturi de avize de însoțire, facturi fiscale și chitanțe. Numărul de facturi și chitanțe a fost dat în număr mai mare decât cel al avizelor de însoțire, tocmai pentru a se putea fragmenta o așa-zisă livrare în mai multe facturi și chitanțe, cu scopul ilustrării cheltuielilor făcute în numerar. In mod contrar, plata ar fi trebuit să fie făcută prin virament bancar, aspect care ar fi ridicat dificultăți în disimularea operațiunii comerciale.
Astfel, s-a stabilit că în perioada noiembrie 2009 – iulie 2010, inculpatul Silvestru Grosu a pus la dispoziția unor agenți economici avize de însoțire care nu aparțineau legal SC Secapital SRL, pe care fie că a consemnat livrări fictive, fie doar a fost aplicată una din cele două ștampile identificate ca fiind utilizate de către inculpatul Silvestru Grosu. De asemenea, a pus la dispoziție și seturi de facturi și chitanțe, de asemenea ștampilate în numele SC Secapital SRL, pentru a fi folosite în vederea ilustrării în contabilitate de cheltuieli nereale în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale datorate statului.
Au prejudiciat statul cu aproape 130.000 de lei
In acest mod, Silvestru Grosu l-a ajutat pe inculpatul Mihai-Marius Babici, administrator la SC Euro M.B.M. SRL, să înregistreze în contabilitatea firmei, în perioada februarie – iulie 2010, cheltuieli nereale în valoare totală de 287.583 de lei privind achiziționarea cantității de 1.696,38 metri cubi lemn rotund rășinoase de la SC Secapital SRL, fără a primi și transporta și materialul lemnos consemnat pe cele opt avize de însoțire ce apar emise de SC Secapital SRL și care nu aparțineau legal emitentului consemnat, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligațiilor fisale și a prejudiciat bugetului de stat cu suma de 100.654,28 lei, constând în 46.011,28 de lei impozit pe profit și 54.641 de lei TVA, din care Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Suceava a recuperat suma de 71.717 de lei.
In același mod, folosindu-se de avizele de însoțire ce apar emise de SC Secapital SRL, inculpatul Constantin Mihai Chirilă, administrator Ia II Chirilă Constantin Mihai, în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010 a înregistrat în contabilitatea întreprinderii individuale cheltuieli nereale în valoare de 173.846,9 lei privind achiziționarea cantității de 353,3 metri cubi lemn lucru rășinoase și 279,12 metri cubi cherestea rășinoase, fără a primi efectiv și lemnul consemnat pe cele 17 avize de însoțire ce apar emise de SC Secapital SRL și care nu aparțineau legal emitentului, modalitate prin care s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale și a prejudiciat bugetului de stat cu 27.815 lei, reprezentând impozit pe profit, din care Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Suceava a recuperat suma de 1.370 de lei.
Prin ordonanță s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului Constantin Mihai Chirilă, respectiv o locuință în suprafață de 63 de metri pătrați și anexe gospodărești în suprafață de 70 metri pătrați, cu o valoare de impozitare de 6.930 de lei, până la concurența sumei de 26.445 de lei.
Dosarul a fost înaintat, spre soluționare, Tribunalului Suceava. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Zeci de șoferi amendați, în urma unei razii a Poliției la Rădăuți

Având în vedere evoluţia situaţiei operative şi a indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră …